Обухівський районний суд Київської області 11 жовтня 2019 року засудив до умовного терміну секретаря дільничної виборчої комісії № 321282 за фальсифікацію виборчої документації. У липні цього року під час позачергових парламентських виборів жінка переписала протоколи про підсумки голосування не на засіданні дільничної виборчої комісії, як цього вимагає законодавство, а в кафе місцевого будинку культури. За це отримала судимість та виплату судового збору в сумі 4 тисячі гривень.

Так, після завершення підрахунку голосів на дільниці №321282 та заповнення протоколів про підсумки голосування голова та секретар комісії привезли виборчу документацію до окружної комісії № 94, розташованої в приміщенні Обухівського районного центру культури та дозвілля.

Однак, приймаючи протоколи від цієї дільниці, ОВК виявила помилки та повернула їх голові на доопрацювання.

Як зазначається у вироку суду, у секретаря дільничної виборчої комісії № 321282 виник умисел на складання нових протоколів про підрахунок голосів виборців не під час проведення засідання ДВК, а у приміщенні кафе Обухівського районного центру культури і дозвілля, по суті поряд з окружною виборчою комісією. Там вона внесла відомості та заповнила графи про результати голосування у бланк протоколу. Це помітив спостерігач ОПОРИ та викликав поліцію.

"Я побачив  в кафе двох жінок, одна щось писала в документи, за розміром і кольором схожі на протоколи, інша сиділа поряд і контролювала. Я спитав, що вони роблять, відповіли, що нічого. Я почав питати, хто вони. Одна жінка відповіла, що вона секретар комісії, а іншу вказала як бухгалтерку, мовляв, вони приїхали здавати звіт у бухгалтерію. Вже потім я дізнався, що це не бухгалтер, а голова дільничної комісії. Я викликав поліцію. Секретар почала тікати, я побіг за нею. В приватній розмові вона мені сказала: «Розумієте, у нас ДВК знаходиться у Василькові, а це нам туди і назад їздити, то 250 гривень на бензин в одну сторону, то дорого, а зараз вже пізно, ніхто не прийде, а нам комісію збирати. Ми хотіли тихенько сісти, щоб нікого не збирати». Я кажу: «Ви розумієте, які у вас були пріоритети – кримінальне порушення чи 500 гривень за бензин?» Поліція приїхала за 15 хвилин, навіть, може, і раніше. Коли вона почала проводити слідчі дії, обшук цих жінок, на стіл виклали близько 10 бланків пустих підписаних протоколів. Печатки на самих бланках не було і печатки при собі вони також не мали. Кажуть, що хотіли заповнити, поїхати назад і поставити печатку, щоб швидше. Найцікавіше, що у них була якась граматична помилка у протоколі, яку треба було виправити", – розповів довготерміновий спостерігач ОПОРИ за парламентськими виборами у Київській області. 

Поліція на місці задокументувала протиправну діяльність працівників виборчої комісії та вилучила у них як речові докази протоколи підрахунку голосів. Відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 158 Кримінального кодексу України.

«Встановлено, що близько 18-години голова однієї з дільничних виборчих комісій разом з секретарем складали протоколи дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців по багатомандатному виборчому окрузі не на засіданні виборчої комісії, де передбачено чинним законодавством, а в приміщенні кафе будинку культури міста Обухів», – йдеться у повідомленні поліції.

На судовому засіданні секретар комісії та прокурор Дмитро Малишенко уклали угоду про визнання винуватості. Враховуючи особу обвинуваченої, стан здоров`я, позитивні характеристики, наявність на утриманні непрацездатної особи, перше притягнення до відповідальності та щире каяття, визначено покарання у вигляді 5 років позбавлення волі та звільнення від відбування покарання з іспитовим строком 3 роки.

Обухівський районний суд затвердив угоду та визнав секретаря дільничної виборчої комісії винною у вчиненні злочину, передбаченого статтею 158 Кримінального кодексу. Суд призначив  покарання у вигляді 5 років позбавлення волі зі звільненням відбування покарання, якщо вона протягом іспитового терміну – 3 (трьох) років – не вчинить нового злочину і виконає покладені на неї обов`язки. Крім того, із секретаря комісії на користь держави стягнуто судові витрати на проведення почеркознавчої експертизи в розмірі 4 396 гривень.  

Що стосується голови комісії, як повідомили ОПОРІ у відділі комунікації поліції в Київській області, судове розслідування триває. 

Справа з подібним вироком не перша. У травні 2018 року голові та секретарю Черкаської обласної комісії, які у 2015 році підробили результати виборів депутатів обласної ради, суд виніс вирок по 5 років в’язниці з позбавленням права займатись діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом на 2 роки. Однак, зважаючи на щире каяття та першу судимість, від відбування покарання членів ТВК звільнили, замінивши на випробувальний термін на 1,5 року.

Схоже покарання (1 рік умовно) за аналогічною статтею після виборів 2015 року в Житомирській області у 2016 році отримали голова та секретар дільничної виборчої комісії, які поза межами виборчої дільниці вносили зміни у завчасно підписаний усіма членами комісії протокол.

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, випадки переписування протоколів для усунення технічних помилок є досить поширеними. 

«Такі дії кваліфікуються за Кримінальним кодексом України як фальсифікація виборчої документації. Значним недоліком чинної редакції статті 158 КК України є те, що розмір санкцій однаковий, як для осіб, які вносили до протоколів неправдиві відомості, які потім впливали на результат виборів, так і для тих членів комісії, які без засідання комісії самостійно вносять відомості до протоколів, проте фактично не змінюють результатів голосування», – зазначила вона.  

ОПОРА є ініціатором внесення до Кримінального кодексу змін, напрацьованих спільно з Головним слідчим управлінням Національної поліції, спрямованих на невідворотність покарання за злочини проти виборчих прав громадян. Однією з пропозицій розробленого законопроєкту є саме розмежування відповідальності за фальсифікацію даних та порушення процедури складання протоколів. В останньому випадку пропонується менший розмір позбавлення волі (від 2 до 6 років), тоді як за зміну числових даних у протоколах  позбавлення волі мало б становити від 3 до 7 років. Чинна на сьогодні норма передбачає відповідальність від 5 до 7 років, незалежно від змісту такої підробки. Проєкт пропонує звільнення від кримінальної відповідальності для тих осіб, які складали протоколи не на засіданні комісії, не фальсифікуючи при цьому числові дані результатів голосування і добровільно повідомили про вчинення злочину органи Національної поліції. 

«Такі новели дозволять з одного боку запобігати вчиненню подібних злочинів, а з іншого – не допускати надмірного покарання осіб, дії яких не мають надмірного ступеня суспільної небезпеки. Маємо надію, що парламент не залишить пропозиції вдосконалення відповідальності за виборчі злочини поза увагою і вони будуть введені в дію до наступних місцевих виборів», – зазначила Ольга Коцюруба.