4 червня Верховна Рада розпочинає розгляд законопроєкту №3485, що пропонує ряд поправок до вже чинного Виборчого кодексу. А, отже, до моменту оголошення виборчого процесу з чергових місцевих виборів 25 жовтня цієї осені правила гри точно зміняться. Звісно, питома частка змін відноситься до процесів, які будуть стосуватися кандидатів та членів комісій, але як це вплине на кожного з нас, виборців? Що принципово нового буде, якщо законопроєкт зі змінами буде прийнято, як того рекомендує профільний парламентський комітет? Про що виборцям треба знати заздалегідь чи навіть зробити ще задовго до дня голосування, аби мати можливість реалізувати своє виборче право?

Загалом можна сказати, що кожен виборець зіштовхнеться з п’ятьма принциповими змінами, до яких треба бути готовим заздалегідь. Це – нова виборча система; новий бюлетень; запровадження процедури зміни виборчої адреси; покращення ситуації з доступністю; відповідальність за виборчі порушення. Давайте розберемо кожен пункт детальніше, відштовхуючись від того, що законопроєкт буде прийнятий загалом у такому вигляді як пропонується у версії, зареєстрованій депутатами профільного парламентського комітету.

Виборча система

Фактично кожен виборець має розібратися щонайменше у двох виборчих системах, які паралельно будуть застосовуватися в межах тих виборчих бюлетенів, що будуть видані виборцю. Це потрібно для того, аби розуміти, як саме виглядатиме механізм голосування та як голос виборця перетворюється в мандат для кандидата. Якщо коротко та спрощено, то на виборах очільників населених пунктів із одномандатною мажоритаркою виборець голосуватиме за кандидата. А на виборах із пропорційними системами та багатомандатною мажоритаркою – за партію та кандидата в депутати від цієї партії в одному бюлетені. 

25 жовтня одночасно відбуватимуться вибори сільського, селищного, міського голови, старости села, селища та депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах та обласних рад. Тому кількість виданих одному виборцю бюлетенів різного виду для голосування за різних виборчих суб’єктів буде залежати від населеного пункту, де мешкає цей виборець.

Бюлетень та інформація про кандидатів 

У зв’язку з новою виборчою системою зміняться й бюлетені. Для голосування за депутатів районної, міської (міста до 15 тисяч виборців), районної у місті рад, а також для обрання очільників усіх населених пунктів бюлетень виглядатиме більш-менш звично: порядковий номер кандидата, місце для позначки та прізвище кандидата з короткими відомостями про нього. З нового хіба те, що порожній квадрат для волевиявлення тепер буде між номером та прізвищем.

А от для голосування за депутатів міської (міста більше 15 тисяч виборців) та обласної рад виборці зможуть поставити дві позначки: за партію та за кандидата від цієї партії. Так, у бюлетені під порядковими номерами будуть розміщені назви партій, а під кожною з них із окремими порядковими номерами розташовані їхні кандидати. А вже в самому низу бюлетеня після всього списку партій буде припис: "Від організації партії, за яку я проголосував (проголосувала), підтримую кандидата у депутати" та прямокутник, у якому зазначається знак "№" з вільним полем для написання номера кандидата в депутати. Якщо хтось із виборців проігнорує це голосування за кандидата або просто не побачить припис наприкінці бюлетеня, то буде зарахований лише голос за обрану партію, а от допомогти тому чи іншому кандидату просунутись у партійному списку вище не вийде.

Допомогти виборцю не заплутатись у цих складних моментах може інформація на дільниці. Для міст із кількістю виборців 15 тисяч і більше, крім традиційних інформаційних плакатів, на стінах також з’являться інформаційні буклети, де буде зібрана вся важлива інформація – від програми партії до номерів кандидатів як у загальному, так і в регіональних партійних списках разом із їхніми фото.

Зміна виборчої адреси

У Виборчий кодекс ще на етапі минулого внесення правок була закладена можливість для виборців змінити свою виборчу адресу та голосувати на місцевих виборах за місцем свого фактичного проживання, а не за місцем реєстрації. Процедурою зможуть скористатися внутрішньо переміщені особи, трудові мігранти та будь-які інші мобільні всередині країни громадяни.

Ця процедура дещо схожа з тією, яку минулого року пройшла рекордна кількість виборців для голосування на президентських та парламентських виборах, – тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси. Натомість теперішня процедура вносить не тимчасові, а постійні зміни. Тож, якщо виборець, наприклад, зареєстрований в одному населеному пункті, а вже якийсь час проживає і планує надалі жити в іншому та відчуває себе частиною нової територіальної громади, то зміна виборчої адреси буде вирішенням. Обґрунтуванням для такої заяви до відділу ведення Державного реєстру виборців буде надання 1 з 6 документів із чітко визначеного переліку. А якщо пізніше виборець, наприклад, переїде, то повторно змінити виборчу адресу він зможе лише через 180 днів і саме в період між виборчими процесами.

Звертатися до відділів ведення Державного реєстру виборців із заявою про зміну виборчої адреси можна буде в будь-який день у міжвиборчий період до п’ятого дня з початку виборчого процесу. Центральна виборча комісія нещодавно затвердила порядок такого звернення, який почне працювати через місяць. Тож кожен виборець зможе змінити свою виборчу адресу вже з 1 липня до 9 вересня включно. Також, відповідно до прийнятого ЦВК порядку, має з’явитись можливість подати таку заяву через онлайн-сервіс.

Натомість законопроєкт №3485 пропонує розширити застосування цієї процедури ще й на виборців, які вибули з попереднього місця реєстрації та не набули нового. Якщо зміни набудуть чинності, то і ця категорія виборців, які значаться в Реєстрі виборців як такі, що "Вибули" з попередньої виборчої адреси, зможуть скористатися правом змінити виборчу адресу та бути включеними до списків виборців на чергових місцевих виборах.

Доступність

Нове виборче законодавство потроху стає більш інклюзивним. Наприклад, у Виборчому кодексі вже передбачено обов’язкове дублювання субтитрами або переклад жестовою мовою всіх агітаційних відео, адаптація сайтів політичних партій для людей з порушенням зору, розумне пристосування на дільницях для ознайомлення виборців з інформаційними плакатами тощо.

Також у Виборчому кодексі є вимоги дотримання державних будівельних норм для приміщень, де розташовуються приміщення виборчих комісій та дільниці. Щоправда, немає санкції за їх недотримання і передбачений часовий люфт для розробки критеріїв доступності приміщень та їхнього впровадження. 

Загалом питання повної архітектурної доступності виборчих дільниць та приміщень виборчих комісій для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення мають бути вирішені органами виконавчої влади та місцевого самоврядування до 1 січня 2025 року. Але сподіваємось, що хоча б частину з обов’язкових норм буде реалізовано вже до цих місцевих виборів.

Відповідальність за виборчі порушення

Окрім Виборчого кодексу, деякі правки також стосуються Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України. Частина не дуже небезпечних проступків виведена з кримінальної відповідальності до адміністративної, аби покарання рівномірно відповідали вазі злочинів, а їхнє документальне оформлення стало простішим, щоб навіть дрібні правопорушення  не залишались безкарними,  також передбачено нові види адмінстративних правопорушень у виборчій сфері .

Так, адміністративну відповідальність у вигляді штрафів буде передбачено для виборців, хто: перешкоджатиме діяльності виборчих суб’єктів виконувати свої повноваження чи здійснювати виборчі процедури; не виконуватиме покладений на них обов’язок із забезпечення таємниці власного волевиявлення на виборчій дільниці, тобто демонструватимуть свій бюлетень так, що сторонні особи побачать результат волевиявлення; знищуватиме чи буде виносити свій бюлетень за межі виборчої дільниці, але саме з протестних чи хуліганських мотивів, не пов’язаних із передачею виборчого бюлетеня іншій особі для організації виборчих фальсифікацій.

Декриміналізація злочинів, які не становлять великого ступеня суспільної небезпеки, сприяє тому, що більшу кількість таких злочинів можна буде легко фіксувати, оформлювати та передавати до суду. А звільнення виборців від кримінальної відповідальності за тяжкі злочини, як, наприклад, згода бути підкупленим, у разі самостійного повідомлення про вчинений злочин допомагатиме фіксації, розслідуванню та подальшому покаранню організаторів таких злочинів.

***

Всі ці зміни доволі складні, але вкрай важливі. Звісно, погано, що прийняті вони будуть фактично напередодні виборчого процесу, тому залишиться дуже мало часу для того, аби і виборці, і члени комісій, і кандидати розібралися в нових правилах гри. Неабиякий внесок у ці зрушення й Громадянської мережі ОПОРА, яка є єдиною громадською організацією, що подала пропозиції до цих змін, брала участь у засіданнях усіх робочих груп профільного парламентського комітету і загалом вже багато років разом із партнерськими організаціями веде роботу над удосконаленням виборчого законодавства та захистом виборчих прав. Звичайно, що лише частина пропозицій ОПОРИ увійшла до фінального документа, який виноситься на голосування до зали парламенту, але без їх врахування й ці демократичні зрушення були б неможливими.

Варто зазначити, що після прийняття у першому читанні народні обранці матимуть 14 днів для надання поправок, які має розглянути робоча група при профільному парламентському Комітеті. По завершенні опрацювання нею поправок Комітет на своєму засіданні має прийняти рішення щодо рекомендації чи відхилення прийняття тих чи інших поправок, після чого документ буде винесено на друге читання до сесійної зали парламенту. Якщо у другому читанні документ набере 226 голосів та буде підписаний Президентом України, то набуде чинності, й, відповідно прийняті зміни будуть застосовуватись уже на місцевих виборах цієї осені.

Корисні посилання:

  • Що зміниться для партій, читайте тут.
  • Що зміниться у Кримінальному кодексі та Кодексі України про адміністративні порушення, читайте тут.
  • Коментар голови правління Громадянської мережі ОПОРА щодо недоцільності змін виборчої системи менше, ніж за рік до виборів, дивіться тут.