Згідно із  постановоюЦентральної виборчої комісії, 5  вересня 2015 року оголошено початок виборчого процесу чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.

Чимало часу ще лишається до дня голосування, проте в столиці уже вдосталь політичної реклами, яка апелює до свідомості виборців гучними гаслами.

Лідером, за кількістю такої реклами, в місті Києві є «Рух за реформи», на білбордах якого зображений потенційний кандидат на посаду мера - Сергій Думчев, що ще на попередніх Позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року був №20 у виборчому списку Партії Сергія Тігіпка "Сильна Україна". «Кияни, що вимагають змін» вже добре запам’яталися своїми білбордами «Еволюція Київської влади» у стилі Дарвіна та листівками, де можна прочитати не одну порцію критики на адресу нинішньої столичної влади. До речі, варто додати, що існує політична партія «Рух за реформи» та громадська організація «Рух за реформи», що є замовником газети «Київський носоріг», яка також активно поширюється в місті Києві.

0 06 09 KYIV

0 06 09 KYIV2

0 06 09 KYIV3

Столичний міський голова Віталій Кличко також активізував свою діяльність. Нині по всьому Києву розміщені громадські намети-приймальні міського голови, де мешканці столиці можуть писати скарги та вирішувати різного роду проблеми. Там ще можна отримати ряд інформаційних матеріалів «Список корисних телефонних номерів Києва», «Картка Киянина», «Що потрібно знати про субсидії» тощо. Крім того, велика кількість білбордів у Києві від імені міського голови Віталія Кличка та КМДА радить «перевіряти забудовників на сайті КМДА під час купівлі квартири», інформує про збереження безкоштовного проїзду в громадському транспорті.

0 06 09 KYIV4

0 06 09 KYIV5

Також наприкінці серпня значній кількості киян надійшли листи за підписом Віталія Володимировича, у яких йшлося про те, що «головний пріоритет київської влади – виявляти турботу та підтримувати киян, які найбільше цього потребують».

0 06 09 KYIV6т

Щодо столичного об’єднання «Ми – Кияни» то, варто зазначити, що їхня політична реклама з’явилася ще за декілька місяців до початку виборчого процесу. Нагадаємо, що координаторами об’єднання є одразу три народні депутати України: Олександр Третьяков, Гліб Загорій та Андрій Білецький. Ще навесні білборди та газети цього об’єднання заполонили Київ, проте ближче до осені кількість реклами значно зменшилась.

0 06 09 KYIV7

До партій, що досить рано збільшили кількість зовнішньої реклами в Києві, варто також віднести Силу Громад, Нову Солідарну Україну та українське об’єднання патріотів «УКРОП», що розмістили свої білборди та сітілайти ще влітку.

0 06 09 KYIV8

Серед партій, що порівняно нещодавно активізували свою агітацію, варто виділити дві парламентські сили: «Блок Петра Порошенка» та Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина».

0 06 09 KYIV9

У наметах БПП активно розповсюджується газета партії та інформаційні матеріали щодо двох законів: «Про національну поліцію» та «Про місцеві вибори» за відкритими списками. Агітатори партії першочергово цікавляться думкою перехожих, щодо «нової поліції», просять порівняти її зі старою.

0 06 09 KYIV10П

Натомість в наметах ВО «Батьківщина» збирають підписи до прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка щодо необґрунтованості ціни на газ, розповідають про досягнення партії у Верховній Раді України та наголошують на важливості підвищення зарплат та пенсій.

0 06 09 KYIV11

Партія Самопоміч з білбордів закликає «вирішувати, хто з її списку гідний» представляти інтереси потенційних виборців.

Осторонь не лишилось й Всеукраїнське об’єднання «Свобода» в Києві . Зокрема, за підтримки депутата Київради Руслана Андрійка у столиці  15-16 серпня відбувся патріотичний фестиваль «Голосіївська Криївка».А з Днем Незалежності цього року киян вітають ще й бійці «Легіону Свободи».

0 06 09 KYIV12

0 06 09 KYIV13

Партії Народний КонтрольНаш Край, Чесна Політика, Єдиний Центр також проводять кампанію зовнішньої реклами у Києві . А от Партія Простих Людей активізувала ще й роздачу газет у наметах.

0 06 09 KYIV14

0 06 09 KYIV15

Збільшили свою діяльність також окремі потенційні кандидати в депутати та кандидати на посаду міського голови столиці. Тут, окрім вже згаданого Віталія Кличка та Сергія Думчева, варто відзначити народного депутата України Борислава Березу та його ініціативу «Рішучі Громадяни».

0 06 09 KYIV16

Ігор Шевченко із сітілайтів закликає приєднуватись до його майбутньої команди та розмірковує про мерські плани у відкритому листі до Президента України Петра Порошенка та Депутатів парламентської коаліції: «можливо, увійду в команду Саакашвілі та працюватиму в Одеській області; можливо, стану членом нової політичної команди, заснованої на принципах меритократії, до якої увійдуть якісно нові люди; або запропоную свою кандидатуру на виборах мера одного з українських міст – і нехай виборці визначать, чи гідний я бути їхнім представником у новій владі.»

0 06 09 KYIV17

Таким чином, близько 10 партій збільшили кількість політичної реклами у місті Києві.

Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та нагадує, що відповідно до ч. 2. ст. 54 ЗУ «Про місцеві вибори» агітувати можна з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. В іншому випадку агітація заборонена.

За коментарями звертайтеся:
Андрій Савчук
координатор виборчих програм
Громадянської мережі ОПОРА у місті Києві
066 29 28 784

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.