Правила поведінки у власному будинку розглянули 25 червня під час інформаційної зустрічі «Як зберігати енергоресурси та заощаджувати гроші?», яку провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівського міського центру зайнятості.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА розповіла, про що слід пам’ятати, аби житло працювало на вас, а не навпаки. Говорили і про досвід різних країн у ставленні до ресурсів та безпосередньої їхньої переробки. Згадали про проект декількох невеликих громад Польщі вартістю 13 млн євро, що передбачав будівництво сміттєперероблювального заводу. Наразі там чистіше, ніж у деяких державних закладах Чернігова, а вкладені кошти окупилися розробникам.

«Формування уважного ставлення до ресурсів дасть змогу не тільки економити, а й комфортніше жити наступним поколінням. Чим більше людей знатиме, як правильно використовувати прилади в себе вдома, тим більше ресурсів ми зможемо зберегти. Звичайне встановлення лічильників показує людям, скільки вони реально використовують води, світла або тепла у будинку. Це стимулює жителів ставати економними та обачливими», – пояснила координатор.

26 06 17 02

Учасники зустрічі почули також конкретні приклади, що варто і не варто робити вдома, аби не витрачати дарма кошти. Так, лежачи у ванні, пам’ятайте, що ви витрачаєте на 60% більше води. Приймаючи душ, ви використовуєте 30-50 літрів води, а ванну – 140-160. Отже, скільки витрачати води – вирішувати вам.

Координатор також розповіла, що можна накопичувати сонячну енергію вдень. Розсунуті штори здатні знизити рівень використання штучного освітлення. Тобто енергоефективні заходи, за умови їхньої правильної реалізації, здатні суттєво знизити суми у платіжках.

Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агенство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.