Протягом останнього місяця у луганському регіональному сегменті соціальних медіа значно зріс обсяг політичної реклами, порівняно із попереднім періодом. Насамперед, це стосується сфери розповсюдження рекламних інструментів Facebook та Youtube. Про це повідомляють представники  ОПОРИ з Луганщини.

Беззаперечним лідером цього напрямку є Андрій Садовий, який 10 разів використовував рекламні можливості соцмережі для популяризації своїх постів із соціально-політичною риторикою: «Луценка у відставку», «Вирок фейковій судовій «реформі», «Зменшити кількість чиновників, ліквідувати ОДА», «Обміняти Медведчука на українських полонених», а також прикладами успіхів Львівської міськради тощо. При цьому, політик для розповсюдження вказаних матеріалів використовував як власну сторінку «Андрій Садовий», так і партійний паблік «Об’єднання Самопоміч».

22 01 2018 Luganshchyna FB Sadov1 122 01 2018 Luganshchyna FB Sadov2 1

За ним в умовному рейтингу з активом у  7 рекламних публікацій  слідують політики з числа чинних високопосадовців: Петро Порошенко та Володимир Гройсман. При цьому, за суттю та формою подачі дуже складно класифікувати їх інформаційні рекламні матеріали як політичний контент чи звітування за результатами діяльності на посадах у виконавчій владі. Петро Порошенко зосередився на рекламуванні своїх постів щодо створення Єдиної помісної православної церкви, переваг НАТО, власного шляху України, поштового сполучення у селах, а також привітання з нагоди Нового року та Різдва Христова.

22 01 2018 Luganshchyna FB Porosh 1

Натомість прем’єр-міністр рекламував через можливості Facebook власні пости про онлайн-послуги та електронне врядування, діяльність перевіряючих органів, український кінематограф, медичну реформу та інфраструктурні проекти.

22 01 2018 Luganshchyna FB Groism 1

На цьому ж рівні у 7 рекламних матеріалів політичної спрямованості  знаходиться лідер «Опозиційного блоку» Олександр Вілкул з критикою діяльності Верховної ради України, меседжами щодо корегування екологічної та газовидобувної політики, поздоровленнями зі святами. Крім того, окремий рекламний пост присвячений висуванню Олександра Вілкула кандидатом у Президента від «Опозиційного блоку».

22 01 2018 Luganshchyna FB Vilk 1

Також до пулу умовних лідерів з використання рекламних інструментів у соцмережі відносяться:  однопартієць Олександра Вілкула  Борис Колесников,  лідер партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко, прихильники фронтмену партії «Слуга народу» Володимира Зеленського та політик і бізнесмен Олександр Шевченко. У всіх «на рахунку» 5 рекламних постів у регіональному сегменті Facebook. Якщо Борис Колесников у цих матеріалах представляв результати діяльності, Олександр Шевченко та фани Володимира Зеленського були зосереджені на критиці чинної влади і власному позиціонуванні, то команда Анатолія Гриценка агітувала приєднуватися до неї на виборах. Слід підкреслити, що для цього Олександр Шевченко та Борис Колесников використовували власні акаунти у соцмережі, тоді як Анатолій Гриценко рекламувався з позицій пабліку «Чесних більше». У свою чергу, рекламні матеріали про «команду Зе!» розповсюджувалися зі сторінок «За Зеленського», «Зеленського – у Президенти України» та «Команда Зеленського».

22 01 2018 Luganshchyna FB Kolesn 122 01 2018 Luganshchyna FB Zel 122 01 2018 Luganshchyna FB Grits 122 01 2018 Luganshchyna FB Shevch 1

У «другому ешелоні» за обсягами використання мережевої реклами йдуть Валентин Наливайченко і Сергій Тарута з 4 матеріалами, а також Євгеній Мураєв, Тарас Костанчук та Вадим Новинський.  Перші двоє, здебільшого, рекламували своє бачення подальших дій для успішного розвитку країни. Вадим Новинський використав рекламу для популяризації власних поглядів на введення воєнного стану та втручання держави у релігійні справи, а Євгеній Мураєв і Тарас Костанчук  зосередилися на власному позиціонуванні як кандидати в Президенти України. Валентин Наливайченко піариться у Facebook зі сторінок «Валентин Наливайченко» та «Майбутній президент України», Євгеній Мураєв – з власної сторінки та пабліку всеукраїнського новинного порталу «Жизнь». Усі інші використовують для цього виключно власні акаунти. 

22 01 2018 Luganshchyna FB Naliv 122 01 2018 Luganshchyna FB Taruta 1

Крім того, за вказаний період  платними рекламними постами двічі заявили про себе такі політики як Інна Богословська, Наталія Королевська, Микола Томенко, Леонід Кожара та партія «Розумна сила».

Одиночні рекламні публікації фіксувалися з метою популяризації постів Романа Безсмертного, Віталія Купрія, Сергія Капліна, Ігоря Смешка, Олега Тягнибока, Ігоря Шевченка, а також політичних партій «Демальянс», «Блок Петра Порошенка «Солідарність» та «Народний фронт».

З числа політиків регіонального рівня, активно використовував політичну рекламу у соцмережі народний депутат України, очільник Луганської обласної організації партії «Наш край» Сергій Шахов. Останній в рамках 4 платних постів поздоровляв мешканців області із зимовими святами та звітував про свою участь у громадсько-політичних заходах.

Окремі з цих політичних діячів паралельно використовували аналогічні рекламні послуги відеохостингового сайту Youtube. Загалом, цей напрямок на так активно використовується політиками на аудиторію Інтернет-користувачів Луганської області та є перспективним ринком поширення політичної реклами в Інтернет-просторі України в найближчий час.

Зокрема, протягом місяця зафіксовано 3 прояви політичної реклами в Youtube в інтересах  Інни Богословської, по 2 – Андрія Садового та Євгенія Мураєва, а також  1 на користь Юлії Тимошенко.

Cпеціаліст із соціального медіа маркетингу, головний редактор інформагенції «Восточный фарватер» Максим Бєлін у коментарі ОПОРІ зазначив, що активізація політиків у соціальних мережах напередодні виборів - закономірний процес.

«В умовах поступового зниження інтересу до традиційних ЗМІ, блокування на території України раніше популярних російських соцмереж, платний рекламний інструментарій «Фейсбуку», «Ютубу» та «Інстаграму»  дає ефективні можливості для прямої чи опосередкованої агітаційної діяльності. І політтехнологи про це знають й активно використовують соцмережі для просування політичного контенту. У лютому цієї реклами буде ще більше, аніж у січні, а пік її використання відбудеться у березні-квітні. Можливо, навіть у «дні тиші»  - адже механізми Інтернет – реклами належним чином ще не врегульовані. Однак це не за горами», - сказав він. 

«Політична реклама в інтернеті зараз не охоплюється правовим регулюванням ні до старту виборчої кампанії, ні під час офіційного агітаційного періоду. Ця проблема актуальна не лише для України, в деяких зарубіжних країнах також зараз обговорюється необхідність внесення змін до законодавства щодо включення витрат на рекламу в соціальних мережах до поточної фінансової звітності партій та звітності про використання виборчих фондів суб’єктів виборчого процесу», - зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.

Дослідження щодо політизації ринку зовнішньої реклами Луганщини можна знайти тут.

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)