Протягом першої половини липня на Одещині спостерігачі ОПОРИ виявили принаймні 25 фактів використання кандидатами у народні депутати інформації про реалізацію проектів за кошти з державного та обласного бюджетів на соціально-економічний розвиток територій для власного піару.

ОВО №139

15 липня на офіційному веб-сайті кандидата в народні депутати на окрузі №139 (центр – м. Роздільна) Олександра Пресмана була оприлюднена публікація про урочисте відкриття спортивного комплексу в смт Затишшя Захарівського району. Як зазначено в матеріалі, фінансування робіт здійснювалося за кошти державного бюджету (2,2 млн грн) і бюджету Затишанської ОТГ (2,6 млн грн). В публікації також зазначено наступне: «Спортивний об’єкт побудований за сприяння народного депутата України Олександра Семеновича Пресмана».

Цього ж дня на сторінці у Facebook «Наш депутат - Александр Пресман» було оприлюднено перепост публікації помічника народного депутата Олександра Пресмана Микити Кузькевича з наступним текстом: «…ми відкриваємо третій футбольний міні-майданчик за п'ять днів в с. Кошари Роздільнянського району». Згідно з інформацією про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету на 2018 рік були передбачені кошти на капітальний ремонт спортивного майданчику зі штучним покриттям для міні-футболу Кошарської загальноосвітньої школи I - III ст. на суму 1,406 млн грн.

13 липня на офіційному веб-сайті цього ж кандидата оприлюднили інформацію про урочисте відкриття міні-стадіону в смт Велика Михайлівка. Олександр Пресман взяв участь у перерізанні стрічки, а у своєму виступі заявив, що відкриття міні-стадіону є спільною перемогою. Згідно з інформацією про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету на 2018 рік були передбачені кошти на капітальний ремонт спортивного майданчику зі штучним покриттям для міні-футболу Великомихайлівської опорної загальноосвітньої школи I - III ст. на суму 1,406 млн грн.

ОВО №140

12 липня на сторінці кандидата в народні депутати Василя Гуляєва у соціальній мережі Facebook було оприлюднено публікацію про те, що він проінспектував хід ремонтних робіт дорожнього покриття по вулиці Центральній садівничого об'єднання «Волна» Овідіопольського району. Як зазначено в публікації, кошти на ремонт дороги були виділені з державного бюджету. Згідно з інформаціє про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету на 2018 рік були передбачені кошти на капітальний ремонт дорожнього покриття від лінії 14 до лінії 23 садівничого об'єднання громадян «Волна» у селі Молодіжне на суму 500 тис. грн, від лінії 22 до лінії 26 – 500 тис. грн, від лінії 25 до автодороги Одеса – Білгород-Дністровський - 500 тис. грн.

ОВО №141

15 липня на сторінці у Facebook кандидата в народні депутати Трифона Антова була оприлюднена публікація про те, що він з 2016 року брав безпосередню участь у виділенні коштів з обласного бюджету на капітальний ремонт даху в Татарбунарської районної лікарні, заміну котлів та вікон у пологовому будинку, капітальний ремонт амбулаторій в селах Білолісся, Дмитрівка, Дивізія, Струмок, Глибоке, Спаське, Трапівка, на будівництво амбулаторії в селі Вишневе Татарбунарського району, закупівлі машини швидкої допомоги для Татарбунарської районної лікарні.

14 липня на сторінці у Facebook «Слуга народу - Трифон Антов» оприлюднено відео, в якому повідомляється, що колектив Струмківської амбулаторії (Татарбунарський район) дякує кандидатові в народні депутати Трифону Антову за допомогу у відновленні приміщення і проведенні ремонту. Водночас, згідно з рішенням Одеської обласної ради «Про звіт обласної державної адміністрації про виконання обласного бюджету Одеської області за 2018 рік», на капітальний ремонт Струмківської сільської лікарської амбулаторії були виділені кошти в розмірі 319,6 тис. грн.

5 липня на сторінці Трифона Антова у Facebook з’явилася публікація, в якій працівники Дмитрівської сільської амбулаторії дякували йому за проведений ремонт в амбулаторії. Згідно з даними звіту Одеської обласної державної адміністрації про виконання обласного бюджету Одеської області за 2018 рік, на капітальний ремонт Дмитрівської сільської амбулаторії загальної практики сімейної медицини Татарбунарського району були виділені кошти в розмірі 308,2 тис. грн.

4 липня на його сторінці у Facebook опубліковано пост, що мешканці села Дельжилер дякують йому за ремонт будинку культури. Відповідно до даних ОДА, на капітальний ремонт будинку культури були виділені кошти з обласного бюджету в розмірі 1 млн 4,4 тис. грн.

2 липня на сторінці в соціальній мережі Facebook кандидата в народні депутати Віталія Барвіненка була оприлюднена публікація, в якій зазначено, що за його сприяння з державного бюджету виділені кошти для ремонтного покриття у селі Бритівка Білгород-Дністровського району.

ОВО №133

2 липня на каналі одеського ТБ «Град» у Youtube оприлюднили ролик про те, що Одеський міський голова Геннадій Труханов та кандидат у депутати Дмитро Танцюра проінспектували хід робіт з будівництва спорткомплексу в гімназії №6. В сюжеті зазначено, що ініціатором будівництва виступив Дмитро Танцюра. Водночас, як повідомляється на офіційному веб-сайті Одеської міської ради, замовником будівництва спорткомплексу є управління капітального будівництва Одеської міської ради.

ОВО №134

1 липня телеканал УТВ в Youtube оприлюднив відеосюжет про кандидата в народні депутати Геннадія Чекіту, його біографію та діяльність. У сюжеті Геннадій Чекіта зазначає, що в рамках програми «Теплий дім» було замінено вікна в 323 будинках. Згідно з даними про субвенції на соціально-економічний розвиток з державного бюджету, у 2017-2019 роках були передбачені кошти на заміну вікон в Малиновському районі.

ОВО №135

5 липня кандидат у народні депутати Сергій Ківалов повідомив на своїй сторінці у Facebook, що у будинках по вулиці Посмітного №№ 25/1, 25/2, 25/3, 25/4 замінено вікна у під’їздах на енергозберігаючі. Водночас заміна віконних блоків у житлових будинках за цими адресами була передбачена бюджетом розвитку Одеси (рішення міської ради від 12. 12. 2018 р. № 3991-VII «Про бюджет міста Одеси на 2019 рік»; додаток 6 «Розподіл коштів бюджету розвитку за об'єктами у 2019 році»). На роботи виділено 670 тисяч гривень, розпорядником коштів виступав департамент міського господарства.

11 липня цей кандидат повідомив на своїй сторінці у Facebook про відкриття 15 липня бювету по вул. Академічна, 30. Про цю подію інформують як про «народну програму в дії». Водночас, згідно з даними платформи ProZorro, замовником робіт з оснащення та благоустрою бювету є державний навчальний заклад Національний університет «Одеська юридична академія» на суму 1 млн 302, 8 тис. грн.

ОВО №137

14 липня на сторінці кандидата в депутати Олексія Гончаренка у Facebook було опубліковано відео про урочисті заходи з нагоди відкриття дитячого та спортивного майданчиків в селі Концеба Савранського району Одеської області. Окрім цього, у відеосюжеті Концебівський сільський голова заявив, що Олексій Гончаренко допоміг в отриманні коштів на освітлення вулиць. Згідно з рішенням «Про внесення змін до рішення Одеської обласної ради від 21 грудня 2018 року № 913-VІІ «Про обласний бюджет Одеської області на 2019 рік», на капітальний ремонт багатофункціонального спортивного майданчика в с. Концеба були передбачені кошти у сумы 2,43 млн грн. Окрім цього, згідно з даними ProZorro, Концебівська сільська рада виступила замовником капітального ремонту та облаштування дитячого майданчика на суму 149 тис. 985 грн, капітального ремонту багатофункціонального спортивного майданчика на суму 2 млн 175 тис. 987 грн.

Цього ж дня на його сторінці оприлюднено відеосюжет ТРК «Балінформкомпанія», в якому Олексій Гончаренко повідомив, що на останньому засіданні уряду було прийняте рішення про виділення більш ніж 60 млн грн на розвиток Балтської громади, зокрема понад 30 млн грн – на відбудову школи №3, а також на завершення будівництва спортивного комплексу та інші об'єкти. Олексій Гончаренко заявив, що він також брав участь у тому, щоб кошти були виділені з державного бюджету.

У цьому ж відеосюжеті ТРК «Балінформкомпанія» Олексій Гончаренко повідомляє, що найближчим часом буде відкрито амбулаторію в селі Піщана Балтської ОТГ Одеської області. Водночас, згідно з рішенням Одеської обласної ради «Про внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 913-VІІ «Про обласний бюджет Одеської області на 2019 рік», на капітальний ремонт нежитлової будівлі в селі Піщана передбачено суму 1,491 млн грн.

5 липня на сторінці Олексія Гончаренка у Facebook була оприлюднена публікація про його зустріч із виборцями в селі Гонората Подільського району. В ній зазначено, що в рамках програми Олексія Гончаренка розвитку Півночі Одеської області в селі Гонората було відремонтовано школу, дитячий садок та частково дорогу.

Згідно з даними про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету у 2017 році на село Гонората були передбачені кошти на ремонт дорожнього покриття вулиць Травнева і Центральна на суму 650 тис. 249 грн. Згідно з рішенням Одеської обласної ради «Про звіт обласної державної адміністрації про виконання обласного бюджету Одеської області за 2018 рік», виділялися кошти на капітальний ремонт Гоноратського дитячого садка «Капітошка» в розмірі 1 млн 463,4 тис. грн і на капітальний ремонт в Гоноратській ЗОШ І-ІІІ ступенів в розмірі 1 млн 119,4 тис. грн.

5 липня на його сторінці у Facebook оприлюднено пост про його зустріч з виборцями в селищі Затишшя. В публікації зазначено, що в рамках програми Олексія Гончаренка розвитку Півночі Одеської області в селі Затишшя провели водогін. Втім, згідно з даними про виконання обласного бюджету Одеської області за 2018 рік, на капітальний ремонт водогону в селищі Затишшя були виділені кошти в розмірі 890,5 тис. грн та на капітальний ремонт свердловини – 599,7 тис. грн.

ОВО №138

15 липня на сторінці кандидата в народні депутати Івана Фурсіна у Facebook була оприлюднена публікація про його зустріч з жителями села Новоселівка Любашівського району. В публікації зазначено, що йому вдалося залучити кошти з бюджету на ремонт місцевої школи. Згідно з даними про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету у 2018 році було передбачено кошти на капітальний ремонт Новоселівського НВК «ЗОШ I - II ступенів – ДНЗ» на суму 400 тис. грн.

4 липня на його ж сторінці у Facebook був оприлюднений перепост публікації «Фонду Фурсіна» від 16 серпня 2016 року з підписом «Було зроблено за депутатську каденцію». В публікації зазначено, що завдяки Івану Фурсіну з державного бюджету були виділені кошти в розмірі 800 тис. грн на заміну вікон у Любашівській школі-ліцеї.

11 липня на сторінці «Петровка Наш Дом» у Facebook була оприлюднена інформація про зустріч з жителями селища Петрівка Великобуялицької ОТГ Іванівського району в школі №2. В публікації зазначено, що завдяки кандидату в народні депутати Князю Хачатряну з обласного бюджету виділені кошти на нову свердловину для лікарні селища Петрівка в розмірі 300 тис. грн, а також на ремонт будинку культури у селі Великий Буялик з державного бюджету – 700 тис. грн.

Згідно з інформацією про субвенції на соціально-економічний розвиток, з державного бюджету у 2018 році були передбачені кошти в розмірі 900 тис. грн на заміну вікон та дверей будинку культури с. Великий Буялик.

ОВО №143

4 липня на сторінці кандидата в народні депутати Анатолія Урбанського у Facebook була оприлюднена публікація про те, що він разом з Ізмаїльським міським головою Андрієм Абрамченком відвідав Ізмаїльську міську лікарню, де відбувається капітальний ремонт дитячого відділення. Андрій Абрамченко у відеосюжеті заявив, що роботи здійснюються коштами міського бюджету. Перед цим Анатолій Урбанський повідомив наступне: «У нас багато таких амбіційних проектів... Я впевнений в тому, що завдяки нашій згуртованій командній роботі у всіх гілках влади ми і цей проект доведемо до логічного завершення, і зробимо медицину в нашому місті такою, на яку заслуговують жителі Ізмаїлу».

3 липня на сторінці у Facebook Анатолія Урбанського була оприлюднена публікація про те, що він разом з Андрієм Абрамченком перевірив будівництво дитячого та баскетбольного майданчику по вул. Миру, 14 в м. Ізмаїл. Згідно з додатком № 5 до рішення Ізмаїльської міської ради від 21.12.2018 р. № 4648-VII, на 2019 рік передбачено 1,49 млн грн на утримання та фінансову підтримку спортивних споруд.

Цього ж дня на сторінці в соціальній мережі Facebook Анатолія Урбанського з’явилася публікація про те, що він відвідав село Броска Ізмаїльського району. У відеосюжеті кандидат у нароні депутати заявив, що завдяки роботі їх команди і сільського голови вдалося здійснити вуличне освітлення, заміну вікон в школі, ремонт будинку культури. Згідно з даними про субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, на 2018 рік були передбачені кошти на капітальний ремонт (заміну вікон) Бросківської загальноосвітньої школи I-III ступенів на суму 542 тис. грн. Згідно з даними про субвенції, також були передбачені кошти на капітальний ремонт фойє та другого поверху будинку культури у с. Броска в розмірі 271 тис. грн, а на 2019 рік - 1,029 млн грн. Крім того, згідно з рішенням Одеської обласної ради «Про внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 913-VІІ «Про обласний бюджет Одеської області на 2019 рік», були передбачені кошти на  капітальний ремонт мереж зовнішнього освітлення вул. Болградська в с. Броска на суму 600 тис. грн.

2 липня на сторінці Анатолія Урбанського оприлюднено пост про те, що він разом з Ізмаїльським міським головою Андрієм Абрамченком проінспектував будівництво соціального житла для дітей-сиріт. Згідно з рішенням Одеської обласної ради «Про звіт обласної державної адміністрації про виконання обласного бюджету Одеської області», у 2018 році на реконструкцію нежитлової будівлі по вул. Покровській, 34 під соціальне житло були виділені кошти в розмірі  6 млн 333,4 тис. грн.

1 липня на сторінці у Facebook з’явилася публікація про спільне з Андрієм Абрамченком «інспектування» ремонтних робіт в Ізмаїльському аеропорту. Як заявив Андрій Абрамченко, роботи виконуються за кошти обласного бюджету. Згідно з рішенням Одеської обласної ради  «Про внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року № 913-VІІ «Про обласний бюджет Одеської області на 2019 рік», передбачені кошти на розробку проектної документації по капітальному ремонту будівлі аеровокзалу комунального підприємства «Аеропорт Ізмаїл» в розмірі 70 тис. грн, а на капітальний ремонт самої будівлі – на суму 1 млн 489 тис. 854 грн, на передпроектні роботи по обстеженню льотного поля і рекомендації по відновленню сертифікаційної придатності аеропорту Ізмаїл – в розмірі 400 тис. грн.

«Слід зазначити, що чинні народні депутати, які наразі є кандидатами, почали використовувати бюджетні кошти в агітаційних цілях більш інтенсивно в порівнянні з попередніми місяцями. При цьому кандидати використовують переважно два типи піару на виділенні бюджетних ресурсах: непряма агітація в соціальних мережах та ЗМІ та безпосередня під час публічних заходів, зокрема разом із представниками місцевої влади», - зауважив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Одеській області.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА оприлюднила звіт щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у агітаційних цілях за червень.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.