Станом на середину січня кількість рекламних носіїв, зайнятих політичною продукцією, продовжує зростати порівняно з груднем. Найбільша концентрація агітаційних матеріалів, розміщених на рекламних щитах, традиційно фіксується у найбільш урбанізованому регіоні області з великою густотою населення – агломерації Лисичанськ – Сєвєродонецьк – Рубіжне. Про це повідомляють рекламні агентства області, а також спостерігачі ОПОРИ.

На період дослідження в області налічувалося 173 офіційно встановлені металоконструкції, призначені та готові до використання в якості білбордів. З них 106 знаходиться у  трьох містах: Сєвєродонецьку (38), Лисичанську (46) та Рубіжному (22).

Із загальної кількості білбордів зазначеної агломерації 96 щитів зайняті політичною рекламою, що становить приблизно 90,5%. Для порівняння динаміки: у листопаді обсяг політичної реклами на цих територіях складав 47% та 49 бордів, а у грудні 64% та 68 бордів відповідно.

Зростання відбулося, насамперед, за рахунок збільшення майже вдвічі кількості матеріалів в інтересах чинного Президента України Петра Порошенка («15 грудня 2018 року. Цей день увійшов в історію!», «Ми Україна. Сильна армія – запорука миру», «Незалежність. Ми йдемо своїм шляхом. Ми – Україна» з підписом «Петро Порошенко»). Якщо у листопаді їх кількість становила 12 білбордів (в Сєвєродонецьку – 6, у Рубіжному та Лисичанську – 4 та 2 відповідно), у грудні – 22 (Сєвєродонецьк – 9, Рубіжне та Лисичанськ – 4 та 9 відповідно),  то у січні – 41 (Сєвєродонецьк – 21, Рубіжне та Лисичанськ – 6 та 14 відповідно).

23 01 2018 Luganshchyna boards Porosh

Крім Петра Порошенка, після певного зниження у грудні (11 бордів), до осіннього рівня наявності (15 бордів) повернулися представники «Батьківщини» з матеріалами «Вітаю з Різдвом Христовим та Новим Роком! Вірю в Україну! Вірю в українців!» та «Гарантую: ціна на газ для населення буде знижена в 2 рази» (9 у Лисичанську, по 3 – у Сєвєродонецьку та Рубіжному). Аналогічне явище спостерігається з боку «Опозиційного блоку» (7 у січні проти 1 у грудні та 6 у листопаді) з постерами «Опозиційний блок. З Різдвом Христовим! Вадим Новинський» (3 – у Лисичанську, по 2 – у Сєвєродонецьку та Рубіжному).

23 01 2018 Luganshchyna boards Timosh

23 01 2018 Luganshchyna boards Nov ob

Також позитивну динаміку продемонструвала «Партія миру» із серією «Буде мир – буде відновлення економіки», «Мир – это желание остановить войну, а не зарабатывать на ней», «Мир – це державні інтереси замість популізму та рейтингів») з 9 білбордів (5 – Лисичанськ, 3 – Рубіжне, 1 – Сєвєродонецьк) у порівнянні з 6 у грудні.

23 01 2018 Luganshchyna boards Part mira

Натомість практично повністю зникла з металоконструкцій агломерації політична реклама від політичної партії «ОСНОВА» (жодного проти 12 у грудні та 7 у листопаді).

Усі інші політичні гравці залишилися практично на тому ж рівні, що і наприкінці минулого року. Партія «Наші» (слоган «Наші. Політична партія. Наша правда, наша сила, наш час. Лідер партії Євгеній Мураєв») розмістила 6 постерів (5 у Лисичанську та 1 у Рубіжному) проти 5 у грудні; Андрій Садовий із гаслом «Наступ. 2019» зберіг 4 щити (3 – Лисичанськ, 1 – Сєвєродонецьк) порівняно з 5 у грудні, тоді як  Анатолій Гриценко із меседжем «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка» зберіг 5 (3 – Лисичанськ, 2 – Рубіжне) із 6 у грудні.

23 01 2018 Luganshchyna boards Muraev

«Новачком» на носіях зовнішньої реклами Луганщини цього місяця стала реклама «Опозиційної платформи – «За життя» з 9 матеріалами з назвою в партійних кольорах (5 – у Сєвєродонецьку, по 2 – у Лисичанську та Рубіжному).

23 01 2018 Luganshchyna boards Zazittj

При цьому об’єкти зовнішньої реклами, що розташовані в інших (переважно сільськогосподарських) районах області, набагато менше привертали увагу політиків. Однак і на них за місяць політики збільшили свою присутність вдвічі.

Якщо у грудні з 67 бордів політичною рекламою були зайняті 13, тобто  близько 19%, то  у січні – 30 і 45%. Зокрема, зацікавленість до них зафіксована з боку лідерів використання політреклами на Луганщині: Петра Порошенка та Юлії Тимошенко/Батьківщини. Так, 23 борди (6 – Попаснянський район, 4 – Кремінський, 3 – Старобільський, 2 – Біловодський, 2 – смт Новоайдар, 2 – Троїцький район, 1 – Сватово, 1 – Білокуракинський район, 1 - Новопсковський, 1 - Марківський) зайняті постами Петра Порошенка. «Батьківщина» відзначилася розміщенням політреклами на 4 щитах (3 у Старобільському районі та 1 – у Кремінському). 1 білборд партії «Наші» розміщений у Кремінському районі, а 2 матеріали від «Основи» поклеєні на рекламних металоконструкціях Старобільщини. 

Зміст друкованої продукції на бордах не відрізнявся від тих, що були розміщені на території міст обласного значення. 

При цьому, якщо навіть умовно не поділяти Луганщину на 2 частини за ознаками щільності розміщення зовнішньої політичної реклами, а виводити середньостатистичні розрахунки, політизація цього сегменту рекламного ринку області залишається високою – близько 73% (126 зі 173). Нагадаємо, що у грудні цей показник був близько 47% (81 з 173).

Слід зазначити, що середня ціна місячної оренди 1 металоконструкції в регіоні  коливається в межах 2 – 2,5 тисяч гривень (сільська/міська місцевість). Роздруківка стандартного розміру постера коштує 300 гривень, а його поклейка – 400 гривень. Загалом «утримання» 1 рекламного матеріалу на білборді у адмінцентрі області обходиться політикам в середньому – 3 200 гривень  (тоді як у сільській місцевості – близько 2 700 гривень). Таким чином, ми маємо змогу оцінити загальні витрати політичних штабів на цей напрямок агітаційної роботи на Луганщині.

Нагадаємо, відповідно до ст. 57 ЗУ «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.          

 
 
(#вибори; #opora; #опора)