10 вересня 2015 року у Києві, в готелі «Президент», відбулась конференція «Широкомасштабна енергозберігаюча санація житлових будинків. Що необхідно для її реалізації?»

0498

У заході, що з різних точок зору торкався теми енергетичної санації житлового фонду, взяли участь чиновники, експерти житлово-комунальної сфери, науковці, представники ОСББ. Серед спікерів заходу – перший заступник голови Держенергоефективності Олексій Корчміт, народний депутат України Альона Бабак, керівник житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяна Бойко та інші.

Однією з ключових тем конференції стали законодавчі аспекти забезпечення енергомодернізації багатоквартирних житлових будинків. Так, голова Фонду власників житла недержавних форм власності «Сприяння» Юлія Самойлова підкреслила, що проблема управління житловою нерухомістю в Україні наразі є вкрай актуальною, адже професійних управляючих – обмаль. Таким чином – підкреслила експерт – питання освіти управляючих має стати важливим пріоритетом на державному рівні.

В свою чергу Тетяна Бойко докладно зупинилася на здобутках Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», що вступив у дію в липні 2015 року. Експерт зазначила, що новий закон передбачає суттєві зміни зокрема і для ОСББ, адже в ньому усунуто чимало недоліків, які впливали на їх діяльність донині. Зокрема, за словами координатора житлово-комунальних програм ОПОРИ, закон скасовує поняття «членство в ОСББ», тож усі власники багатоквартирного будинку є учасниками об’єднання з моменту його створення, і мають рівні права. Це усуває можливості для зловживань, які існували до останнього часу: скажімо, за вступ до ОСББ у мешканців будинку вже не можуть вимагати якихось фінансових «внесків», як це траплялося в окремих випадках.

Змінилися також особливості голосування співвласників будинку. «Якщо раніше воно проходило за принципом «один власник – один голос», то з 1 липня базовим принципом є голосування пропорційно площі квартир власників. Проте, за рішенням ОСББ, можна змінити цей принцип і голосувати поквартирно, або ж залишити дотеперішній варіант «один власник – один голос»», – зазначила Тетяна Бойко.

В ході конференції також були розкриті інші аспекти проведення енергозберігаючої санації житлових будинків, зокрема – технічні, організаційні, фінансові, а також були представлені доповіді щодо контролю якості заходів енергозбереження у житловому фонді.

Конференція була проведена в рамках німецько-українського проектів: «Енергозберігаюча санація житлових будівель», 2012-2015 рр., фінансованого фондом Фрідріха Науманна ЗА СВОБОДУ та «Сталий розвиток житлового господарства в Україні», 2014-2016 рр.

 

За коментарями звертайтесь:
Прес-секретар житлово-комунальних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Богдан Горобчук
тел.: +38 063 583 52 80