У грудні Сенат США ухвалив законопроєкт про конфіскацію активів російських олігархів на користь України. Раніше схожу ініціативу підтримала і Палата Представників США. Тоді “за” проголосувало 417 із 435 парламентарів, і лише 8 депутатів виступили проти. Таке голосування цих восьми політиків — не одиничний випадок, а системна позиція. В цьому матеріалі ОПОРА розповість, хто з американських парламентарів грає на боці росії та її олігархів. Після обрання спікера Палати Представників 7 січня семеро з них увійшли до нового складу нижньої палати парламенту. 

Дві палати американського парламенту за конфіскацію російських активів на користь України

22 грудня 2022 року Сенат США одноголосно затвердив важливу поправку до закону про бюджет на 2023 рік. У ній ідеться про конфіскацію арештованих активів росії та використання їх для допомоги Україні. США після Канади стали другою державою, яка врегулювала це питання на національному рівні. Ухвалення цього рішення США, які є провідною державою у світі, може стати поштовхом для прийняття подібних рішень іншими державами, які також заморозили російські активи. За оцінками українського прем'єра Дениса Шмигаля, зараз у різних країнах заморожено близько 500 мільярдів доларів. Біля 300 мільярдів — це резерви, які зберігаються центробанком росії на рахунках в іноземних банках. Крім того, переважна частина решти грошей включає компанії олігархів, банківські рахунки, трасти, яхти, літаки, нерухомість і коштовності.

Ініціаторами законопроєкту стали п’ятеро сенаторів від обох партій: Шелдон Вайтхаус, Джим Ріш, Ліндсі Грем, Майкл Беннет та Річард Блюменталь.  Сенатори пропонують конфіскувати російські активи та спрямувати їх для допомоги українського народу. 

Майкл Беннет зазначає, що “путін і його олігархи несуть пряму відповідальність за незаконну війну в Україні та спричинені нею смерть, руйнування і переміщення людей”. Натомість Ліндсі Грема підкреслює важливість арешту активів саме російських багатіїв, адже “диктатори, такі як путін, дбають лише про себе та своїх наближених”. 

Ця поправка дозволяє використовувати продаж та доходи від активів, включаючи конфісковані яхти, приватні літаки, особняки та дорогі предмети мистецтва, від санкційних російських олігархів та організацій, які підтримують путіна, на користь українського народу. “Я очікую, що з часом мільярди доларів конфіскованих російських активів будуть спрямовані на допомогу Україні в її боротьбі за свободу. Це буде велика допомога для багатостраждального народу України та полегшення для американських платників податків” — вважає один з авторів поправки Ліндсі Грем .

Втім, це не перша подібна ідея в американському Конгресі. Так, ще 3 березня 2022 року там зареєстрували законопроєкт H.R.6930. Його авторами стали демократ Том Маліновскі та республіканець Джо Вілсон. Ініціатива отримала назву “Закон про конфіскацію активів для відновлення України”. 

Вона передбачала можливість конфіскації будь-якого майна чи рахунків вартістю понад 2 млн доларів, які належать російським енергетичним компаніям або іноземним громадянам, якщо вони отримали свої статки через корупцію, пов’язану з режимом путіна. Президент США повинен був використати всі вилучені кошти на благо народу України. Також ініціатори пропонували розширити санкції проти депутатів російського парламенту. Втім, законопроєкт так і не ухвалили, натомість його розкритикував Американський союз громадянських свобод (ACLU), назвавши “неконституційним”. 

Варто звернути увагу, що під час голосування у Палаті представників ще 27 квітня 2022 року ініціатива отримала абсолютну підтримку представників обох партій — 417 голосів “за”. Четверо депутатів не голосували, а ще 8 виступили “проти”. Серед останніх порівну обранців від Демократичної та Республіканської партій. 

З-поміж демократів не підтримали арешт російських активів четверо депутаток, які входять до складу так званого The Squad ("Загін" — авт.) — неформальної групи “лівого крила” партії: Корі Буш, Рашида Тлайб, Александрія Окасіо-Кортес та Ільхан Омар. Серед республіканців — депутати, які послідовно виступають проти надання Україні допомоги: Томас Массі, Чіп Рой, Медісон Коуторн та Марджорі Тейлор Грін. Двоє останніх, до речі, трампісти.

Нижче детальніше поговоримо про всіх цих політиків.

Друзі росії в рядах демократів…

Корі Буш (Cori Bush)

Американська політикиня, медсестра, пасторка і активістка "Black Lives Matter", членкиня Палати представників від 1-го виборчого округу в Міссурі. 

Виступає проти “масштабних санкцій”, які би “зачепили цивільне населення росії”. У березні голосувала проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до США і заявляла, що цей закон “не супроводжуються чітким дипломатичним процесом деескалації”. 

У жовтні 2022 року Буш стала однією з депутатів, які надіслали Президенту Джо Байдену листа із закликом кардинально переглянути стратегію щодо війни в Україні та піти на прямі переговори з росією. Згодом лист відкликали.

Рашида Теліб (Rashida Tlaib)

Американська політикиня, юристка, членкиня Палати представників від 13-го округу в Мічигані.

Перед повномасштабним вторгненням росії заявляла, що у центрі уваги мають бути дипломатія та деескалація, а не “летальна” допомога Україні”. “Мої виборці втомилися від війни і вимагають, щоб ми використовували всі наявні інструменти для запобігання конфлікту”, — писала вона у твіттері.

Після нападу росії на Україну в своєму релізі депутатка наголошувала, що санкції проти росії “мають бути спрямовані на російських лідерів та олігархів, а не на цивільних осіб, оскільки ми прагнемо покласти край цій жахливій війні без подальшого кровопролиття”. А у жовтні 2022 року Теліб долучилася до підписання вже згаданого листа Президенту Джо Байдену. 

Александрія Окасіо-Кортес (Alexandria Ocasio-Cortez)

Американська політикиня, активістка, членкиня Палати представників від 14-го округу Нью-Йорка.

У жовтні 2022 року підписала згаданого вище листа до Президента Джо Байдена. 

Ільхан Омар (Ilhan Omar)

Американська політикиня, активістка, членкиня Палати представників від 5-го округу Міннесоти.

Виступає “проти масштабних санкцій, які означатимуть колективне покарання російського населення”. У березні голосувала проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до Сполучених Штатів.

Висловлювала думку, що “наслідки наповнення України зброєю на мільярди доларів є непередбачуваними та ймовірно катастрофічними”. Згодом писала: “ми маємо здійснювати ретельний контроль та нагляд” за зброєю, доставленою в Україну.

У жовтні 2022 року долучилася до відкликаного пізніше листа до Президента Джо Байдена листа із проханням переглянути стратегію щодо війни в Україні та піти на прямі переговори з росією.

… і республіканців

Медісон Коуторн (Madison Cawthorn)

Американський політик, член Палати представників США від 11-го округу Північної Кароліни, трампіст

Коуторна регулярно цитують російські ЗМІ. Це не дивно, адже він, наприклад, поширює наративи про “вкрадені американські вибори” та стверджуває, шо “у Вашингтоні його запрошували на оргію, де нюхають кокаїн”.

9 лютого 2022 року політик зареєстрував законопроєкт, який має на меті “заборонити Міністерству оборони США розгортати через ситуацію в Україні більшу кількість військовослужбовців, ніж розміщено на кордоні з Мексикою”. Ухвалення закону заблокувало би розгортання військ у країнах НАТО у Східній Європі та стримування путіна.

У день повномасштабного вторгнення росії опублікував неоднозначний твіт із фразою "Американські інтереси понад усе". Схожу позицію він висловив за кілька тижнів і в пресрелізі: ”США повинні бути надзвичайно обережними, щоб здійснювати логічну, раціональну зовнішню політику”.

На одній зі своїх зустрічей Коуторн називав Володимира Зеленського “бандитом” (thug), а український уряд — “дуже корумпованим та злим”. Також він закликав Президента України “не нав’язувати Америці дезінформацію”.

9 березня 2022 року Коуторн голосував проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до США. Згодом, коментуючи ініціативу, писав: “Це було слабко для Росії, слабко для американської енергетичної незалежності”.

10 травня політик голосував проти надання Україні майже 40 мільярдів доларів військової, економічної та гуманітарної допомоги.

У грудні, після візиту Зеленського до США, у своєму відео Коуторн сказав, що “розлючений”, оскільки Зеленський з’явився перед Конгресом у светрі, і “ще більше розлючений”, що Камала Гарріс і Ненсі Пелосі підняли прапор України.

Також поширював неправдиві наративи про те, що “Адміністрація Байдена працювала рука в руку з Україною та FTX (криптовалютна біржа, що збанкрутувала — авт.), аби відмити мільярди доларів кандидатам від демократів”.

У 2023 році Коуторн втратив своє місце у Палаті Представників США.

Марджорі Тейлор Грін (Marjorie Taylor Greene)

Американська політикиня, бізнесвумен та ультраправа прихильниця теорій змови (Піцагейт і QAnon), трампістка, членкиня Палати представників США від 14-го округу штату Джорджія.

Поширювала твердження про те, що “Україна спровокувала ведмедя, тобто росію” і “не може перемогти росію”. Підтримувала російський пропагандистський міф про біолабораторії в Україні та навіть зареєструвала відповідний законопроєкт “про зупинення розповсюдження біозброї, що фінансується платниками податків”. Погоджується з твердженням Медісона Коуторна про те, що “Зеленський та український уряд корумповані”. Стверджує: “НАТО постачає неонацистам в Україні потужну зброю та проводить інтенсивну підготовку щодо того, як її використовувати”.

9 березня 2022 року голосувала проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до США.

16 березня у своєму зверненні у фейсбуці фактично закликала не підтримувати Україну та поширювала російські наративи — зокрема, про “прямий фінансовий інтерес Джо Байдена до України”.

17 березня голосувала проти законопроєкту про припинення звичайних торговельних відносин (ключова перевага членства у СОТ — авт.) з росією та білоруссю.

6 квітня 2022 року голосувала проти Закону про запобігання вторгненню в Україну та притягнення до відповідальності за воєнні злочини. Не підтримала законопроєкт про лендліз. 10 травня голосувала проти надання Україні майже 40 мільярдів доларів військової, економічної та гуманітарної допомоги.

У листопаді на одному з мітингів стверджувала: “При республіканцях жодного пенні не буде направлено до України”. Тоді ж стала співавторкою законопроєкту щодо "аудиту коштів, виділених для України”.

Томас Массі (Thomas Massie)

Американський політик, бізнесмен, член Палати представників США від 4-го округу штату Кентуккі. Попри “старі образи”, Дональд Трамп підтримав Массі на останніх виборах. 

Відомий послідовною антиукраїнською позицією. Не підтримує санкцій проти росії, оскільки вони нібито завдадуть шкоди “невинним росіянам” та ще більше “спровокують путіна”. Каже, що “НАТО застаріло”. 

2 березня 2022 року був одним із трьох республіканців, які проголосували проти резолюції, що запроваджувала санкції проти росії, підтверджувала суверенітет України над територією, захопленою росією, декларувала військову допомогу Україні та підтримку українського опору проти режиму путіна.

9 березня 2022 року голосував проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до Сполучених Штатів. 17 березня голосував проти припинення звичайних торговельних відносин із росією та білоруссю.

Массі також 6 квітня 2022 року голосував проти Закону про запобігання вторгненню в Україну та притягнення до відповідальності за воєнні злочини.

Не підтримав законопроект про військовий ленд-ліз для України.

10 травня Массі голосував проти надання Україні майже 40 мільярдів доларів військової, економічної та гуманітарної допомоги.

Став співавтором законопроекту щодо "аудиту коштів, що виділяються для України”.

Під час візиту Володимира Зеленського до США, заявляв, що не буде присутнім на виступі “українського лобіста”. Загалом засуджуває надання допомоги Україні, публікує з цього приводу глузливі меми.

Чіп Рой (Chip Roy)

Американський політик, адвокат, член Палати представників США від 21-го округу Техасу.

9 березня 2022 голосував проти заборони імпорту російської нафти, природного газу та вугілля до Сполучених Штатів. Згодом наголошував, що ця заборона нібито “спеціально розроблена для зниження видобутку нафти та газу в США” та для того, “щоб газ коштував дорожче”.

17 березня голосував проти припинення звичайних торговельних відносин із росією та білоруссю, а 10 травня — проти надання Україні майже 40 мільярдів доларів військової, економічної та гуманітарної допомоги. Законопроєкт називав “невиправданим”, за який “Сенату має бути соромно”. 

Наратив про “проксі-війну”, який озвучив Чіп Рой, згодом поширювало Russia Today. 

На щастя, ці, та деякі інші конгресмени, що не підтримують допомогу Україні, зараз є радше винятком із правил. Сподіваємося, що у 2023 році, коли усі новообрані члени Конгресу набудуть своїх повноважень, допомога Україні не зменшиться.