Спеціально для "Волинська правда" підготувала Олена Чудінович

Лучани продовжують дивувати реальними результатами втілення заходів з енергозбереження. На черзі досить молоде, проте успішне об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ «Центральна вежа».

Об’єднання справді можна назвати «вежею», адже будинок височіє у центрі Луцька. Він розташований на вулиці Словацького, 12, має 10 поверхів та 101 приміщення (98 квартир та три нежитлових приміщення). Але відомим ОСББ стало після отримання найбільшого в Україні кредиту у розмірі 3,5 млн грн для проведення комплексної термомодернізації.

23 01 17 06

Шлях до створення та термомодернізації

Будинку, в якому створено об’єднання, 38 років. Коли співвласники вирішили створювати ОСББ, як завжди, були ті, хто «за», і хто «проти».

«Більшість людей звикла жити по-радянськи. Вони переконані, що держава повинна і мусить щось зробити. Проте цей принцип не діяв і в Союзі. ЖЕКи не мали можливості робити капремонти будинків. Вони підтримували будинки в поточному стані, як могли, але ні ресурси, ні організація процесу комунальних підприємств не могли забезпечити належного утримання», – розповідає голова правління Сергій Кудрявцев.

Однак більшість переконала противників, що доки створять об’єднання, будинок завалиться. Отож, наприкінці 2015 року співвласники «отримали» будинок від ЖЕКу. А перші платіжки на утримання прийшли у січні 2016 року. І після створення одразу виникло питання: «А що ж далі?»

Співвласники вимагали встановити лічильник, аби той допомагав економити. Однак сам лічильник – не засіб заощадження, це лише прилад обліку витрат. І для реальних результатів необхідно провести ряд заходів для зменшення енергоспоживання.

Після того, як співвласники побачили стан технічного поверху, де побиті всі двері, а взимку йде сніг, звернули увагу на незасклені балкони, через які також втрачається тепло, – зрозуміли, що потрібно утеплювати будинок комплексно.

Отримання кредиту та його умови

У травні 2016 року ОСББ «Центральна вежа» розпочала процес оформлення кредиту. Зокрема, мова йшла про замовлення проекту (для подачі на відшкодування відсотків міською радою), підготовку документації, погодження, рішення міської ради, рішення банку тощо. А 28 вересня 2016 об’єднання отримало позику.

ОСББ «Центральна вежа» взяло кредит у розмірі 3,5 млн грн на комплексну термомодернізацію будинку.

Назва показника

Умови кредиту ОСББ «Центральна вежа»

Цільове спрямування кредиту

Комплексна термомодернізація будинку:

  • утеплення фасаду будинку мінеральною ватою 100мм з облаштуванням кольорованої силіконово-силікатної штукатурки;
  • встановлення/заміна вікон та дверей у місцях загального користування (19 шт.);
  • встановлення ІТП з балансувальними клапанами на стояках.

Банк, у якому оформлено кредит

АБ «Укргазбанк»

Термін погашення кредиту

10 років

Відсоткова ставка

22,7 % річних (погашає Луцька міська рада)

Відтермінування на погашення тіла кредиту

6 місяців

Компенсація Держенергоефективності після закінчення робіт

1,3 млн грн (частину вартості матеріалів)

Внесок громади:
загальний;
щомісячний.


2,2 млн грн – внесок громади;
19 000 грн – щомісячний внесок.

Рахуємо результати

За словами голови правління, співвласники вже підраховують грошовий ефект реалізації проекту.

«У січні цього року тариф на опалення склав 23 грн/кв. м для нашого будинку. А для міста тариф був 42 грн/кв. м. Практично 20 грн економії [з кожного метру], з них 3 грн йдуть у ремонтний фонд (на погашення кредиту), а 17 грн – чистої економії», – ділиться пан Сергій.

Поки що співвласники не платять, перший платіж буде наприкінці квітня. Триває відтермінування і кошти накопичуються.

Для того, щоб економія була «наочною», у під’їзді розміщено помісячний звіт з використання та надходження коштів (листопад – лютий 2017 включно). Є також інформація щодо вартості опалення з метру квадратного в ОСББ «Центральна вежа» та у будинках, де немає лічильників – для порівняння.

Об’єднання «Цетральна вежа» може слугувати прикладом, особливо для новостворених ОСББ. Прикладом того, як перебороти страх та сумніви і наважитися на масштабні та конкретні кроки. І найголовніше – прикладом впровадження комплексного енергозбереження та економії власних коштів.