18 липня 2015 року Верховна Рада України прийняла в цілому Законопроект №2049 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)». Це рішення Верховної Ради викликало неоднозначну реакцію громадськості та експертного середовища, адже даний законопроект не лише доповнив перелік неприбуткових організацій, але й створив для їх діяльності цілий ряд загроз.

Громадянська мережа ОПОРА глибоко занепокоєна ситуацією, що склалася із набранням чинності Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)». Так, нині у Податковому кодексі України обмежено неприбутковий статус ЖБК, запроваджено можливість довічного виключення неприбуткових організацій із Реєстру неприбуткових організацій та установ, а також фактично поставлено вимогу перереєстрації неприбуткових організацій у «новому» Реєстрі до 1 січня 2017 року.

Також ОПОРА звертає увагу на той факт, що чинна редакція Податкового кодексу не враховує статусу ОСББ, визначеного Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», що ставить під загрозу збереження неприбуткового статусу існуючими ОСББ і його отримання новостворюваними об’єднаннями співвласників.

Нагадуємо, що після прийняття Верховною Радою в цілому цього Законопроекту, Представники Національної Ради з питань створення та функціонування ОСББ при КМУ (громадськість) звернулася до Президента з проханням повернути Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування неприбуткових організацій)» до Верховної Ради України для виключення з нього репресії неприбуткових організацій. Проте це звернення громадськості залишилося непочутим.

Ми переконані, що усунення загроз, які несе чинна редакція Податкового кодексу України ОСББ та їхнім асоціаціям, дозволить активізувати процес енергомодернізації житлового фонду в Україні, залучивши кошти співвласників багатоквартирних будинків до ремонтних фондів ОСББ, що дасть змогу ефективно провести термомодернізаційні заходи в багатоквартирних будинках. Це, своєю чергою, наблизить Україну до омріяної енергетичної незалежності.

Керуючись цими переконаннями, а також усвідомлюючи хибні моменти чинної редакції Податкового кодексу, представники громадськості та експертного середовища, у тому числі і Громадянська мережа ОПОРА, не полишили спроб добитися справедливого рішення щодо цього питання. Тому спільними зусиллями було підготовлено новий законопроект, що покликаний усунути загрози для неприбуткових організацій, і в першу чергу – для ОСББ і ЖБК.

З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА закликає народних депутатів України довести свою готовність виправити допущені помилки – і зареєструвати цей законопроект у Верховній Раді.

Громадянська мережа ОПОРА

 

Проект закону, у форматі PDF

Порівняльна таблиця, у форматі PDF

Пояснювальна записка, у форматі PDF

Усі файли разом, у форматі .DOC

 

 

За коментарями звертайтесь:
Прес-секретар житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 583 52 80