Дві виборчі кампанії 2019 року у Волинській області запам’яталися спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА не лише десятками фактів незаконного розміщення зовнішньої реклами, але й використанням з боку кандидатів та їх команд сучасних технологій комунікації з потенційними виборцями. Йдеться про розміщення численних рекламних оголошень політичного характеру у мережах Facebook та Instagram.

Так, минулого року на 64 публічних сторінках волинських політиків (переважно кандидатів у народні депутати), політичних партій, інших організацій та місцевих засобів масової інформації у Facebook та Instagram було виявлено 1079 оплачених рекламних постів, які містили контент політичного характеру, а відтак були позначені як політична реклама.

Такі результати вдалось отримати Громадянській мережі ОПОРА завдяки аналізу даних відкритої Бібліотеки політичної реклами, де міститься інформація про активну і неактивну рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами чи політичним контентом. Близько 98% виявлених рекламних постів були спрямовані на донесення до виборців інформації позитивного чи негативного змісту про кандидатів і партії.

Вибори, політика і кандидати на Волині: які сторінки є лідерами за кількістю політичної реклами

У Бібліотеці реклами Facebook ОПОРА виявила 55 сторінок в соціальній мережі Facebook, які протягом 2019 року розміщували рекламні оголошення позитивного змісту у Facebook та Instagram про місцевих політиків (переважно кандидатів у народні депутати від Волині) та політичні партії і їх регіональних лідерів.

Серед них було виявлено 32 персональні публічні сторінки кандидатів у народні депутати України, включаючи інших місцевих політиків, які на своїх сторінках також рекламували кандидатів; 8 сторінок політичних партій і 3 сторінки місцевих осередків політичних партій, де рекламувались кандидати від Волині; 1 сторінка благодійного фонду, де рекламувався кандидат; 9 сторінок ЗМІ, які рекламували кандидатів; 2 сторінки з нейтральними назвами, які рекламували партію і тему виборів.

За даними публічної бібліотеки політичної реклами на особистій публічній сторінці рекламувався кандидат у виборчому окрузі №19 Сергій Григоренко. У 2019 році він опублікував 13 рекламних повідомлень. Ще двічі кандидата рекламувала сторінка політичної партії «Європейська Солідарність», від якої він балотувався до Ради. Три рекламні повідомлення було розміщено на публічній сторінці кандидатки у цьому ж окрузі Ірини Конєвої. Також було виявлено один випадок рекламування кандидата від цього округу Назара Мисковця на сторінці «Слуга народу». Разом з тим, на сторінці кандидата Миколи Юнака «Микола Юнак – офіційна сторінка» було опубліковано 15 рекламних повідомлень.

Лідером в окрузі за кількістю опублікованих рекламних повідомлень став народний депутат і кандидат Ігор Гузь. Політика рекламували три публічні сторінки: «Ігор Гузь – офіційна сторінка», де було розміщено 170 рекламних постів, «Кордон – інформаційний сайт Прибужжя», де було опубліковано 1 повідомлення, «УКРОП Українське об’єднання патріотів», де політика згадали в одній з рекламних публікацій.

Сім кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №20 рекламувались на 12 публічних сторінках у Facebook та Instagram. Йдеться про кандидатів: Вадима Ваврищука, на користь якого був опублікований один рекламний пост на сторінці «Перший»; Сергія Мартиняка, якого рекламували сторінки «Сергій Мартиняк» (30 рекламних публікацій) і «Сергій Мартиняк – СВІЙ народний депутат» (9 постів); Віталія Пудліка, два рекламні повідомлення на користь якого розмістила однойменна сторінка; Олену Твердохліб – на однойменній сторінці був розміщений один рекламний пост; Юрія Цейка, якого рекламувала сторінка «Юрій Цейко – Поруч з Народом» (27 рекламних повідомлень).

В підтримку кандидата від політичної партії «Європейська Солідарність» Івана Мирки рекламні оголошення були розміщені одразу на трьох сторінках: «Іван Мирка» – 75 рекламних постів, «Волинь.Солідарність» – 9, «Європейська Солідарність» – 2. Перевершили таку кількість рекламних оголошень за кандидата в цьому окрузі лише сторінки «Слуга народу – Вячеслав Рубльов – Округ 20» (103 рекламні пости), «Слуга народу» (1 реклама) та «Перший» (1 реклама).

У виборчому окрузі №21 рекламувались 5 кандидатів на 7 сторінках в соцмережі Facebook. Зокрема, це кандидати: Андрій Лев (1 рекламне оголошення на сторінці «Слуга народу»), Юрій Поліщук (2 політичні реклами на сторінці «ВолиньUA»), Сергій Кошарук (10 рекламних оголошень на сторінці «Сергій Кошарук» та 2 реклами на сторінці «Європейська Солідарність»); Степан Івахів (2 рекламні пости на сторінці «12 канал» і 22 рекламні повідомлення на сторінці «Степан Івахів»). Найбільше рекламних повідомлень було зафіксовано на користь кандидата Віктора Мовчана. Згадується кандидат у 65 оплачених постах на сторінці «Офіційна сторінка Мовчана Віктора».

Одразу 10 кандидатів, які брали участь у виборчому окрузі №22, рекламувались у Facebook та Instagram на 19 сторінках. На користь кандидата Вячеслава Панасюка на однойменній сторінці була виявлена 1 рекламна публікація; на однойменній сторінці кандидата Сергій Адамчука – 15 рекламних постів; на публічній сторінці кандидата Павла Данильчука – 16 рекламних оголошень; на користь кандидата Дмитра Глазунова на сторінці «Благодійний фонд «Рідна Волинь» була розміщена одна рекламна публікація.

Четверо кандидатів рекламувались на двох публічних сторінках кожен. Йдеться про кандидатів: Сергія Пісачука (1 рекламний пост на сторінці «Сергій Пісачук – Слуга народу» та 1 рекламне повідомлення на сторінці «Слуга народу»); Миколу Федіка (1 рекламний пост на сторінці «ВолиньUA» та 12 рекламних оголошень на сторінці «Микола Федік»); Ігоря Палицю (5 рекламних повідомлень на сторінці «УКРОП Українське об’єднання патріотів» та 21 рекламний пост на сторінці «Тільки разом – тільки Палиця»); Юрія Моклицю (2 рекламні повідомлення на сторінці «Європейська Солідарність» і 27 рекламних постів на публічній сторінці кандидата).

Три публічні сторінки рекламували кандидата у цьому ж окрузі Дмитра Климука. Так, на сторінці «Дмитро Климук» було розміщено одне рекламне повідомлення, на сторінці «Народний Рух України Волинь» – 6 рекламних постів, на сторінці «Розвиток Мікрорайонів Міста» – 1.

Одразу на чотирьох сторінках рекламувався кандидат Тарас Шкітер. Зокрема, політична реклама на його користь була виявлена на сторінках: «Taras Shkiter» – 14 повідомлень, «Громадянський Рух «СВІДОМІ» – 33 пости, «Конкурент – новини Луцька та Волині» – 19 рекламних оголошень, «Район.Луцьк» – 3 рекламні публікації.

На 8 сторінках в соцмережах публікувалась політична реклама щодо п’яти кандидатів у виборчому окрузі №23. Так, реклама кандидата Олександра Пирожика двічі публікувалась на однойменній сторінці у Facebook; на користь кандидата Дмитра Махортова на однойменній сторінці було опубліковано 12 рекламних повідомлень; в одному рекламному пості на сторінці «Слуга народу» та у 5 рекламних повідомленнях на сторінці «Слуга народу – Максим Приймачук – Округ 23»  відповідно згадали кандидата Максима Приймачука; на користь кандидата Юрія Сковороди було опубліковано 2 рекламні пости на сторінці «Європейська Солідарність» та 20 рекламних оголошень на сторінці «Юрій Сковорода».

Найбільше рекламних публікацій в окрузі було виявлено на користь кандидата Ірини Констанкевич – 63. Зокрема, 56 з них були опубліковані на сторінці «Ірина Констанкевич – офіційна сторінка», ще 7 – на сторінці «УКРОП Українське об’єднання патріотів».  

Разом з тим, на 4 публічних сторінках у соціальних мережах було виявлено 8 рекламних повідомлень на користь двох кандидатів-списочників. Йдеться про кандидата від партії «Об’єднання «Самопоміч» Руслана Хомича та кандидата від партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода» Анатолія Вітіва. Першого кандидата було згадано у двом рекламних публікаціях на сторінці «Об’єднання «Самопоміч», другого – на трьох сторінках: «Анатолій Вітів» (3 публікації), ВО «Свобода» (2 оголошення), «ВолиньUA» (1 рекламний пост).

Ще на 6 публічних сторінках були виявлені рекламні публікації, пов’язані із тематикою виборів. Так, на сторінці «Волинь розповідає» було опубліковано два рекламні пости з рекламою «Аграрної партії України». На сторінці «Голос» було розміщено 11 рекламних матеріалів про візит всеукраїнської команди голосу в Луцьк, включаючи звернення Святослава Вакарчука до лучан. На сторінці «Європейська Солідарність» було опубліковано 1 рекламний пост із зверненням Петра Порошенка до лучан та 1 – про візит команди до Луцька. На сторінці «Об’єднання «Самопоміч» було опубліковано рекламний матеріал зі звернення Андрія Садового до лучан та ще один матеріал про формування виборчого списку партії. На сторінці «Європейська партія України» було виявлено два однакові рекламні повідомлення із попередженням про кримінальну відповідальність керівникам держадміністрацій Волинської області за фальсифікацію виборів. На сторінці «Юлія Тимошенко» було виявлено два рекламні пости: про результати прес-конференції у Луцьку та про візит Тимошенко до Луцька.

На особистих публічних сторінках розміщали рекламні повідомлення волинські політики Михайло Імберовський – 2 пости, Андрій Покровський – 6 публікацій, Ігор Поліщук – 49 повідомлень. Рекламні матеріали із результатами розслідувань про волинських політиків публікувались на сторінці «Сила правди». Таких повідомлень було виявлено 7.

І на останок, близько 10 рекламних постів на сторінках «Гарячі новини Луцька» та «t1.ua – Твій портал» були позначені як політична реклама, оскільки в них розкривалась тема виборів – виборів ректора Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Ця тема у 2019 році була надзвичайно резонансною і широко висвітленою в місцевих ЗМІ.

Найдорожча реклама від волинських політиків

Перед тим, як розпочати детальний аналіз вартості оприлюднених рекламних повідомлень, ми звернули увагу на два важливі моменти.

По-перше, у звіті Бібліотеки реклами Facebook не подається точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 американських доларів. Відтак, при аналізі витрат рекламодавців на таку рекламу ми отримали дві суми: мінімальну та максимальну (переважно від 0 до 100 американських доларів).

По-друге, у червні 2019 року в Бібліотеці реклами Facebook інформацію про витрати сторінок на рекламу, пов’язану із соціальними питаннями, виборами або політикою «обнулили». Відтак, нині сума загальних витрат на рекламу порахована на основі вартості усіх рекламних постів, опублікованих із червня 2019 року до сьогодні.

Громадянська мережа ОПОРА перевірила знайдені 1047 публікацій позитивного спрямування і визначила їх вартість. Варто також наголосити, що частина публікацій не були рекламодавцями позначені як політична реклама, а були визначені як такі згодом, а відтак показ цих рекламних оголошень був припинений адміністрацією Facebook.

9% публікацій позитивного спрямування стосувалися кандидатів у депутати до парламенту від Волині, або ж звернень до мешканців Волинської області (м. Луцька) і були розміщені на сторінках політичних партій, місцевих осередків політичних партій і їх всеукраїнських лідерів – «Слуга народу», «Команда Зеленського», «УКРОП Українське об’єднання патріотів», «Європейська Солідарність», «Петро Порошенко», «Голос», «Святослав Вакарчук», «Об’єднання «Самопоміч», «Європейська партія України», «Юлія Тимошенко», «ВО «Свобода» Київ», «Кириченко Олександр – ВО «Свобода» – 95 округ», «Волинь.Солідарність», «Народний рух України Волинь».

Так, серед рекламних публікацій на цих сторінках 79% коштували рекламодавцям від 0 до 100 американських доларів, 20% рекламних постів – від 100 до 500 американських доларів, і лише 1% рекламних матеріалів – від 1000 до 5000 американських доларів. Найдорожча реклама була розміщена на сторінці «Святослав Вакарчук». В ній лідер партії «Голос» звертається до волинян з тезою «покращення інвестиційного клімату в області» і завершує гаслом «Змінимо Раду – змінимо Волинь!».

7% рекламних публікацій були розміщені на сторінках місцевих засобів масової інформації: «12 канал», «t1.ua – Твій портал», «ВолиньUA», «Конкурент – новини Луцька та Волині», «Кордон – інформаційний сайт Прибужжя», «Перший», «Район.Луцьк».

99,6% рекламних постів на цих сторінках були оцінені від 0 до 100 американських доларів. І лише одна публікація (1,4%) свартувала рекламодавцю від 100 до 500 американських доларів. Вони була розміщена на сторінці «12 канал» і стосувалася народного депутата і згодом кандидата на парламентських виборах Степана Івахіва.

Ще одна категорія рекламних оголошень – 7% – була розміщена на сторінках благодійних фондів, громадських та інших організацій, включаючи нейтральні сторінки. Йдеться про сторінки: «Благодійний фонд «Рідна Волинь», «Волинь розповідає», «Гарячі новини Луцька», «Громадянський Рух «СВІДОМІ», «Розвиток Мікрорайонів Міста», «Сила правди».

99,5% розміщених рекламних матеріалів на вказаних сторінках коштували рекламодавцям від 0 до 100 американських доларів. І лише вартість одного рекламного посту (1,5%) становила від 500 до 1000 американських доларів. Найдорожча рекламна публікація із заголовком «Волинь обирає Аграрну Партію України!» була опублікована на сторінці «Волинь розповідає».

Ще 77% рекламних публікацій були розміщені на персональних сторінках кандидатів у народні депутати та місцевих політиків. Усі ці 32 сторінки уже були згадані у попередньому розділі. Зокрема, вони стосуються кандидатів-мажоритарників, кандидатів-списочників та кількох місцевих політиків, які не брали участь у парламентських виборах.

97,5% рекламних повідомлень на цих сторінках коштували рекламодавцям від 0 до 100 американських доларів. Разом з тим, від 100 до 500 американських доларів вартували 2,5% рекламних оголошень. Найдорожчі рекламні пости були розміщені на персональних сторінках: Віталія Пудліка, Дмитра Махортова, Віктора Мовчана, Сергія Мартиняка, Степана Івахіва, Юрія Моклиці та Юрія Сковороди.

ОПОРА також склала рейтинг ТОП-10 сторінок, пов’язаних із Волинською областю, які публікували оплачену політичну рекламу і при цьому за період від червня 2019 року до 31 березня 2020 року витратили на неї найбільше коштів.

Серед таких сторінок: «Дмитро Махортов» – 1725 американських доларів на рекламу, «Слуга народу – Вячеслав Рубльов – Округ 20» – 1503 американські долари, «Ігор Гузь – офіційна сторінка» – 1486 американських доларів, «Сергій Мартиняк» – 1400 американських доларів, «Іван Мирка» – 1009 доларів, «Юрій Моклиця» – 968 американських доларів, «Юрій Сковорода» – 856 американських доларів, «Офіційна сторінка Мовчана Віктора» – 839 американських доларів, «Волинь.Солідарність» – 751 американський долар та «Степан Івахів» – 705 американських доларів.

«Чорний піар» і політична реклама

Негативним аспектом використання соціальних мереж у передвиборних кампаніях є поява дискредитаційних повідомлень щодо кандидатів. 2019 виборчий рік не був виключенням. Протягом року на 9 сторінках у мережах Facebook та Instagram було опубліковано 32 рекламні повідомлення негативного змісту.

Усі ці рекламні матеріали у своєму змісті містили або негативну інформацію про кандидатів у народні депутати, або розповідали про «кришування» з боку влади контрабанди на території Волинської області. Рекламні оголошення такого змісту були виявлені на сторінках: «Гузьвам», «Петро Incognito», «Впливовий Київ», «Стоп капітуляції України», «Погляд Івано-Франківська», «Моє місто – Луцьк», «volyn.com.ua», «Центр Протидії Корупції», «Обличчя».

Найбільше негативних рекламних повідомлень було виявлено на сторінці «Гузьвам» – 18. Всі вони були спрямовані на дискредитацію кандидата у народні депутати Ігоря Гузя. Сторінка була створена уже в ході виборчої кампанії 26 червня 2019 року і містить інформацію про рекламодавця, зокрема: рекламодавець – Гузьвам, номер телефону – +380986824123, електронна адреса – [email protected], адреса – 45400, м. Нововолинськ, пров. Переселенців, 5. На публікацію усіх матеріалів на сторінці було витрачено 444 американських доларів.

На трьох сторінках, які не пов’язані безпосередньо з Волинською областю, було виявлено по одному критичному рекламному повідомленню стосовно кандидата у народні депутати Ігоря Палиці. Йдеться про сторінки «Впливовий Київ», «Стоп капітуляції України» та «Погляд Івано-Франківська». Дві з трьох сторінок були створені в липні 2019 року в ході парламентської виборчої кампанії. За кожен рекламний пост рекламодавцем було сплачено від 0 до 100 американських доларів.

Ще одна сторінка, поширення якої сягає далеко за межі Волинської області, поширила два негативні рекламні матеріали, в яких згадувався кандидат від Волині Степан Івахів. За публікацію кожного із цих матеріалів рекламодавець витратив від 0 до 100 американських доларів. До слова, сторінка також була створена у липні 2019 року.

Чотири публікації на сторінці «Центр Протидії Корупції» були присвячені висвітленню негативної інформації про волинських нардепів і кандидатів Ігоря Гузя, степана Івахіва і Сергія Мартиняка. Зокрема, у матеріалах ішлося про корупційні схеми, до яких імовірно були причетні політики. За кожне опубліковане рекламне оголошення на цій сторінці було витрачено від 0 до 100 американських доларів.

«Моє місто – Луцьк» та  «volyn.com.ua» – сторінки у соцмережі Facebook, які безпосередньо пов’язані із Волинською областю, публікували матеріали, спрямовані на дискредитацію Володимира Зеленського та політичної партії «Слуга народу». На першій сторінці рекламні матеріали публікувалися без застереження, тобто без вказання рекламодавця та його контактів. Відтак, така реклама була припинена адміністрацією Facebook. На другій сторінці була вказана інформація про рекламодавця. Загалом на цих сторінках було опубліковано 4 рекламні пости, два з яких вартістю від 0 до 100 американських доларів, один – від 100 до 200 американських доларів, ще один – від 100 до 500 американських доларів.

Як бачимо, такий інструмент як політична реклама у соціальних мережах протягом 2019 року був досить популярним серед волинських кандидатів під час парламентської виборчої кампанії 2019 року. Через такий канал комунікації з виборцями рекламодавці (кандидати та представники їх команд) могли донести не лише позитивну інформацію про себе, але й здійснити спроби дискредитації своїх опонентів. Як показала практика, позитивна реклама спрацювала на користь багатьох кандидатів, які в результаті отримали депутатські мандати. Натомість, дискредитаційна кампанія у Facebook провалилась. І це підтверджує приклад кандидата Ігоря Гузя, який переміг на виборах попри застосування проти нього технології «чорного піару» у соцмережах. Усе це дозволяє робити прогноз щодо продовження активного використання такого інструменту уже під час виборчої кампанії з місцевих виборів у нинішньому році.

 

Дослідити що і за скільки рекламують сторінки політичного змісту, отримати дані про таргетинг, охоплення, витрати можна на сайті Facebook Analyzer–  fb.oporaua.org

Що робити, якщо натрапили у своїй стрічці на оголошення політичного характеру, які не позначені відповідним маркуванням? Інструкцію знайдете тут: