Спеціально для "Независимый портал" підготувала Анастасія Ромазова, переклад українською: автора

Протягом останніх двох років у Павлограді відбулись суттєві зміни у житловому фонді. Зараз близько 60 % багатоповерхівок перейшли до самоуправління і створили ОСББ. Як змінюється життя після створення об’єднання співвласників поцікавились представники Громадянської мережі ОПОРА у голови ОСББ «Поштова, 9» Софії Ігорівни Васько.

Хороші перспективи немолодої багатоповерхівки

ОСББ «Поштова, 9» – це п’ятиповерхівка на 70 квартир, збудована у 1975 році. Проживають у ній сумлінні, роботящі та небайдужі люди. Компанія, яка обслуговувала будинок багато років, не зовсім відповідально та порядно ставилась до своїх обов’язків. Голова об’єднання так коментує роботу ЖЕКу: «Послуги підприємства були міражними, а тарифи – невиправданими. Я була обурена, коли зрозуміла, що будинки ОСББ за рахунок самоуправління модернізують своє житло за менші кошти, ніж ми віддаємо ЖЕКу за його безробіття».

Завдяки порадам волонтерів Ресурсного центру «ОСББ – майбутнє Павлограда», мешканці Поштової, 9 побачили перспективи світлого майбутнього для своєї вже немолодої висотки. Зібравши необхідну документацію, у лютому 2016 року вони зареєстрували об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Поштова, 9».

20 04 17 04

Енергоефективні кроки

Ще до створення ОСББ ініціативна група будинку подала заявку на участь у конкурсі ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Саме їхній проект отримав переможне перше місце. Від грантодавців та міського бюджету об’єднання отримало кошти для втілення низки енергоефективних заходів: заміни старих вікон в місцях загального користування, внутрішніх і підвальних дверей на енергозберігаючі. До цього ж кошторису увійшла повна модернізація системи холодного водопостачання.

«Після реєстрації об’єднання ми почали потроху приводити до ладу прибудинкову територію і будинок в цілому. У нас взагалі був відсутній дитячий майданчик. Для нього ми облаштували територію, а також потурбувались про наявність зони відпочинку у дворі. Своїми силами встановили у кожному під’їзді броньовані двері з кодом», – розповіла Софія Ігорівна.

Ще одним важливим енергоефективним заходом для будівлі став капітальний ремонт покрівлі. 20 років чекали мешканці на цю знакову подію. Навіть самотужки намагались реставрувати дах. Та влітку 2016 року з міського бюджету нарешті були виділені кошти.

Перші результати модернізації

Оскільки встановлені вікна та двері були високого класу енергоефективності, вони одразу допомогли ліквідувати протяги. Після їхнього облаштування мешканці відчули бажаний тепловий ефект.

«Крім цього, нове обладнання дозволило підняти температуру навіть у тих квартирах, де не утеплені двері. Різницю змогли оцінити навіть гості домовласників», – зауважила Софія Ігорівна.

Почали економити енергію жителі й тоді, коли на сходових маршах замінили лампи розжарювання на енергоощадні. Зменшити споживання електрики в будинку зараз «допомагають» ще й конкуруючі компанії електропостачання: через це у під’їздах останні пів року взагалі відсутнє освітлення.

За словами Софії Васько, гострим для квартировласників залишається питання модернізації тепломережі. Вона від початку була не правильно установлена. Через це тепло у повному обсязі не потрапляє до квартир. Проте мешканці налаштовані докласти максимум зусиль і коштів для здійснення такого ремонту.

Роботи попереду ще багато, але згуртований колектив ОСББ «Поштова, 9» націлений рухатись у напрямку комплексної термомодернізації і вже шукає нові можливості та фінансову підтримку для впровадження енергоефективних заходів.