Росія розгортає діяльність своїх політичних партій та планує у вересні 2023 року провести вибори в Донецькій, Луганській, Херсонській і Запорізькій областях. У Кремлі вважають, що це дозволить легалізувати процес окупації. Українців, які залишилися жити і працювати на окупованих територіях, змушують отримувати паспорти РФ, що також сприяє їхній інтеграції в російське суспільство. А для того, аби змінити демографічний склад українських регіонів, російська влада заохочує своїх громадян переїздити жити в новозахоплені області, обіцяючи дешеві іпотеки.

Також Росія планує вп’ятеро швидше, ніж у Криму, завершити процес інтеграції областей у власне правове поле. Там уже нав'язують російські стандарти в освіті, медицині та оподаткуванні.

Нижче розповідаємо, що вже зробила Росія і як Україна може цьому протидіяти.

Росія планує провести вибори на анексованих територіях, щоб легітимізувати процес окупації

На початку лютого голова російської Ради Федерації Валентина Матвієнко заявила, що вибори на окупованих українських територіях відбудуться 10 вересня 2023 року, а підготовка до них уже ведеться. Цю дату вибрали не випадково, — саме тоді в Росії проводять «день єдиного голосування», тобто вибори до різних органів влади. За даними російського ЦВК, у вересні паралельно відбудеться майже 60 виборчих процесів — переважно до парламентів республік та законодавчих органів російських міст. Зокрема заплановано вибори до «парламентів» окупованих Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

На думку британської розвідки, Росія хоче скористатися цими виборами для самовиправдання і узаконення окупації. Такої думки дотримується і юридичний радник Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк. Він вважає, що ці вибори покликані створити ілюзію демократичних процесів на окупованих територіях та затягнути місцевих мешканців у російське електоральне поле для послаблення їхнього зв'язку з Україною.

За його словами, якщо Росія проведе вибори на окупованих територіях, для України це нічого не змінить, бо, згідно з нормами міжнародного права, жодні вибори на окупованих територіях не легалізують анексію.

Втім, юрист вважає, що Україна має протидіяти проведенню таких «виборів». Звісно, найкращим варіантом буде визволення цих територій, але доки цей процес триває можна скористатися іншими інструментами. Перш за все, Україна має й далі адвокатувати посилення міжнародного тиску на Росію. Потрібно домогтися визнання таких виборів нікчемними на рівні Генеральної асамблеї ООН, Парламентської асамблеї Ради Європи та інших міжнародних інституцій.

Крім того, за словами Павла Романюка, наша країна має скористатися інструментами, які є в її національній юрисдикції. Йдеться про притягнення до кримінальної відповідальності людей, котрі беруть участь в організації незаконних виборів або публічно закликають до їх проведення. «Що для цього слід робити? Насамперед інформувати місцеве населення, що невдовзі Україна визволить окуповані території і щоб вони жодним чином не брали участі в організації цих незаконних виборів, бо за це передбачено відповідальність», — вважає юрист.

Юрист додає, що в експертному середовищі та серед народних депутатів обговорюють ініціативи щодо перегляду складів кримінальних правопорушень, які стосуються колабораційної діяльності. За його словами, потрібно зробити так, щоб до відповідальності можна було ефективно притягувати не лише організаторів таких «голосувань», а й інших людей, долучених до зазначеного процесу.

Оскільки російська ЦВК готується проводити вибори на українських територіях, політичні партії країни-агресорки теж не сплять. Вони розбудовують свої мережі в окупованих регіонах із фокусом на майбутні вибори. Наприклад, свої районні представництва у кількох містах Донеччини відкрила Ліберально-демократична партія Росії, яка формально є опозиційною, але повністю підтримує агресивну політику Владіміра Путіна.

Утім, найсерйознішу роботу на цьому напрямі проводить провладна «Єдина Росія». Партія вже зареєструвала свої представництва в усіх чотирьох окупованих українських областях. Важливі посади в них отримали ключові українські державні зрадники. Це означає, що саме єдинороси хочуть перемогти на цих виборах, якщо Росії таки вдасться їх провести.

У Донецькій області секретарем регіонального відділення став ватажок «Донецької народної республіки» Денис Пушилін, у Луганській — очільник псевдопарламенту «Луганської народної республіки» Денис Мірошниченко, в Запорізькій — голова окупаційної адміністрації Мелітополя Галина Данильченко. Що стосується Херсонської області, то її секретарем став росіянин, заступник голови фракції «Єдина Росія» в Держдумі Ігор Костюкевич, а керівник окупаційної адміністрації області Володимир Сальдо увійшов до політичної ради відділення партії.

Всіх цих людей українські правоохоронці підозрюють у державній зраді. Після того, як Україна визволить окуповані території, щонайменше 15 наступних років зрадники проведуть у в'язниці, де в них буде час переосмислити свої вчинки.

Росія продовжує примусову паспортизацію та надає пільгову іпотеку, щоб її громадяни приїздили на окуповані території

Ще одним елементом інтеграції є примусова видача російських паспортів громадянам України, які залишилися на окупованих територіях. Утім, цей процес характеризується певними відмінностями на різних територіях. В окремих районах Донецької та Луганської областей, окупованих ще у 2014-му, паспорти Росії почали роздавати 2019 року. Відтоді, за різними даними, їх отримали понад 600 тисяч українських громадян.

Натомість примусова паспортизація в Херсонській та Запорізькій областях розпочалася у травні 2022 року, коли Путін підписав указ про спрощене надання громадянства РФ жителям цих областей України. Крім того, недавно в державній думі зареєстрували законопроєкт, який спрощує порядок виходу з українського громадянства. Якщо його ухвалять, для отримання російського паспорта потрібно буде лише подати заяву до органів внутрішніх справ РФ — наприклад, онлайн через портал «Держпослуг».

Попри всі старання росіян, добровільна паспортизація на українських територіях не йде за планом, тому окупанти вдаються до залякування та тиску. Першою жертвою примусової паспортизації стали бюджетники, — вчителям і медикам погрожують звільненням, якщо вони не візьмуть російський паспорт. Такі випадки траплялися, наприклад, на Луганщині та Донеччині.

Крім бюджетників, під тиском опинилися звичайні мешканці та підприємці. Так, на Херсонщині з початку березня окупанти погрожують виселенням усім українським громадянам, які не отримають паспортів РФ. Колаборант Володимир Сальдо заявив, що до початку «виборів» в окупованій області російські паспорти мають отримати всі. Натомість у Маріуполі з 1 березня підприємці, які не отримають російських паспортів, не зможуть працювати.

Однак цим росіяни не обмежуються. Вони примушують працівників держустанов, які вже отримали російські паспорти, відмовитися від українського громадянства. За відмову, знову ж таки, їх погрожують звільнити з роботи, хоча законодавство Росії дозволяє подвійне громадянство.

У Центрі національного спротиву пояснюють такі дії тим, що відмова від громадянства потрібна Росії, аби «підкріпити» свої права на регіон, змінивши його демографічний склад. У Центрі також додають, що з цією ж метою держава-агресорка створює сприятливі умови для своїх громадян, які хочуть переїхати на окуповані території. Щоб заохотити їх, Росія готова надавати приїжджим пільгову іпотеку для придбання житла на захоплених землях.

За словами Павла Романюка, примусове набуття громадянами України, які проживають на тимчасово окупованій території, громадянства Росії не визнається нашою країною та не є підставою для втрати громадянства України. Тому мешканці окупованих територій залишаються громадянами України, навіть якщо муситимуть через загрозу власній безпеці отримати російські паспорти.

«Наша країна не визнає примусової паспортизації Росією, тому й відповідальність для наших громадян за неї не настає», — наголошує юрист.

Тимчасом примусова паспортизація може бути використана для мобілізації місцевого населення до лав російського війська. Така мобілізація порушує норми міжнародного гуманітарного права та є воєнним злочином.

Росія обіцяє швидко інтегрувати окуповані території і роздає безкоштовні гарячі обіди учням початкової школи

Паралельно Росія працює над тим, щоб інтегрувати окуповані українські області у власний правовий, соціально-економічний, освітній та культурний простір. За словами голови Держдуми Вячеслава Володіна, для інтеграції Криму в єдине правове поле Росії знадобилося п'ять років, але нові території вони планують остаточно поглинути всього за рік.

Для цього в держдумі ухвалили кілька нових законів. Зокрема, Росія встановлює контроль над юридичними особами на окупованих територіях і запроваджує російську систему оподаткування. У 2022 році всіх підприємців внесли до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, а ті натомість мають адаптувати свої установчі документи відповідно до російського законодавства. Тим, хто відмовиться, заборонять вести підприємницьку діяльність.

Крім того, Росія вирішила створити в окупованих регіонах свою судову систему, встановити там особливий порядок виконавчого провадження та поширити на ці території норми російського Кримінально-процесуального кодексу. Агресор пропонує виконувати всі провадження українських судів, наприклад стягнення аліментів, але для людей, котрі скоювали злочини в інтересах РФ, покарання не буде.

У лютому 2023 року Держдума встановила мораторій на стягнення заборгованості з громадян банками та мікрофінансовими організаціями до 2026 року. Втім, це не стосуватиметься тих, хто має борги за житлово-комунальні послуги.

Аби ще більше послабити зв’язок окупованих територій із Україною, Росія планує перевести їх на московський час.

Що стосується соціальної сфери, то з 1 березня Росія планує роздавати рублі незахищеним верствам населення: пенсіонерам; безробітним; людям із інвалідністю; родинам або вагітним жінкам, які виховують дитину до 17 років; жінкам у зв'язку з вагітністю та пологами, а також для догляду за дитиною до півтора року. Втім, не все так просто: для цих виплат потрібно підтвердити свій статус у спеціально створеній міжвідомчій комісії.

Не забуває агресор і про радянське минуле, — в законі про соціальне забезпечення на нових територіях згадали про героїв Радянського Союзу, повних кавалерів ордена слави, героїв соціалістичної праці, учасників великої вітчизняної війни, опромінених на виробничому об'єднанні «Маяк» та Семипалатинському полігоні тощо.

Для безробітних уряд Росії 26 січня виділив 1 мільярд рублів, а ще півтора мільярда — на профілактичний медогляд дітей. Також Держдума визнала кваліфікації та ліцензії, отримані медиками й фармацевтами в Україні, і до кінця 2025 року дозволила надавати медичну допомогу без урахування клінічних рекомендацій.

Злочини окупантів не оминули й систему освіти. Держдума зобов’язала навчальні заклади захоплених територій навчатися за освітніми програмами Росії та звільнила викладачів від атестації до вересня 2024 року. Російське Міносвіти планує встановлювати окремий порядок складання підсумкових іспитів для дітей, а всі освітні організації будуть функціонувати на тимчасових ліцензіях.

Утім, найстрашніше не це. Російські вчителі, що приїхали на окуповані території, нав'язують українським школярам кремлівське розуміння війни та змушують слухати гімн Росії. Вони це роблять перед уроками на так званій годині про важливе, відвідування якої — обов’язкове. Наприклад, такі випадки мали місце в окупованому Токмаку Запорізької області.

«Крім того, вчителі країни-агресорки змушують дітей писати листи підтримки російським солдатам. У разі відмови з батьками дітей проводять «профілактичні бесіди». Завезені з Росії вчителі буквально диктують, що має писати дитина, а потім перевіряють написане», — повідомляють у Центрі національного спротиву.

Проте в нас для російських учителів є погані новини: коли Україна визволить окуповані території, то до них як іноземців, за словами професора і директора з наукового розвитку Центру політико-правових реформ Миколи Хавронюка, може бути застосований арешт на строк до шести місяців або позбавлення волі на строк до трьох років.

Також у Росії обіцяють забезпечити школярів початкових класів безкоштовним гарячим харчуванням і підручниками, а студентів — стипендіями. Коли чесно, не дуже істотна компенсація за зруйновані війною життя та долі українських дітей і студентів, але агресора це не цікавить. Росіяни будують «руский мір» там, де їх не просили й не чекали.

Сподіваємося, що остаточну крапку в цих інтеграційних процесах поставлять сили оборони України, які визволять усі території нашої країни. І не так важливо, зроблять вони це до вересневих «виборів» чи вже після. Головне — результат, а він неодмінно буде.

Спеціально для zn.ua