Моніторинговий звіт про просування України у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС у сферах енергетики та довкілля за 9 місяців 2019 року.          

Громадянська мережа ОПОРА здійснює дослідження у Проекті “Збільшення впливу громадянського суспільства у моніторингу та політичному діалозі щодо реформ в енергетиці та суміжних секторах відповідно до імплементації Угоди про Асоціацію” в частині енергоефективності та соціальниї питань.

2019 рік став роком як амбітних досягнень, так і серйозних викликів. Знаковою подією стала ратифікація змін до Додатка XXVII Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, що стало першим «апгрейдом» Угоди з моменту набуття нею чинності.

Оновлені умови включають більш жорсткий моніторинг імплементації, а також розширення переліку актів ЄС, обовʼязкових до виконання. Таке поглиблене співробітництво в енергетичній сфері має на меті досягнення повної інтеграції ринків України та ЄС. Іншою знаковою подією стало відкриття роздрібного, а потім і оптового ринку електричної енергії, на виконання Директиви 2009/72/ЄС. Багато змін продовжили вже розпочаті раніше реформи, вдосконалюючи енергетичну політику країни відповідно до європейських правил.

Ринок газу перейшов на режим добового балансування, зрушив з місця процес «анбандлінгу» – відокремлення і сертифікації незалежного оператора ГТС. Реалізовано монетизацію субсидій, стартувала монетизація пільг.

Розпочав роботу Фонд енергоефективності, що почав збір заявок на перші свої продукти. Бурхливо розвивається ринок відновлюваної енергетики, прийнято закон про перехід від «зеленого» тарифу до більш конкурентної системи аукціонів.

Ініційовано дискусію про розвиток енергосистеми, створення високоманеврових та акумулюючих потужностей. Прийнято змін до законодавства у сфері використання ядерної енергії, на майданчику ЧАЕС здано в експлуатацію Новий безпечний конфайнмент.

Разом з тим, новий склад уряду, що приступив до роботи наприкінці серпня 2019 року, зіткнувся із цілою низкою викликів.

Завантажити звіт: Енергетичні реформи: новий сезон