Трендом виборів народних депутатів України-2012 на Київщині спочатку були благодійні фонди та самовисуванці від партії влади. Активно на окружних виборчих комісіях працювали «журналісти» у ролі «фейсерів» дорогого закритого клубу, але зрештою все зробили набагато простіше. Так, як на 94 виборчому окрузі прийшла герой україни (це не описка, який герой, з такої буква і країна) Тетяна Засуха і просто сказала: «Слава, работаєм» і попрацювали хлопці на славу

Ці вибори більше були схожі не на свято демократії, а на бої без правил між давньогрецькими титанами, котрих «Зевс» (Михайла Поплавського, Петра Мельника) жорстоко покарав та залишив без мандатів. Зрештою, кого ж  обрала собі Київщина?

Виборчий округ 90. За даними ЦВК переміг кандидат в народні депутати самовисуванець Віталій Чудновський, обійшовши свого суперника Олександра Марченка, висуванця ВО «Свобода», на 332 голоси.

chydoВіталій Чудновський – народний депутат України 5 та 6 скликання у складі «Блоку Юлії Тимошенко»–ВО «Батьківщина», член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту і зв'язку, член групи з міжпарламентських зв’язків з Австрійською Республікою, член групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії, член групи з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Німеччина, член групи з міжпарламентських зв’язків з Сполученими Штатами Америки, член групи з міжпарламентських зв’язків з Російською Федерацією. За час роботи в парламенті Віталій Чудновський мав 10 виступів із місця, жодного депутатського запиту не зробив.

На вибори-2012 йшов як самовисуванець, оскільки не потрапив у прохідний частину списку Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина». Про причини не потрапляння говорили дуже багато ЗМІ. Зокрема, одна з причин – це стосунки з сестрою Глави Адміністрації Президента Сергія Льовочкіна Юлією.

Інформація у ЗМІ про те, що Віталій Чудновський був особистим охоронцем Юлії Тимошенко, а до 2005 року взагалі був членом злочинного угрупування Віктора Рибалки  «Рибки», яке здійснювало контроль над «Фокстротом». А за відсутності Рибалки безпосередньо його справами займався саме Віталій Чудновський.

За декларацією, опублікованою на офіційному сайті ЦВК, Віталій Чудновський має загальну суму сукупного доходу – 1 млн. 747 тис. 444, 62 грн. Члени сім’ї доходу не приносять. З них заробітної плати – 201 тис. 173, 12 грн. Також Віталій Чудновський отримував у 2011 році матеріальну допомогу у сумі – 34 тис. 850, 40 грн. Має 15 млн. 960 тис. грн. на рахунках у банках та інших фінансових установах. Цікавим є те, що ні у самого Віталія Чудновського, ні в його членів сім’ї немає рухомого та нерухомого майна.

На час передвиборчої кампанії Віталій Чудновський позиціонував себе як «людина Тимошенко» – були присутні в агітації білборди, плакати, листівки Чудновського разом із Юлією Тимошенко. З ходом передвиборчої кампанії Об’єднана опозиція «ВО Батьківщина» скаржилась до ЦВК, що Віталій Чудновський використовує бренд ВО «Батьківщини».

Активно в період передвиборчої кампанії за пана Чудновського агітував, хоч і «не хотів» голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, який і привів його в Білу Церкву. Залучали до агітації соціальних працівників, агітація проводилась і серед студентів, і в школах. Зародився рух «Переможець ґарантує», де переможець в разі своєї перемоги обіцяв нарахувати на картки, які були схожі більш на дисконтні, по одній тисячі гривень. Кожному учаснику руху давали з собою заяви та бланки договорів, і коли людина приводила до руху ще 100 осіб – отримувала 800 грн. Після виборів у розпорядження ОПОРИ потрапили деякі списки «домових», людей залучених до фальсифікацій на виборах, які голосували за 100 грн по 90 виборчому округу за Віталія Чудновського.

Результати

Представники ВО «Свобода» та висуванця по виборчому округу Олександра Марченка стверджують, що на офіційний сайт ЦВК технічний персонал ОВК завантажували результати, які не відповідають результатам за протоколами ДВК. 1 листопада кандидат в народні депутати від ВО «Свобода» подав відповідний позов до Київського окружного адміністративного суду. Представники Олександра Марченка надали на розгляд суду 7 дисків із відео, на якому записано, як на ОВК зачитуються результати по кожній дільничній комісії. Проте судді передивлятимуться відео вибірково (це близько 7 годин). У справі фігурувало також порушення щодо ненадання протоколів: копії протоколів по ОВК не отримав жоден член комісії чи представники кандидатів, навіть на письмове звернення.

У результаті тривалих роздумів, майже о 3 ночі 2 листопада судді постановили задовольнити позов Олександра Марченка лише у частині бездіяльності ОВК щодо ненадання копій протоколів. Розходження результатів голосування у протоколах ДВК та підсумкових протоколах, які ОВК надала ЦВК, було повністю проігнороване.

3 листопада Олександр Марченко подав апеляційний позов до Київського апеляційного адміністративного суду, де судді взагалі відмовились переглядати відео, де зачитуються результати підсумкових протоколів ДВК та брати до уваги свідчення деяких членів ДВК. 5 листопада суд відмовив Марченку у задоволенні позову. Того ж дня заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна виступила з заявою, що результати виборів на 90 виборчому окрузі слід визнати не дійсними.

Виборчий округ 91. Руслан Сольвар за результатами голосування по виборчому округу 91 набрав 46 тис. 761 голос.

solvarРуслан Сольвар – головний радник генерального директора Асоціації транспортно-експедиторських організацій України «Укрзовніштранс», безпартійний, висуванець від Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка».

У своїй біографії на офіційному сайті зазначає, що заснував потужне підприємство з трансферу зерна: «На сьогоднішній день, це потужне підприємство, яке забезпечує постійною роботою більш як чотириста людей». Проте товариство з обмеженою відповідальністю «Укрзернотранс» та «Укрторгконтракт-С», де згідно з єдиним державним реєстром Руслан Сольвар був керівником, вже ліквідовано. ТОВ «Укрзернотранс» є співзасновником ТОВ «Укрзернотранс-К», де офіційним керівником є Мозговий Олексій Миколайович. Також Руслан Сольвар був співзасновником Приватного підприємства «Фреш лайн» (офіційний керівник цього підприємства наразі той же Мозговий). Але для чого пану Руслану приховувати керівників підприємств, яких він є? Чи не через тісний бізнес-зв’язок з Андрієм Клюєвим?

За декларацією, опублікованою на офіційному сайті ЦВК, загальна сума доходу Руслана Сольвара – 24 тис. грн. на рік, а це 2 тис. грн./місяць на сім’ю. Дружина доходу не приносить. У власності сім’ї Сольвара перебуває земельна ділянка площею 11 тис. кв. м. та легковий автомобіль Lexus RX 350 2008 року з об’ємом двигуна 3456 куб. см. Витрати пального в міському циклі 14, 3 л. на 100 км. Заправляють такий автомобіль бензином А 92 – середня ціна на АЗС – 10, 76 грн./л., виходить 153,86 грн. на 100 км.

Пан Сольвар за свою передвиборчу кампанію за свої 2 тис. грн. прибутку на місяць зміг «заощадити» на карету швидкої допомоги «Renault». Ціна на офіційному сайі Renault без трансформації – 235 тис. грн, яку місцева влада не хотіла брати на баланс міста.

Робив Руслан Сольвар неодноразово концерти з такими зірками, як Альоша, Василь Бондарчук, гурт «Платіна», Тамерлан, Олена Омаргалієва, Ольга Юнакова, Віталіна та Вікторія Васалатій, Ніна Шестакова, Гарік Кричевський, гурт «Нексі», El Кравчук, Ірина Білик, Лілія Сандулеса.

Результати

91 виборчий округ був одним з округів, де підрахунок голосів штучно затягувався окружною виборчою комісією.

Прикметно, що навіть Руслану Сольвару, який найпізніше почав передвиборчу кампанію та те, що його основним конкурентом був «співочий ректор» Михайло Поплавський – не завадило обратися по 91 виборчому округу.

Виборчий округ 92

Сергій Кацуба, висуванець Партії регіонів, за результатами голосування по виборчому округу 92 набрав 34 тис. 48 голос.

kacybaСергій Кацуба – депутат Київської обласної ради, заступник голови правління Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України». До цього Сергій Кацуба працював у провідних компаніях енергетичного ринку: очолював дочірнє підприємство «Укрнафтогаз комплект», Національну енергетичну компанію «Укренерго», тендерний підрозділ Національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом», відокремлений підрозділ «Атомкомплект» НАЕК «Енергоатом».

Батько Сергія Кацуби Володимир – голова Дергачівської районної державної адміністрації і депутат Харківської облради від Партії регіонів. Брат Олександр – заступник директора з економічних питань Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз», яку до призначення головою Київської обласної державної адміністрації очолював Анатолій Присяжнюк. Останній, нагадаю, є першим заступником голови Київської обласної організації Партії регіонів Анатолія Бойка, що займає посаду Міністра палива та енергетики України.

За декларацією, опублікованою на офіційному сайті ЦВК, загальна сума сукупного доходу у Сергія Кацуби 969 тис. 28 грн. та його членів сім’ї 499 тис. 276 грн. – це все заробітна плата.

Земельних ділянок у Сергія Кацуби три: 1500 кв. м., 1200 кв. м., 6164 кв. м., квартира площею у 74, 3 кв. м. Інше нерухоме майно – 106 кв. м. У членів сім’ї Кацуби у власності наявне інше нерухоме майно – 55 кв. м. Сергій Кацуба також має ВАЗ 2106 (жигулі), 1978 року випуску. У власності членів сім’ї не такі раритетні автівки - Volvo Sad 2011 року випуску, Mini Cooper – 2008 року випуску (30 тис. доларів), Mercedes-Benz 550 2008 року випуску та катер Kater CrowneLine 340 CR 2007 року випуску (90 тисяч доларів).

Сума коштів на рахунках у банках – 2 млн. 8  тис. 659 грн. Також Сергій Кацуба має 656 тис. 575 грн у внесках до статутного капіталу товариства, підприємства, організації.

У власності членів сім’ї Сергія Кацуби розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства, організації – 15 млн. грн.

У передвиборчій кампанії за кандидата в народні депутати від Партії регіонів Сергія Кацубу використовували адміністративний ресурс, агітували навіть серед школярів (http://www.youtube.com/watch?v=S5vS7ubAwDg), активно до виборчого округу приїжджав голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, проводили «лекційні бесіди» серед працівників державних установ з «порадою» голосувати саме за цього кандидата, роздавалися продуктові набори виборцям.

Була зареєстрована благодійна організація «Благодійний фонд «Майбутнє будуємо разом. Сергій Кацуба» 5 червня 2012 року на керівника Ліа Кварацхелія. Саме від цього фонду і проводились «благодійні» заходи по врученню продуктових наборів та організації концертів, закупівлі реанімобілів на виборчий округ.

У головного суперника Кацуби Віктора Світовенка, висуванця від Об’єднаної опозиції «ВО Батьківщина», був клон Максим Світовенко, безробітний самовисуванець з міста Лозова Харківської області.

Результати

На ОВК 92 говорили міжнародним спостерігачам, що їхня реєстрація на ЦВК не дає їм права бути присутніми на засіданнях ОВК. У реєстрації спостерігачам від Громадянської мережі ОПОРА ОВК 92 відмовляли декілька раз, зрештою зареєструвати спостерігачів такі і не вдалось.

У ніч, коли до ОВК звозили підсумкові протоколи ДВК, у приміщенні до ранку пропав мобільний зв’язок, на жоден із операторів додзвонитись було неможливо. Хоча результати встановили досить швидко. Основною проблемою в роботі ОВК було й те, що ні постанов, ні навіть протоколу, (а це вимога чинного законодавства) ніхто на інформаційну дошку не вивішував.

До слова, Володимир Кацуба, батько Сергія Кацуби, пройшов до парламенту, здобувши перемогу на 175 окрузі в Харківській області.

Виборчий округ 93

Олександр Онищенко висуванець від Партії регіонів за результатами голосування на виборчому окрузі 93 набрав 46 тис. 146 голосів та здобув перемогу.

onuwenkoОлександр Онищенко – депутат Київської обласної ради від Партії регіонів, директор ТОВ «Надра Геоцентр». У 2007 році почав працювати помічником Міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, президент благодійного фонду «Родина», засновник Міжнародної меценатської організації «TOP Ukraine», співвласник модельного агентства «KARIN Models», президент Федерації кінного спорту України, власник конкурсу краси «Міс Україна», за версією журналу «Фокус» займає 179 місце «200 самих багатих людей України».

За інформацією у ЗМІ, Олександра Онищенка пов’язують партнерські відносини з Валідом і Омаром Арфушами (Валід – віце-президент Національної телерадіокомпанії України) та у зв’язки із сином диктатора Лівії Муамара Каддафі. Дружина останнього Надія розповіла журналістам, як поставлялись «наречені» до Лівії. Валід Арфуш та Олександр Онищенко контролюють всі конкурси краси в Україні.

Є інформація про те, що Олександр Онищенко (призвіще матері) змінював своє призвіще з Кадиров та не так давно був відомий у кримінальних круга як «бригадир» організованого злочинного угрупування «Кисіля», яке займалось рекетом на Володимирському ринку. Зокрема, під керівництвом «бригадира» було близько 500 людей.

Олександр Онищенко був одружений на «Міс Україна – 1997» Ксенії Кузьменко, має сина Олександра.

Згідно з декларацією, опублікованою на офіційному сайті ЦВК, Олександр Онищенко має загальну суму сукупного доходу – 9 млн. 602 тис. 465 грн. З них заробітна плата, інші виплати та винагороди – 144 тис. грн., дивіденди та проценти – 9 млн. 457 тис. 465 грн, дохід від відчуження цінних паперів та корпоративних прав – 1 тис. грн.

Земельних ділянок у Олександра Онищенка дві: 730 кв. м., 699 кв. м., один житловий будинок 454, 2 кв. м, автомобіль – Mersedes Benz S 500 2010 року випуску.

Сума коштів на рахунках у банках та інших фінансових установах в Онищенка – 5 млн. 573 тис. 260 грн. Розмір внесків до статутного капіталу товариства, підприємства – 32 млн. 973 тис. 341 грн.

Фінансові зобов’язання Олександр Онищенко має такі: добровільне страхування – 25 тис. грн, погашення основної суми позики (кредиту) – 5 млн. 812 тис. 229 грн, погашення суми процентів за позикою – 1 млн. 680 тис. 972 грн.

Свою передвиборчу кампанію Олександр Онищенко по виборчому округу проводив від імені свого благодійного фонду ще від зими. Так, на Різдво Христове від Олександра Онищенка жителі виборчого округу вперше отримали продуктові набори у фірмових кульках фонду. Постійно розповсюджувалась газета «Родина», де описувались «благодійні» справи Олександра Онищенка в межах даного виборчого округу.

Олександр Онищенко розважав свій електорат постійними концертами, куди запрошувались не тільки зірки українського шоу-бізнесу, а й жителі виборчого округу мали щастя почути агітацію зі сцени від народного артиста Росії Ігоря Ніколаєва. Свій день народження відсвяткувати у Кагарлику забажав навіть Жан-Клод Ван Дамм, знову ж агітуючи за кандидата в народні депутати від Партії регіонів Олександра Онищенка. Хоча, згідно з чинним законодавством, використання іноземців для агітації є порушенням ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів», а саме: «Участь у передвиборній агітації забороняється: 1) іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії-суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати».

За час передвиборчої кампанії Олександр Онищенко вручав грошову допомогу у фірмових конвертах Партії регіонів і породіллям, ловив рибу з дітьми-сиротами, яких «для картинки» вдягали у фірмові речі благодійного фонду.

Результати.

Результати по виборчому округу 93 встановлювались без особливих криків та судової тяганини. Стандартно, протоколи переписувались прямо в коридорі ОВК або в автомобілях, в яких транспортувались бюлетені. Окремих думок члени окружної виборчої комісії до підсумкового протоколу не вносили.

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.