Спеціально для журналу "Твій дім" (№4) підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба

Придбавши квартиру у щойно побудованій багатоповерхівці, більшість мешканців очікує максимального комфорту та мінімального втручання. Проте не варто забувати, що за новим будинком потрібно так само доглядати, як і за давно введеним у експлуатацію. Якщо ви хоче не тільки зберегти комфорт у новобудові, а й покращити її характеристики, варто об’єднуватись та самостійно управляти житлом. ОСББ – це насамперед ініціативність, що покращує життя дорослих та діток.

Історія ОСББ «Чавдар 2» розпочалась у 2013, після здачі в експлуатацію нового житла на 25 тис. квадратів для 177 сімей. Ідейним натхненником був чинний голова правління Кирило Сергійович Савін. Він провів роз’яснювальну роботу серед мешканців та врегулював процес передачі будинку від управляючої компанії на баланс ОСББ. Наразі обов’язки голови ОСББ виконує Руслан Леонідович Казмірчук. Саме пан Леонід розповів Громадянській мережі ОПОРА про результати роботи молодого об’єднання.

13 06 17 11

Перші кроки ОСББ

Довготривала та кропітка процедура передання будинку на баланс ОСББ завершилася у жовтні 2014. Зі слів в.о. голови правління, будинок зведений відповідно до нових стандартів та є енергоефективним, проте мав суттєві недоліки через недобросовісну роботу генпідрядника. У багатоповерхівці не закривалась більша частина дверей у місцях загального користування. Взимку даремно витрачалось тепло: стояли протяги та холод у коридорах. Окрім того, освітлювався будинок люмінесцентними лампами. Об’єднавши ці дві проблеми, мешканці ОСББ у 2016 вирішили взяти участь у конкурсі проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва.

У багатоповерхівці замінили 200 дверей у місцях загального користування. Роботи коштували 130 тис. грн. За кошти місцевого бюджету було повністю оновлено систему освітлення. Встановлення LED-ламп обійшлось у 300 тис. грн. Планували також обладнати датчики руху, але не вистачило грошей, тому в 2017 об’єднання подалось на конкурс знову, аби завершити модернізацію.

Результати виконаних робіт

«Роботи суттєво не вплинули на суми в платіжках, адже складова тепловтрат є в тарифі. Проте рахунки, які будинок сплачує «Київенерго», стали відчутно меншими. Зекономлені кошти ми направляємо у ремонтний фонд. Якщо ж говорити по-факту, то завдяки заміні дверей заощаджуємо кілька Гкал у місяць. Одна Гкал у Києві коштує 1384,56 грн, тому можна говорити про економію декількох тисяч на місяць. Також ми вдвічі скоротили витрати електроенергії у місцях загального користування, але це не межа і ми бачимо можливості й далі», – поділився досвідом Руслан Леонідович.

На його думку, будь-який із заходів ­– економічно доцільний. Мешканці раді простій можливості закривати двері у себе на поверсі, та й температура у місцях загального користування значно підвищилась.

«Мені дивно, чому не користуватись програмами для реалізації енергоефективних заходів. Це чудова ініціатива, яка допоможе зекономити кілька років, які довелося б витратити на самостійний збір коштів», – переконує пан Руслан.

Перспективи розвитку

«Спочатку не всі розуміли, що за ОСББ майбутнє. У кожному будинку знайдуться ті, хто вважатимуть, що ЖЕК через дорогу – краще. Єдине, що тішить – у нас таких людей виявилась абсолютна меншість. Сьогодні мешканці впевнені, що умови повинно диктувати ОСББ», – пояснив Руслан Леонідович.

Цього року будинок планує встановити датчики руху та розпочати ремонт на поверхах та в холі. Зміна дизайну всередині не є енергоефективним заходом, проте, на думку в.о. голови правління, такі дії демонструють бажання розвиватись та покращувати життя мешканців. Також ОСББ розглядає можливості залучення альтернативних джерел енергії, наприклад, встановлення сонячних батарей.

Наостанок Руслан Леонідович зауважив: якщо мешканці хочуть мати лад у власній квартирі чи будинку, то мають зайнятись цим особисто. Він переконаний, що послуги варто обирати, як і хліб – смакуючи та беручи лише те, що підходить.

Чи потрібні новобудові енергоефективні заходи – вирішувати мешканцям, але варто пам’ятати, що як ви доглядатимете за будинком, так він і стоятиме.