Спеціально для ІП "ЖИТЛО" підготували Дмитро Кузнєцов та Ксенія Дітчук

Нещодавно ми черговий раз долучилися до святкування Дня Землі. Вперше про майбутнє планети заговорили молоді активісти в Сполучений штатах у 1970 році. З того часу прийнято велику кількість законів, спрямованих на збереження довкілля.

Сьогодні ж турбота про довкілля та збереження природних ресурсів стали невід’ємною частиною міжнародної та державної політики в багатьох країнах. І Україна – не виняток. Минулого року саме в День Землі постійний представник України при ООН підписав Паризьку кліматичну угоду.

Однак збереження Землі для майбутніх поколінь стосується не лише урядових ініціатив, а й кожного з нас. Громадянська мережа ОПОРА підготувала кілька порад, як вплинути водночас і на порятунок планети, і на рівень життя. Якщо ви будете їх дотримуватися – зможете відчути себе супер-героєм, якому вдається захищати майбутнє мільйонів людей.

earth 02

1. Відремонтуйте сантехніку

Втрати від одного зламаного крану можуть досягати від 500 до 1500 літрів води за добу. Це не тільки зайві гроші, які ви платите за компослуги, а й брак водного ресурсу в цілому.

2. Замініть лампи

Використання енергоефективних чи LED-ламп значно вигідніше, ніж старих жарівок. Детальніше про ефективність заміни ламп розжарювання тут.

3. Під час чищення зубів та гоління наберіть воду у горнятко

Однієї кружки води достатньо для якісного полоскання роту. Переконайтеся у цьому на практиці. Така ж ситуація з голінням.

4. Приймайте душ замість ванни

Звичайний душ скорочує використання води у декілька разів, що корисно впливає не лише на ваш домашній бюджет, а й на збереження водних ресурсів планети.

5. Вимкніть кондиціонер та відкрийте вікно

Спекотного літа через активне використання кондиціонеру ваші рахунки за електрику будуть зростати. Відчинене вікно дозволить освіжити приміщення та зберегти електричну енергію, на виготовлення якої переважно витрачаються ресурси, що не відновлюються.

6. Встановіть лічильники на комунальні послуги

Це дозволить зекономити гроші, адже ви будете платити тільки за те, що спожили. А турбота про довкілля полягає саме в тому, щоб мінімізувати власні потреби у вичерпних ресурсах.

7. Купуйте менше води у пластикових пляшках

Про шкоду від пластику можна говорити годинами. Він рідко потрапляє на повторну переробку, самостійно починає розкладатись аж через 450 років, а сам процес розпаду займає додаткових 50-80 років.

8. Викидайте батарейки правильно

Лише 1 батарейка може зіпсувати ґрунт площею 20 кв. м та воду об’ємом у 400 літрів. Є й інші негативні наслідки від акумуляторів.

9. Використовуйте сірники замість запальничок

Запальнички зазвичай виробляють із пластику та наповнюють газом, а після використання викидають до смітника. Як впливає пластик на довкілля – ви вже знаєте. Якщо ж запальничка металева і на бензині, вона довговічніша, однак потребує постійної дозаправки спеціальною речовиною, що переважно виробляється з нафти. Натомість сірники не несуть шкоди довкіллю.

10. Грійте ту кількість води, яка потрібна зараз

Коли готуєте чай чи каву, беріть стільки води, скільки потрібно. Декілька разів кип’ятити воду немає змісту, а для одного нагрівання повного електрочайника необхідно спалити 100 грам кам’яного вугілля.

11. Не беріть непотрібні рекламні флаєри

Часто перехожі беруть рекламні буклети і викидають їх у найближчий смітник. Переважно рекламну поліграфію друкують з якісного паперу, виготовлення якого потребує значно більшої кількості деревини. Коли ви берете рекламку, ви самі створюєте попит на неї і спонукаєте вбивати сотні дерев.

12. Квитки на потяг завантажуйте на мобільний пристрій

Сьогодні більшість залізничних квитків можна придбати онлайн та не друкувати у касі. Коли ви завантажуєте придбаний квиток – економите власний час та зберігаєте дерева.

13. Придбайте носовички з тканини

Ніби-то дрібниця, але виготовлення одноразових серветок – це вирубка лісів. Тож намагайтеся за можливості користуватися виробами з тканини, які можна використовувати неодноразово. Це навіть дозволить зекономити.

14. Працюйте дистанційно

Якщо у вас є можливість вибору, працюйте вдома. Це збереже час, кошти на дорогу і допоможе природі, адже ви не користуватиметесь транспортом, який спричинює викидає парникових газів в атмосферу.

15. Ходіть пішки, користуйтесь громадським транспортом

Приватний транспорт – значне джерело викидів парникових газів у великих міста. Коли ви користуєтесь громадським транспортом або гуляєте пішки, це дає змогу покращити стан повітря. А ще піші прогулянки це корисно: близько 10000 кроків на день – норма для того, аби почуватися краще.

16. Підвезіть колегу на своєму авто

Власний автомобіль робить життя комфортнішим, може підкреслити статус. Однак авто – це не лише витрати на обслуговування та пальне, а й негативний вплив на довкілля. А коли ви підвозите товариша чи колегу, кількість транспорту на дорозі зменшується.

17. Сортуйте сміття вдома

Завдяки сортуванню твердих побутових відходів можна скоротити споживання нафти та об’єми сміттєвих полігонів.

18. Викидайте сміття у спеціальні контейнери на вулиці

Кинути папірець посеред вулиці чи ні – це, насамперед, питання культури. Але все частіше ми побачимо на вулицях міста контейнери для сортування. Рятуйте планету та позбувайтеся власної ліні, викидаючи сміття у правильний контейнер.

19. Ходіть за покупками з власною торбинкою

Полімерні пакети практично не піддаються переробці. Їхнє життя закінчується на сміттєвих полігонах, у багаттях чи водоймах, при цьому виділяючи шкідливі гази, які можуть спричинити рак. З власною полотняною торбою ви не тільки збережете планету, а й зекономите на пакетах з магазину.

20. Обирайте двосторонній друк та здавайте макулатуру

Друкуючи чи пишучи на двох сторонах аркуша, ви вдвічі скорочуєте потребу в папері, а отже – зберігаєте дерева.

21. Користуйтесь олівцем

На відміну від кулькової ручки дерев’яний олівець не містить шкідливого пластику, а отже – має менший вплив на природу, зокрема стан ґрунту та води.

22. Купуйте лише те, що дійсно потрібно

Колекціонування непотребу – дуже шкідлива звичка як для вашого гаманця, так і для планети в цілому. Адже для виробництва цих речей використовувалися природні ресурси, які згодом дарма опиняються у смітнику, бо насправді непотрібні. У першу чергу, це стосується продуктів харчування.

23. Візьміть за звичку саджати дерева

Одне дерево поглинає близько 25 кг вуглекислого газу на рік, а до моменту вирубки – майже тонну. Якщо ви будете саджати 1 дерево в рік – завдяки вам зникне декілька десятків тонн вуглекислого газу.

24. Частіше виходьте на природу

Прогулянки на природі – не лише користь для здоров’я, фізичного та психологічного. Коли ви починаєте цінувати природу та її чистоту, для вас стане звичним берегти її.

Бережіть планету – і буде щастя вам та вашим нащадкам!