Мотокоси, проведення лицарських турнірів, відвідини екопарку і реєстрація на власних помічників — все це об’єднує благодійні фонди, які діють від імені харківських нардепів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, як депутати з Харківщини займаються благодійною діяльністю.


Створення іменних благодійних фондів — поширена практика серед народних депутатів України і часто їх використовують, як інструмент прихованої агітації. Загалом політично обумовлена благодійність здійснюється через офіційно зареєстровані благодійні організації, діяльність яких регулюється відповідним Законом України.

Ключовою аудиторією для таких фондів є заклади та установи — школи, лікарні, інтернати, соціальні заклади. Частіш за все у рамках передвиборчої благодійності вони надають потенційним виборцям товари та послуги, тоді як грошова форма допомоги є рідкістю, але також використовується, наприклад шляхом вручення подарункових сертифікатів переможцям різноманітних конкурсів.

Одразу 6  мажоритарників Харківської області мають зареєстровані благодійні фонди — це Дмитро Шенцев, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Олександр Фельдман, Анатолій Гіршфельд і Дмитро Добкін, а благодійна діяльність Віктора Остапчука здійснюється через громадську спілку.

На початку листопада 2018 зареєстровано благодійний фонд Олександра Грановського, який почав активну кампанію з розміщення зовнішньої реклами та прихованої реклами у ЗМІ і розміщення інформаційних бюлетнів у Харківських ЦНАПах.

Однією з найактивніших в області є благодійна організація «Обласний Благодійний Фонд Дмитра Шенцева». Згідно з реєстром фізичних та юридичних осіб, бенефіціаром та засновником фонду є сам нардеп, а керівником і підписантом його син, помічник і депутат Харківської обласної ради - Микита Шенцев.

Сам фонд заснований в квітні 2012 року.  Фонд організовує свята, запрошує кавер-групи, встановлює батути, фейерверки, вітає ветеранів зі святами, організує  поїздки дітей до цирку і вручає мотокоси в подарунок комунальним установам.
24.12.2018 Kharkiv Shentsev 1

Майже вся діяльність фонду зосереджена в 176 виборчому окрузі, від якого Дмитра Шенцева обрали народним депутатом. Проте при підтримці фонду проводяться також і спортивні змагання в області — можливо через те, що  нардеп також є головою обласної федерації боксу.

Дмитро Святаш є бенефіціаром Благодійної Організації «Благодійний Фонд «Пересвєт», керівником і підписантом є Приймакова Аліна Віталіївна. Сама організація, у вигляді некомерційного фонду «Пересвєт» з’явилась ще в 2001 році, згідно з сайтом фонду, проте, згідно з реєстром фізичних та юридичних осіб, благодійним фондом «Пересвєт» став лише в грудні 2015 року. Діяльність  «Пересвєту» зосереджена в основному, на проведенні масових культурних заходів для жителів 170 округу, від якого обирався в нардепи Дмитро Святаш.

Фонд організував декілька масштабних святкувань, зокрема до Дня працівника освіти, до Дня міста, до Дня захисту дітей з концертами, на яких виступала місцева молодь і гуртки самодіяльності. Святкування супроводжувались різноманітними конкурсами, безкоштовною повітряною кулею для всіх бажаючих, шоу мильних бульбашок, караоке, аквагримом або роздачею морозива для дітей. Також фонд вже більше 10 років проводить фестиваль «Салтівська весна», в якому беруть участь жителі міста.

«Благодійний Фонд Віталія Хомутинніка «Відродження», бенефіціаром якого є нардеп Віталій Хомутиннік, зареєстрований в Києві в жовтні 2008 року, проте його діяльність зосереджена в Харківській області. Керує фондом Володимир Ковальковський, який одночасно є помічником Хомутинніка. Фонд інтенсивно працював на початку 2018 року: — організовував турнір по КВК для жителів Харкова та для 14 команд КВК, підтримував лицарський турнір «Кубок Першої столиці 2018» і шкільну баскетбольну лігу , призери якох отримали  грамоти, кубки та м’ячі, а в другій половині року фонд допоміг встановити дитячий майданчик в Слобідському районі Харкова.

24.12.2018 Kharkiv khomutynnyk 1

Дуже активну діяльність веде «Фонд Олександра Фельдмана». Керівником та підписантом фонду є син нардепа, його помічник та екс-депутат Харківської міської ради Олександр Фельдман. Згідно з декларацією, нардеп є членом правління фонду. В такій назві фонд існує з 2007 року, до цього з 1997 року він називався міським благодійним фондом АВЕК. Велика частина діяльності фонду - це надання можливості відвідати «Фельдман-екопарк» - безкоштовний зоологічний парк за містом, в якому також проводяться заходи із допомоги тваринам. У фонду є виставковий центр, який іноді демонструє роботи  місцевих митців.

Харківський Обласний Благодійний Фонд «Дмитра Добкіна»  не є активним. Керівником і підписантом є помічниця нардепа Таран Ганна Миколаївна, а згідно з декларацією депутата - це основне місце праці його дружини. Фонд зареєстрований в травні 2012 року. Останні згадки про яку-небудь допомогу від фонду датуються квітнем 2018 року, коли у ЗМІ  з’явилась інформація про роздачу Великодніх пасок від імені нардепа жителям округу, за яким він обирався.

Благодійний фонд Анатолія Гіршфельда не є іменним, він носить назву Благодійна Організація «Всеукраїнський Благодійний Фонд «Патріоти», яким керує помічник Гіршфельда Валерій Рибалко. На сторінці фонду в Фейсбуці вказано, що Анатолій Гіршфельд є президентом фонду, а сам він був створений для надання адресної допомоги в 179 окрузі від нардпепа. Фонд вітає жителів округа зі святами, органіує екскурсії та проводить спортивні змагання.

24.12.2018 Kharkiv Girshfeld 1

Благодійністю від імені Віктора Остапчука займається Громадська Спілка «Соціальний Рух Поваги», керівником та підписантом якої є сам нардеп. Благодійна діяльність організації зосереджена в основному в 177 окрузі, від якого Остапчук обраний депутатом. «Соціальний Рух Поваги»  роздає подарункові набори з цукерками, нагороджує переможців спортивних турнірів, висаджує дерева.

Про створення благодійного фонду народним депутатом Олександром Грановським написала велика кількість ЗМІ Харкова, причому публікації містили ознаки «джинси». Благодійна Організація «Благодійний Фонд Олександра Грановського» була зареєстрована в  Харкові на початку листопада 2018 року. Засновником та керівником є колишній помічник нардепа Олександр Тишкевич Олександр. Цікавою деталлю є те, нардеп не має ніякого відношення до Харкова,  він обраний за списком партії «Блок Петра Порошенка», згідно з особистою сторінкою на сайті Верховної Ради України проживає в Києві. У відкритих джерелах поки що відсутня інформація про надання якої-небудь допомоги фондом.

«Діяльність благодійних фондів не суперечить виборчому законодавству, проте це є прямим порушенням принципів рівності виборчого процесу. В той момент, коли одні потенційні кандидати відверто задарюють мешканців своїх округів, інші можуть лише змиритись з даним фактом. Народні депутати, чиновники, посадовці не мають нічого дарувати, організовувати свята, яку-небудь допомогу. Їхні обов’язки в організації безперебійного позитивного функціонування нашої країни. Через надмірну благодійсність, нівелюються основні обов’язки депутатів в уяві їхніх виборців. До того ж, під час виборчого процесу така діяльність може бути оцінена як непрямий підкуп виборців» - зазначив координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація народних депутатів у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]