Спеціально для інтернет-видання "Про все" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Радковська

Мешканці, які живуть у багатоповерхівках, звикли вважати, що їхньою власністю є тільки квартира, а все інше, що знаходиться за дверима, – належить державі. Їм хочеться, щоб там було красиво, але вони чекають, що хтось має прийти і зробити все за них. Та, нажаль, люди не задумуються, що все в їхніх руках, а їхнє помешкання починається з двору, і сходові клітки теж є спільною власністю. А при правильному підході будинок може бути енергоефективним та комфортним для проживання.

Проте це ніяк не стосується мешканців, які живуть за адресою Злуки, 59, що у Тернополі. Тут створено ОСББ, головою якого є Маріана Заремба. Вона намагається зробити все, аби у двір та під’їзди хотілося заходити та повертатися ще і ще. Отож, Громадянська мережа ОПОРА відвідала цей будинок.

27 04 16 05

- Коли було створено ваше ОСББ?

- У 2006 році наш будинок здали в експлуатацію і в 2007 році ми перейшли на баланс ОСББ. Спочатку все робилося дуже гарно. Поставили лавочки, зробили металеві смітники, які закриваються. Але на тому все закінчилося. Чи то голова ОСББ втратила інтерес, чи вичерпались можливості, але перестали працювати. Люди хотіли, щоб щось робилося. Так у нас змінилося дві голови.

Коли правління перейшло у мої руки, я вирішила поставити лавочки під грибочки, де граються діти. Принципом моєї роботи є те, що я шукаю якісне, але дешеве. Адже це наші кошти. Тому важко було зібрати людей, щоб це все зробити. Люди готові фінансувати, але не робити. Та спільними зусиллями ми все ж таки досягли бажаного результату.

Ще у нас дуже текли дахи і, хоча будинку ще не було 10 років, забудовник не захотів їх лагодити, а лише порадив хорошого майстра. Ми поставили снігозатримувачі, яких раніше не було. По кутках замерзали глиби льоду і коли починалася відлига, верхні поверхи були затоплені, а в одній квартирі текло просто в котел. Люди боялися, що він може зірватися.

Одним словом, голова має бути і електриком, і сантехніком, вникати у всі питання і вміти пояснити майстрові, що від нього вимагають. А він вже скоригує ремонтні роботи.

27 04 16 03

- Як ви вже сказали, голова ОСББ має розумітися у всьому. Як ви ризикнули взяти таку відповідальність на себе?

- Я залишилася без роботи і у мене з’явилося багато вільного часу. І я розуміла, що якщо ми самі не будемо наводити лад у своєму будинку, то за нас цього ніхто не зробить. Тому вирішила спробувати.

Теоретично я розуміла суть роботи і проблеми в цьому не бачила. Єдине, з чим зіткнулася, – це документація. Адже за освітою я вчитель музики і диригент оркестру. Але, як кажуть, «не святі горщики ліплять», і я помаленьку розібралася.

Великою проблемою була приватизація землі. Проте я розуміла, що рано чи пізно це треба зробити. Тому спільними зусиллями ми це питання вирішили.

І тут через деякий час дізналася, що є програма з енергоефективності «30 на 70», коли 30 % коштів платять мешканці, а 70 % повертає держава. Для нас це було дуже актуально, адже вікна в під’їздах перегнили і було холодно. Коли я запропонувала мешканцям замінити усі вікна на сходових клітках, вони поставилися до цього скептично. Та все ж таки повірили мені.

Ми були одним з перших ОСББ, які вирішили скористатися цією програмою. На той час ще не було відпрацьованого механізму, як все має відбуватися, тому процес тягнувся довго. Та ми досягли свого: зібрали необхідні документи, знайшли підрядника і поміняли вікна. В результаті у під’їздах стало тепло та затишно.

27 04 16 04

- Чи повернули вам ваших 70 %?

- Так, одразу. 30 % від тої суми дали авансом, а решту заплатили протягом тижня після встановлення вікон.

- Чи легко домовлятися з мешканцями?

- У моєму ОСББ дуже свідомі та хороші мешканці. У нас ніколи не виникає конфліктів. Наприклад, коли ми вирішили поміняти вікна, люди розуміли, що це необхідність. І якщо ми будемо ставити їх без програми, то нам тих 30 %, що ми заплатили, вистачить лише на заміну вікон шостих поверхів.

У більшості випадків вони самі подають ідеї, а я вирішую, що втілювати зараз, а що може зачекати.

- Що б ви побажали людям, які хочуть створити ОСББ, але вагаються?

- Не боятися. Якщо ЖЕК не робив до того часу нічого і проблеми не ліквідовувалися, їх змушені будуть вирішувати мешканці. Тому немає змісту зволікати. Адже ви є власниками свого будинку і все у ваших руках.