Спеціально для "Дніпроград" підготувала Анастасія Ромазова

Наприкінці липня депутати міської ради Дніпра порадували мешканців житлових об’єднань вперше прийнятою програмою сприяння розвитку ОСББ та ЖБК. Про перспективи енергоощадності, які отримали квартировласники багатоповерхівок, представники Громадянської мережі ОПОРА дізнавались в одного зі співавторів програми, заступника керівника Асоціації «Наш дім», головного бухгалтера ряду дніпровських ОСББ Тамари Мирошниченко.

25 08 16 001

– Пані Тамаро, розкажіть про вашу профільну діяльність, яка спонукала до створення міської програми?

У житловій сфері я працюю близько десяти років. У 2006 році в будинку, де я проживаю, було створено ОСББ «Краснопільська 4а» і мені довелось займатися проблемами об’єднання. На той час майже не існувало організацій, які б підтримували незалежні від ЖЕКів будівлі, тому безліч питань доводилось вирішувати самотужки.

В результаті пошуків допомоги доля привела мене до Асоціації «Наш дім», до складу якої наразі входить велика кількість представників ОСББ та ЖБК. Асоціація дала ту підтримку, з якою і почали розв’язувати непрості проблеми об’єднань співвласників, у тому числі і з монополістами на міському та державному рівнях.

З прийняттям у 2015 році Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» допомога співвласникам багатоповерхівок при створенні ОСББ стала одним із основних завдань як для мене, так і для більшості активістів організації. Для всіх, хто вирішив зареєструвати об’єднання, ми проводимо семінари та консультації. На заходах волонтери пояснюють порядок проведення установчих зборів, яку документацію підготувати, які інстанції відвідати, щоб все було грамотно і відповідало юридичним стандартам.

Крім цього Асоціація проводить безліч тренінгів і круглих столів, під час яких навчаємо відвідувачів не лише використовувати отриману інформацію, а й спілкуватися між собою, будувати стосунки з мешканцями та іншими об’єднаннями. Адже саме це необхідно для подальшої взаємодії та захисту інтересів об’єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Велику увагу в роботі наша громадська організація приділяє темі енергоефективності. На базі обласної Асоціації «Наш дім» діє Ресурсний центр, який займається саме цією ланкою в питаннях модернізації будівель. Ми узагальнюємо досвід багатьох міст і проводимо змістовні консультації. Допомагаємо розвивати стосунки між виробниками матеріалів, практиками проведення ремонтних робіт та представниками ОСББ і ЖБК. Це потрібно насамперед для того, щоб керівники об’єднань краще розуміли особливості функціонування інженерних мереж, які потребують певного догляду для тривалої експлуатації будинку.

Під час таких зустрічей спеціалісти великих компаній, з якими ми співпрацюємо, а це підприємства з відповідними параметрами виробництва та сертифікатами якості, розповідають аудиторії про матеріали, пояснюють правила їх використання. Адже іноді люди не володіють навіть елементарними знаннями щодо підбору матеріалів та обладнання. Ми націлюємо представників ОСББ та ЖБК не купувати дешевий та неякісний товар. Немає сенсу в тому, щоб придбати матеріали, які вимагають великих коштів для устаткування або постійної заміни. Ми навчаємо економити та інформуємо про останні нововведення.

Інформація, яка надається на подібних семінарах, досить об’ємна, тому намагаємося забезпечити слухачів тематичною літературою.

– Тамаро Гаріївно, наведіть, будь ласка, приклади економічних досягнень тих ОСББ, з якими ви безпосередньо працюєте.

Про досягнення об’єднань можна говорити чимало. Наприклад, ОСББ «Зразковий» – це звичайна п’ятиповерхівка, у минулому гуртожиток. Об’єднання функціонує близько 5 років. Першим рішенням після реєстрації об’єднання для мешканців стало облаштування будинку тепловим лічильником, що і зробили за власні кошти. Оскільки прилад обліку став показувати реальне споживання гігакалорій теплової енергії, то співвласники будинку одразу отримали економію при оплаті за комунальну послугу теплопостачання у розмірі 30%. А гроші, які почали заощаджувати, жителі стали вкладати у резервний фонд для здійснення інших важливих робіт.

Реальна економія коштів дозволила мешканцям будинку взяти участь в обласному конкурсі міні-проектів. ОСББ «Зразковий» двічі ставало його переможцем. Завдяки цьому в будівлі замінили частину системи опалення, встановили сучасні пластикові труби з керамічною вставкою, яка дозволяє дуже довго утримувати тепло і підвищувати циркуляцію води.

Великою проблемою для ОСББ «Зразковий». як і для більшості гуртожитків, були тамбурні входи. Вони постійно промерзали та були мокрими. Через це у зимовий період в оселях на першому поверсі, які виходять на сходові марші, зберігалась низька температура. Новий транш після чергової участі у регіональних змаганнях, присвячених енергоефективним заходам в будівлях, дозволив облаштувати тамбури у під’їзди зовні. Крім того, були встановлені додаткові другі сучасні металопластикові двері, що дало можливість підвищити теплоізоляцію та збільшити температуру в квартирах на декілька градусів.

А от ОСББ «Гудзон», яке, до речі, в минулому теж мало статус гуртожитку, було змінено за новим проектом, але в результаті на два добудовані поверхи абсолютно не потрапляла вода. Жителі підішли до розв’язання цього питання досить творчо: облаштували розширювальні баки, встановили сучасні насоси, впровадили очистку води ультрафіолетом. Тепер на кожному поверсі є достатній тиск води хорошої якості.

У будівлі об’єднання «Краснопільська 4а» найбільшою проблемою були великі витрати електроенергії у місцях загального користування. За рахунок коштів, які ОСББ отримало після перемоги в тому ж обласному конкурсі міні-проектів, за два роки вдалось повністю переробити систему освітлення. При цьому ми вмонтували LED-лампи та спеціальні астротаймери. Тобто все обладнання наразі працює автономно, без жодного вимикача, самостійно переходить на зимовий чи літній час. Це дозволяє зменшити споживання електрики у три рази. А зважаючи на різке підвищення тарифів, система окупилася за півтора роки.

Ці приклади говорять про те, що проводити ремонти варто не просто заради ремонтів, а з урахуванням енергоефективності і баченням того, що цей ремонт повинен дати як мінімум економію та гарантію безаварійної експлуатації будинку на п’ятдесят років. Якщо правильно спрямовувати і показувати перспективи представникам об’єднань, то процес модернізації обов’язково матиме гарний результат.

Ми завжди радимо проводити роботи з використанням якісних сучасних матеріалів та обладнання. Так, труби для інженерної системи теплопостачання треба обирати вже з теплоізоляцією та такі, в основу яких покладено найдовше збереження носія теплової енергії, вікна обирати відповідного класу енергоефективності. Адже в трубах теплоносій повинен нести мінімальні втрати, а металопластикові конструкції повинні максимально зберігати віддачу теплоносіїв.

Одна Гкал витоку тепла – це викинуті 1200 грн з рахунку будинку. Потрібно навчити людей берегти власні кошти. Будь-яке проведення поточного чи капітального ремонту має здійснюватись якісно і надовго, для того, щоб надалі увагу приділяти лише профілактиці. У такому разі інженерні мережі можуть прослужити навіть більше прогнозованого терміну експлуатації.

– А як щодо перспектив та привілеїв, які отримали мешканці завдяки затвердженій програмі сприяння ОСББ?

Варто зазначити, що ця програма є революційною. До цього часу допомога ОСББ та ЖБК у Дніпрі не надавалась. Але завдяки активістам, практикам ОСББ, громадськості вдалось вплинути на депутатів і домогтись її ухвалення. Відтепер об’єднання мають право отримати кошти з міського бюджету для проведення необхідних ремонтів чи будь-яких енергоефективних заходів.

Порівняно з іншими містами України у нас найнижчий рівень спільного фінансування за заявками ОСББ та ЖБК. До того ж, ідея грошової підтримки була розроблена саме так, щоб навіть новостворені ОСББ могли скористатись муніципальною пропозицією. Одна з цілей програми – навчити об’єднання співвласників багатоквартирних будинків за п’ятирічний період (на такий термін затверджено рішення міськради 2016-2020 рр.) не лише щось робити, а й на основі проведених ремонтів отримувати економічний ефект.

Щороку розмір відсоткового внеску співфінансування, який на початку становитиме 3%, буде підвищуватись, і на останньому етапі зросте до 30%.

У 2016 році за програмою мали виділити 60 млн грн. На сьогодні надано 22 млн грн. Починаючи з 2017 р., передбачено освоєння 120 млн грн кожного року.

Такі цифри говорять про те, що для поточного ремонту ОСББ та ЖБК (ОК ЖБК), можуть розраховувати на 200 тис. грн цьогоріч, а далі й на більші суми. Тобто мешканцям залишається лише визначитись у проценті співфінансування та почати збирати кошти, а це під силу навіть малим, щойно зареєстрованим об’єднанням.

Наприклад, невелике ОСББ, у якому 40 квартир, планує провести поточний ремонт даху на суму 100 000 грн. На загальних зборах мешканці приймають рішення, що відсоток власного внеску становитиме 5%. Отже сума пайової участі ОСББ складатиме 5000 грн. Відповідно кожен квартировласник повинен внести до резервного фонду об’єднання приблизно 125 грн.

Єдиний недолік умов цього року у тому, що заявки збиратимуться лише протягом 30 днів з дня прийняття програми. При цьому учасники не зовсім розуміють порядок її подальшого проведення. Все тісно пов’язано з системою «ProZorro» та укладанням різних договорів. Сподіваюсь, що згодом все проясниться і ми отримаємо реальні результати.

Проте хочу підкреслити, що наразі на ремонт в житлових будівлях так званої «комунальної власності» виділили у 2016 р. 600 млн грн. Якби такі суми надавались кожного року для будівель ОСББ та ЖБК (ОК ЖБК), оскільки жителі саме цих багатоповерхівок націлені на енергоефективні ремонти, то місто вже давно забуло б, що таке діряві покрівлі, міжпанельні шви, які постійно протікають, неробочі ліфти тощо.

 – Після впровадження програми над чим плануєте працювати далі?

Програма має декілька сходинок. Згідно її умов можна подавати три заявки: на поточний, капітальний ремонт і на відшкодування відсотків по державній програмі енергоефективного кредитування.

Тут все зрозуміло, але надалі перед нами стоїть задача вдосконалити проведення конкурсної системи. Адже ми пропонуємо здійснювати модернізацію з точки зору енергоефективності, а заявку до «ProZorro» буде подавати міське житлове управління. Не зрозуміло, що вони туди будуть вносити: запити з наших замовлень чи варіанти на власний розсуд.

Тут можливі перепони, тому необхідно відпрацювати весь порядок реалізації програми завчасно із залученням громадських організацій, представників ОСББ та ЖБК (ОК ЖБК). Головна особливість програми в тому, щоб надати можливість кожному об’єднанню самостійно визначити матеріали, обладнання, устаткування та заходи з енергоефективності. Тому бажано, щоб кожен голова ОСББ міг особисто подавати замовлення до «ProZorro», а після проведення торгів житлове управління вже підписувало договір зі своїм фінансуванням.

Перший рік будемо спостерігати за тенденціями запитів об’єднань та затребуваних коштів. У 2017 р. сподіваємось отримати заплановані 120 млн грн з бюджету. Я вважаю, що місто повинне бути зацікавленим у відновленні житлового фонду. Адже будинки ОСББ вже приводять інженерні системи до ладу, а це зменшує кількість енерговитрат.

Якщо підвищити темпи модернізації багатоповерхівок, то муніципальне житлове управління зможе нарешті зайнятись тим, чим повинно, а саме – міжрайонними і вуличними інженерними мережами. Тобто водовідведенням, водопостачанням, наземною системою опалення. Якщо ми все це дійсно будемо робити планово, із залученням новітніх технологій, з метою підвищення енергоефективності, тоді ми дійсно досягнемо значних результатів.