У Києві завершилась виставка – форум «Доступне та енергоефективне житло - 2015», що тривала в Українському домі з 10 по 13 вересня 2015 року. Окрім «виставкової» частини, на якій було представлено енергоефективне обладнання, матеріали, кредитні пропозиції на енергомодернізацію будівель від українських банків, увагу відвідувачів прикувала також і «конференційна» складова заходу.

На конференції в рамках форуму «Доступне та енергоефективне житло - 2015», що проходила 10-11 вересня, взяли участь експерти з енергоаудиту та енергоефективного проектування, фахівці ринку нерухомості та житлово-комунального господарства. Експерти представили на суд громадськості доповіді, що стосувалися, в цілому, шляхів найефективнішої термомодернізації житлового фонду в Україні.

Зокрема, директор підприємства «Електромеханіка» Володимир Мамалига спростовував міфи енергозбереження та використання енергоефективного обладнання. Так, експерт запевнив, що при аудиті потрібно враховувати не лише питомі витрати енергоресурсів, а і об’єми виробництва та економічне становище підприємства.

В свою чергу, керівник інженерно-конструкторського бюро №5 Олена Огороднікова навела характерну статистику на ринку нерухомості: 30% покупців квартир у новобудовах замінюють вікна на більш якісні та енергефективні. Експерт пояснила цю тенденцію тим, що забудовники житлових будинків економлять на теплоізоляції, щоб здешевити собівартість житла. Окрім того, Олена Огороднікова зауважила, що житловий сектор має найбільший потенціал для підвищення рівня енергоефективності.

Координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА розповіла про нововведення щодо управління багато квартирниками, запроваджені законом «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», і зокрема – в контексті прийняття рішень стосовно проведення термомодернізації.

Вона зазначила, що якщо раніше рішення по управлінню будинком приймали лише за згоди 100% співвласників, що було практично неможливим, то після вступу закону в силу, прийняття рішення щодо тепло модернізації будинку може бути забезпечене 75% голосів від чисельності співвласників, а рішення про вибір управителя – 50% голосів.

«Для чого потрібно ОСББ у проведенні енергоефективних заходів? ОСББ – є поки єдиною легітимною організаційно-правовою формою у прийнятті рішень щодо енергомодернізації багатоквартирного будинку», - зазначила в ході своєї доповіді.

Слід зазначити, що організаторами виставки-форуму виступили Державне підприємство «Український дім» та Конфедерація Будівельників України.