Брошуру «Українська влада. Вчора та сьогодні», журнал «Собор» та спецвипуск тижневика «Актуально для подолян» поширювали у «відкритих офісах» команди Порошенка в містах Шепетівці та Славуті. Вказані видання містять позитивні згадки про чинного Президента України, який також є кандидатом на пост Президента, та водночас не мають вихідних даних, якими маркується агітаційна продукція. Окрім розповсюдження таких матеріалів, у «відкритих офісах» організовують «відкриті зустрічі-лекції». Спікерами на таких заходах виступають, зокрема, місцеві посадовці та представники партії «БПП «Солідарність». Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На початку березня у 190 виборчому окрузі розпочали свою роботу так звані «відкриті офіси» команди Порошенка: у місті Шепетівці нещодавно відремонтоване приміщення «відкритого офісу» запрацювало на вул. Героїв Небесної Сотні, 26, а в Славуті його розмістили в окремому просторому кабінеті на першому поверсі будівлі на вул. Козацькій, 40, де також розташовані районні бібліотеки для дітей і дорослих та відділ культури і туризму Славутської районної державної адміністрації.

На запитання спостерігача ОПОРИ, хто орендує приміщення, в обох випадках присутні працівники «відкритих офісів», які називали себе волонтерами, стверджували, що оренда оформлена на громадську організацію, однак чітко не називали, на яку саме. Наразі, щоб офіційно з’ясувати, хто ж орендує приміщення спостерігач ОПОРИ звернувся із запитом до Славутської РДА.

На стелажах – видання з позитивними згадками про Президента

В обох містах – і в Шепетівці, і в Славуті – у «відкритих офісах», на вхідних дверях, вітринах та всередині приміщень, були розміщені наліпки та різні матеріали з логотипами «ВІДКРИТИЙ ОФІС» і «КОМАНДА ПОРОШЕНКА». 6 березня в офісах зафіксовано також друковану агітацію за кандидата Петра Порошенка. У частині матеріалів були наявні всі необхідні для друкованої агітації вихідні дані (відомості про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів), як того вимагає ч. 3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України».

Однак інша частина друкованої продукції, так само присвячена Петру Порошенку і розміщена у цих офісах, таких вихідних даних не містила. А це означає, що особи, які виготовили та поширюють ці матеріали, не розцінюють їх як агітаційну продукцію.  Так, в містах Шепетівці та Славуті спостерігач ОПОРИ зафіксував в офісах велику кількість брошур «Українська влада. Вчора та сьогодні» (авторський колектив – ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії», автор видання –  Іван Добровольський. Тираж 500 екз. Підготовлено у 2018 р.). Нагадаємо, що ОПОРА уже писала про ГО «Інститут розвитку і сприяння демократії» – ймовірного організатора «соціологічного опитування щодо ставлення до ситуації в Україні», одним із завдань якого було виявлення прихильників чинного Президента.

Як свідчить вступ до видання «Українська влада. Вчора та сьогодні», брошуру надруковано спеціально до виборів: «2019 рік ставить Україну та кожного з нас перед вибором нашого спільного майбутнього… Особистість Президента завжди визначала вектор розвитку України, цінності суспільства та якість нашого життя. Це особливо важливо сьогодні, коли Росія вже п'ятий рік веде війну проти нашої країни. Пам'ятаймо: ми обираємо перш за все Головнокомандувача Збройних сил України та керівника зовнішньої політики держави. Від його особистості та рішень, насамперед, залежать безпека і порядок у державі та єдність нашої нації. Щоб продемонструвати це, ми підготували дослідження, присвячене тому, як змінювалася Україна при всіх Президентах, що керували нашою країною».

Текст «дослідження» особливо наголошує на досягненнях чинного Президента Петра Порошенка порівняно з його попередниками.  

У славутському «відкритому офісі» 6 березня спостерігач ОПОРИ побачив на столах близько 20 примірників журналу «СОБОР» (головний редактор Володимир Ільченко), що присвячений історії отримання Томосу Православною церквою України зі згадками про важливу роль у цьому Петра Порошенка, зокрема наведено відповідні цитати Митрополита Епіфанія, Ірини Геращенко, Мирослава Мариновича, Патріарха Філарета та інших. Є в брошурі й публікація під назвою «Президент Петро Порошенко: Ми розірвали останні пута, які прив'язували нас до Москви», створена на основі виступів Президента з нагоди отримання Томосу. Окремі сторінки видання оформлені в кольоровій гамі та стилістиці, яку використовує у своїй передвиборній кампанії кандидат Петро Порошенко.

І в Шепетівці, і в Славуті було зафіксовано значну кількість примірників спецвипуску обласного тижневика «Актуально для подолян». Часопис лежав на стійках реєстрації, стендах та стелажах.

Багато матеріалів спецвипуску присвячені Петру Порошенку, його досягненням на посту  Президента України в різних сферах («10 найбільших досягнень України за часів Президента Порошенка», «Україна виборола право бути частиною вільного світу», «Розвиток заради майбутнього: як вистояла наша економіка»). Окремі публікації містять схвальні відгуки відомих людей про діяльність чинного Президента («Як українці зрозуміли самих себе»), інші матеріали про те, як Хмельниччина розвивалася за президентства Петра Порошенка («Хмельниччина та Президент: усі знакові події на Хмельниччині завжди відзначалися присутністю Петра Порошенка»).

Дві шпальти спецвипуску відведено на інтерв’ю Вадима Лозового, голови Хмельницької обласної державної адміністрації, під назвою «Курс Президента – єдиний для порятунку країни». У першому абзаці інтерв’ю йдеться про майбутні вибори Президента, далі – про «здобутки та успіхи» влади. Зокрема, Вадим Лозовий зазначає: «2019 рік дуже важливий для України, це рік виборів Президента та до Верховної Ради. Роблячи свій вибір кожен має усвідомити, що це не просто вибір політика, який гарно обіцяє, а це вибір подальшої долі України і українців. Оцінювати треба реально по тих справах, що вже зроблені. А в умовах російської агресії, необхідності боронити країну, відбудовувати повністю зруйновану армію зроблено чимало. І наразі єдиний спосіб припинити війну на сході і встановити мир це протистояти Путіну. Його мета в Україні перемога будь-якого кандидата в президенти, тільки не того, який ініціює міжнародні санкції та впроваджує реформи в Україні. На мою думку, за чотири роки Україна зробила колосальний крок вперед, бо Петро Порошенко зробив те, чого не зуміли зробити всі попередні Президенти віддав владу та кошти на місця, цим реально розпочавши реформу децентралізації: «Будьте господарями на ваших територіях».

Завершується інтерв’ю такими словами голови ОДА: «Створення армії та відновлення економічного зростання, асоціація з Євросоюзом і безвізовий режим, децентралізація і Томос, курс на вступ до НАТО та Євросоюзу - це чіткі та послідовні кроки, реалізовані задля розвитку України. Саме тому, я впевнений, що і далі маємо йти цим шляхом, і курс, який обрав Президент, ми, українці, не маємо права змінювати».

«Рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується, зокрема, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, їх службових та посадових осіб до кандидатів на пост Президента України, – говорить координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами у Хмельницькій області. – А окремі тези на користь чинного Глави держави, які наведені в інтерв’ю голови Хмельницької ОДА, на наш погляд, порушують принцип рівності кандидатів».

Спостерігачам ОПОРИ не вдалося придбати спецвипуск вказаної газети у кіосках з пресою в Хмельницькому. За словами продавців, у продаж він не надходив. У 190 виборчому окрузі теж не зафіксовано інших шляхів розповсюдження газети, окрім як через «відкриті офіси».

Треба зазначити, вже ввечері 6 березня спостерігач ОПОРИ не побачив спецвипуску газети «Актуально для подолян» у шепетівському «відкритому офісі».

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА , викликає занепокоєння демонстрація та поширення в одному офісі як маркованої (агітаційної), так і немаркованої продукції про Петра Порошенка. У зв’язку з цим постають питання щодо мети діяльності такого «відкритого офісу»: офіс функціонує, щоб висвітлювати роботу Президента чи агітувати за кандидата у Президенти? У разі, якщо метою діяльності офісу є агітація за кандидата в Президенти і спонукання виборців голосувати за такого кандидата, то вся наявна в офісі друкована продукція є агітаційною і тому має бути оплачена за рахунок виборчого фонду кандидата, містити необхідні вихідні дані, до того ж оренда офісу має здійснюватися виключно за кошти виборчого фонду кандидата (ч.2, 3 ст. 37, ч.5 ст. 58, ч.3 ст. 59 Закону України «Про вибори Президента України»).

«Відкриті зустрічі-лекції» від посадовців – за графіком

Під час візиту до «відкритого офісу» в Шепетівці 6 березня спостерігач ОПОРИ дізнався про щоденні вечірні «відкриті зустрічі-лекції», які організовують в офісі. Згідно з графіком вони відбуваються в офісі щоденно о 17 та 19 годинах в будні, та об 11, 14, 18, 19 годинах у вихідні. Такий самий розклад зустрічей-лекцій діє і в славутському «відкритому офісі».

У Шепетівці з-поміж спікерів-лекторів цього тижня були зазначені: Валентина Савчук, депутатка Шепетівської міської ради (фракція «БПП «Солідарність»), головна лікарка Шепетівської ЦРЛ; Андрій Нечипорук, депутат Шепетівської районної ради, головний лікар Шепетівського центру ПМСД; Лілія Гнатюк, заступниця головного лікаря Шепетівського центру ПМСД; Тетяна Регула, директорка Судилківської ЗОШ І-ІІІ ступенів; Наталія Никонова, директорка музею Миколи Островського. До переліку спікерів у Славуті включили: Ольгу Пазюрич, заступницю головного лікаря КП «Славутський центр ПМСД»; Ірину Ковальчук, заступницю головного лікаря ЦРЛ; Богдана Маршука, голову Славутської РДА; Миколу Бочкая, священика Православної церкви України; Юлію Галій, депутатку Славутської міської ради; Анатолія Очкура, депутата Славутської міської ради; Юлію Ординську, приватну підприємицю, волонтерку; Олександра Мельника, заступника голови Славутської РДА; Оксану Мусіюк, керівницю Берездівського територіального центру соціального обслуговування; Валерія Михалюка, голову Крупецької ОТГ; Ігоря Томківа, голову Асоціації ОСББ «Славутчани».

Спостерігач ОПОРИ відвідав одну із таких зустрічей, яка відбулася 6 березня о 19:00 у шепетівському «відкритому офісі». Попри відсутність анонсу заходу у відкритих джерелах (ЗМІ, соціальних мережах, агітаційних наметах Петра Порошенка), на зустріч зібралося кілька десятків людей. Перед присутніми виступив заступник головного лікаря Шепетівської ЦРЛ Олександр Наумець, який розповів про «реформи, ініційовані Президентом Петром Олексійовичем Порошенком у медичній галузі, зокрема про реформу вторинної ланки». Доповідь не містила закликів голосувати чи не голосувати за жодного з кандидатів.

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА звертає увагу на те, що оскільки зустрічі в офісах організовані у вечірній час та вихідні дні, то це убезпечує посадових осіб органів влади та місцевого самоврядування від звинувачень у ймовірній агітації, адже ч. 1 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» дозволяє їм робити це у позаробочий час.   

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)