У Сан-Леандро ( місто в окрузі Аламеда, штат Каліфорнія, США) неурядова платформа Startup in Residence Program (STiR) допомогла об'єднати зусилля муніципалітету та ІТ-розробникам. Результат - три civictech-сервіси для міщан. 

Про це повідомляє сайт журналу Government Technology.

Коментар від ініціативи "Даних міст"
Практика розробляти сервіси у співпраці з муніципалітетами популярна серед другої хвилі дата-активістів, що зараз працюють не лише над відкриттям даних, а й дбають про їх подальше використання. Історія  одного з каліфорнійських міст яскраво ілюструє такий підхід і цим особливо цікава для України. Отож...


каліфорнія1

Влада, дата-активісти та ІТ-розробники у Сан-Леандро спільно запустили три сервіси: міську сторінку відкритих даних (CityDash), сторінку ГІС (геоінформаційної системи) та індивідуальну «панель приладів» для мешканців, яка персоналізовано пропонує користувачу онлайн-сервіси, відштовхуючись від особистих даних та історії пошукових запитів.

Ці новації запроваджено за допомогою компаній-учасниць платформи Startup in Residence Program (STiR)  та команди міжнародної геоінформаційної системи (ГІС).
Перелічені сервіси запущені після чотирьох місяців напруженої роботи, повідомив IT-менеджер міста Сан-Леандро Тоні Баталла.

 

«Персональна панель приладів» 

У місті, зокрема, запрацював сервіс «Персональна панель приладів», який дозволяє міщанам отримувати персоналізоване обслуговування з одночасним накопиченням досвіду системою. Тепер місцеві користувачі можуть отримати від муніціпалітету сервіс, який вони могли б очікувати від великих приватних компаній на кшталт Amazon, каже Баталла.
Алгоритм «Персональної панелі приладів» ділить мешканців на шість груп, відштовхуючись від їхніх особистих характеристик (вік, стать, рівень доходів, освіта та ін.). Потім система автоматично відфільтровує для користувача сервіси, найбільш популярні серед представників його демографічної групи.
Цей сервіс був створений для міста компанією YoGov, учасницею платформи STiR.
Відповідно до задумки розробників, спочатку користувач просто створює свій акаунт. Після цього «Персональна панель приладів» під’єднує його до одного з шести наборів міських сервісів, створених для кожної з шести основних демографічних груп. 

«Ми прагнемо створити у людини враження, що це персоналізований, унікальний продукт саме для неї, а не просто перенаправляти її на головну сторінку сайту міста і змушувати розгрібати геть усе, як у переповненому посудом умивальнику на кухні», - каже Тоні Баталла.

Він очікує, що система буде еволюціонувати, а місто отримає більше матеріалу для аналізу уподобань користувачів. Це відкриє двері для більш детальної класифікації юзерів та довзолить уточнити, яких сервісів найчастіше потребують мешканці Сан-Леандро.


CityDash

Інша компанія, LolaData, створила для міста сервіс CityDash. Це інформаційна онлайн-дошка, де відображаються всі запити від городян, отримані за сервісним телефонним номером 311 (екстрена допомога , яка не стосується порятунку життя, бо такі послуги, як ми знаємо з голлівудських фільмів, надаються за номером 911. - "Дані міст"). Також CityDash збирає інформацію, отриману від адмністрацій місцевих парків та зон відпочинку – наприклад, про сміття на дорозі, дерева та кущі, що надміру розрослися або інші побутові негаразди.
Користувачі системи CityDash можуть використовувати територіальні фільтри, тобто бачити сервісні запити в межах окремого району або адміністративного округу. LolaData колись розробила для влади внутрішній інструментарій, що дозволяв службовцям швидко отримувати доступ до цієї інформації. Нова версія робить інтерактивну мапу з місцевими негараздами доступною і для громадськості, хоча із певними обмеженнями (не-службовці не бачать деяку конфіденційну інформацію).

ГІС-сторінка

Третя новація, ГІС-сторінка, використовується міською владою для створення набору спеціалізованих мап, наприклад, для зонування території або для візуалізації напрямків стоку води під час дощів, що дозволяє вдосконалити міську систему дренажу.

Матеріал перекладено командою Громадянської мережі ОПОРА
 ініціативи "Дані міст"


Автор фото: © 2006 Walter Siegmund / Wikimedia Commons, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1182847