9 лютого в Комітеті Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулося засідання щодо законопроекту «Про розкриття інформації у видобувних галузях». Об’єктом обговорення став текст законопроекту в редакції Комітету. Альтернативний документ підготували у Кабінеті міністрів України.

Мета внесення змін у законодавство – запровадження в Україні міжнародних стандартів та передових практик прозорого звітування у видобувній сфері відповідно до вимог Ініціативи прозорості у видобувних галузях (ІПВГ).

Розглянутий законопроект регламентує процедури поширення інформації та встановлює відповідальність у вигляді штрафних санкцій за відмову у її наданні.

Разом з процедурами і санкціями, визначено також перелік інформації для обов’язкового поширення. Проте відсутнє чітке визначення, які компанії підпадають під дію цього закону як видобувні.

Доступ до інформації про діяльність видобувних компаній є необхідною умовою для забезпечення прозорості та публічності, сприятиме боротьбі з корупцією, дозволить об’єктивно оцінити процес формування цінової політики і тарифів.

Положення ст. 13 Конституції України визначає правовий режим землі та інших природних ресурсів в межах території України. Відповідно до ст. 4 Кодексу України «Про надра», «надра є виключною власністю українського народу і надаються тільки у користування», а отже, інформація щодо діяльності видобувних компаній має бути відкритою.

Керуючись зазначеними законодавчими нормами, Громадянська мережа ОПОРА вважає неприпустимим надання інформації щодо фінансової діяльності видобувних компаній статусу «Комерційної таємниці» та грифу «Для службового користування».

Наголошуємо на необхідності врахувати у законопроекті не лише підготовку звітів та їхню публікацію, а й забезпечення вільного доступу до інформації з боку представників громадськості та засобів масової інформації. Зокрема, прирівняти компанії, що працюють у видобувній галузі, до розпорядників інформації згідно Закону України «Про доступ до публічної інформації».

За коментарями звертайтеся:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
+38 063 617 97 60