Громадянська мережа ОПОРА​ звертається до народних депутатів України з проханням терміново врегулювати питання безпеки газопостачання для громадян України.

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект № 2458 “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”.

Згідно з пояснювальною запискою, законопроект покликаний спростити укладення договорів про надання комунальних послуг за новим Законом “Про житлово-комунальні послуги” та розв’язати конфліктну ситуацію довкола технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання. Зазначені проблеми на сьогодні є досить гострими і дійсно потребують врегулювання.

Однак, звертаємо вашу увагу, що реалізація окреслених завдань у законопроекті виглядає малоймовірною. Насамперед, він не розв’язує конфліктної ситуації щодо технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирних будинків, а заганяє її в глухий кут. Адже співвласники багатоквартирних будинків ставляться в нерівні умови залежно від обраної форми управління, а запропоновані зміни фактично демотивують співвласників створювати ОСББ чи обирати управителів.

Окрім того, через некоректність формулювань у проекті Закону запропоновані норми взагалі не зможуть бути реалізовані на практиці.

Тому закликаємо вас терміново доопрацювати законопроект з урахуванням пропозицій від громадськості задля безпечного проживання громадян України у газифікованих будинках. При доопрацюванні врахувати наступне:

  • визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що, незалежно від форми управління багатоквартирним будинком, обов’язок з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання в силу закону лежить на операторі газорозподільної системи, та що для здійснення такого технічного обслуговування не вимагається укладання договору між таким оператором та ОСББ, управителем чи будь-якою “уповноваженою особою” співвласників багатоквартирного будинку,
  • визначити в статті 19 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, що співвласники багатоквартирного будинку виключно за власним добровільним спільним рішенням мають право залучити інших суб’єктів до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання,
  • відмовитися від пропозиції законопроекту щодо зміни структури моделей організації договірних відносин, визначених статтею 14 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, зокрема - відмовитися від запровадження як окремого виду “індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньобудинкових систем”,
  • більш докладно описати механізм укладення публічних договорів про надання комунальних послуг через механізм “публічної оферти”, зокрема: узгодити його із загальним порядком укладення договорів, передбаченим ст.13 Закону України “Про житлово-комунальні послуги”, та залишити можливість укладання відповідної категорії договорів з ініціативи споживача в загальному порядку, визначити способи акцепту споживачами публічної оферти (пропозиції) виконавця комунальної послуги, врегулювати питання укладання договорів у новобудовах та питання чинності договорів у разі зміни власника нерухомого майна, усунути інші прогалини в описі процедури укладання договорів.

Детальні пропозиції до законопроекту від громадськості та спільноти ОСББ за посиланням: https://cutt.ly/Ve9Efck.