Зниження температури повітря за вікном спонукає мешканців багатоповерхівок шукати способи збільшення тепла в оселі. У Чернігові опалювальний сезон за розпорядженням міського голови почався 12 жовтня, але не всім це принесло бажаний комфорт. Наші будинки втрачають тепло: близько 33% – через стіни, до 23% – через двері та вікна, вентиляція пропускає до 20%, погано украплений дах – близько 12%, не варто забувати про підвал (7%) та містки холоду (5%).  

Проведення термомодернізаційних робіт вже продемонструвало ефективність результатів. Наприклад, будинки з утепленим фасадом економлять понад 30% витрат на опалення. При цьому можна не тільки досягнути економії ресурсів, а й продовжити «життя» фасаду будинку, полегшує контроль за температурою в квартирах. Адже витрати енергії на опалення становлять близько 60% від всього обсягу енергії, яка використовується у житловому приміщенні, включаючи витрати газу, освітлення, нагрівання води.

Як наголосив Святослав Павлюк, керівник проекту «Угода мерів – Схід», під час прес-конференції щодо особливостей функціонування ОСББ, багатоквартирні будинки потребують великої кількості енергії та тепла. За його словами, клаптикове утеплення необхідно знімати та утеплювати весь фасад за правилами. Адже вже є приклади того, як руйнуються фасади будинку при клаптиковому утепленні.

Пан Святослав також повідомив, що необхідно проводити детальний термоаудит, аби правильно розрахувати кількість матеріалу. Більше того, він демонстрував фото-документацію будинків з утепленим фасадом і без, що кардинально різняться між собою.

Що потрібно врахувати перед утепленням

Перед тим, як розпочинати роботи, необхідно провести в багатоквартирному будинку термоаудит, аби виявити, де відбуваються найбільші тепловтрати. Якщо ви хочете утеплити фасад, це потрібно для того, щоб визначити товщину «шуби» утеплювача. Деяким фасадам достатньо 5 см утеплювача, а іншому не вистачить і 10 см. Це залежить від матеріалу та товщини стіни.

Зазвичай компанії, які виконують утеплення, пропонують провести термоаудит. Важливо, аби ця компанія мала ліцензію на відповідні роботи.

Матеріал для утеплення повинен мати низьку теплопровідність. У цьому випадку він буде краще утримувати тепло. Крім цього, можливість поглинати воду впливає на тривалість експлуатації утеплювача. Коли ви обираєте матеріал для утеплення, варто пам’ятати, що за умови невеликої вагу та щільності він не буде створювати додаткове навантаження на фундамент. Важливо врахувати й особливості взаємодії з іншими матеріалами.

Існують нормативні вимоги до теплозахисних характеристик зовнішнього огородження будівель (ДБН В.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель»), яких потрібно дотримувати при проведенні робіт.

Ще одна важлива річ: матеріали, які ви обираєте, мають бути безпечними для організму людини та довкілля.

У підсумку, основні властивості, на які варто звертати увагу при виборі матеріалу для утеплення фасаду, – стійкість до змін температури, паропроникність, негорючість та водопоглинання. 

Яких помилок слід уникати

Фасад, як і весь багатоквартирний будинок, – спільна власність усіх жителів. Тому клаптикове утеплення є не тільки порушенням законодавства України, а і нехтуванням правом голосу сусідів, які не хочу в подальшому страждати від побічної дії такої технології.

«Ефективності буде досягнуто лише за умови правильного та комплексного підходу. При визначенні «точки роси» та якщо використовувати перевірені матеріали. Адже для північної або південної сторони має бути відповідна технологія. Крім того, утеплення слід робити тільки ліцензованими матеріалами та із залученням спеціалістів. Покриття стіни пінопластом не дасть результату, а з часом вода, яка потрапляє під нього, та конденсат можуть призвести до руйнування стіни, яка є спільною власністю. Важливо прийняти спільне рішення та робити комплексне утеплення. Тільки в такому випадку ми отримаємо довготривалий ефект від термомодернізації», – наголошує місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Чого варто уникати при утепленні фасаду:

  • нехтування кількістю матеріалу: його товщина залежить від особливостей кожної стіни фасаду;
  • утеплення зсередини квартири, при якому зовнішня стіна будівлі починає замерзати, а «точка роси» (місце утворення конденсату) зсувається вглиб утеплювача;
  • відсутність утеплення фасаду підвалу, через який втрачається близько 7% тепла;
  • неякісне кріплення утеплювача до стіни будинку, погана підготовка стіни та основи;
  • використання послуг компанії, яка не має ліценції на проведення робіт з утеплення.

Відтак, роботи з утеплення фасаду повинні проводитися у суху погоду, до початку осені, при температура від +5 до +25 градусів за Цельсієм. А для максимальної ефективності утеплювач повинен покривати щонайменше 60% поверхні фасаду.

Незважаючи на те, що в Чернігові досі залишаються будинки з клаптиковим утепленням, тенденція змінюється. Все більше власників квартир рухається у напрямку утеплення фасаду з використанням перевірених технологій. А отже, це шанс, що життя у місті буде ставати комфортнішим та енергоефективнішим.