14 червня 2016 року Верховна Рада України 259-ма голосами прийняла за основу і в цілому Законопроект про внесення змін до статті 13 Закону України №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (реєстраційний № 4680).

Громадянська мережа ОПОРА вітає таке рішення парламенту, оскільки воно забезпечує ряд важливих моментів, які актуалізують Закон №417-VIII, зокрема – безперервність у належному обслуговуванні багатоквартирних будинків до моменту визначення управителя для таких будинків (до визначення результатів конкурсу управителів діятимуть старі договори).

Також новоприйнятим Законом співвласникам надається право достроково розірвати договір з призначеним на конкурсних засадах управителем у будь-який момент, якщо вони визначаться із формою управління багатоквартирним будинком.

Однак наголошуємо, що прийнятий 14 червня ЗП №4680 містить і прикрі положення, з якими Громадянська мережа ОПОРА принципово не погоджується – ми вважаємо їх хибними. Так, законопроектом передбачається продовження утримання багатоквартирних будинків житлово-будівельними кооперативами (ЖБК). Це значить, що на співвласників багатоквартирних будинків буде покладено обов’язок «відшкодовувати» ЖБК витрати на утримання будинку.

Нам не зрозумілі підстави, за якими це положення включено до законопроекту. Громадянська мережа ОПОРА вважає такий підхід невиправданим, оскільки він призведе до порушень прав співвласників багатоквартирних будинків.

Наголошуємо, що згідно з чинним законодавством України, ЖБК втратили правові підстави управляти багатоквартирними будинками та здійснювати їх утримання. Підставою для втрати таких повноважень ЖБК став не Закон України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», до якого пропонують внести зміни, а законодавчі акти, прийняті значно раніше: зокрема – Закон «Про власність» (1991), Цивільний кодекс України (2003).

ЖБК, з моменту викупу першої квартири, більше не є та не може бути одноособовим власником будинку в цілому – натомість він лишається лише власником невикуплених квартир. З моменту 100% викупу квартир, у ЖБК не залишається в будинку жодної власності. Тобто ЖБК є лише одним зі співвласників (у разі, якщо викуплено не всі квартири), або взагалі не є співвласником багатоквартирного будинку (якщо викуплено всі квартири і нежитлові приміщення). Тому ЖБК не має підстав управляти багатоквартирним будинком як своєю власністю.

ОПОРА вважає, що разі, якщо співвласники бажають доручити управління своїм багатоквартирним будинком житлово-будівельному (чи будь-якому іншому) кооперативу, останній може це робити на загальних засадах, як будь-який інший управитель. При цьому статутні документи такого кооперативу повинні передбачати здійснення підприємницької діяльності.

На жаль, є чимало свідчень того, що нині житлово-будівельні кооперативи вже стали зручним і поширеним прикриттям для реалізації корупційних схем забудовниками в містах України, як про це вже неодноразово писали, зокрема, електронні видання «Наші гроші» і «Антикорупційний портал».

Отож, Громадянська мережа ОПОРА закликає ЖБК привести свою діяльність у відповідність до діючих вимог законодавства України, аби уникнути ситуації, за якої окремі голови правлінь ЖБК змогли б, скориставшись законодавчими колізіями, фактично управляти чужим майном – багатоквартирним будинком.