24 червня у Рівному відбулася відкрита лекція «Підвищення енергоефективності будинку: перші дії після створення ОСББ». Організатор заходу – Громадянська мережа ОПОРА.

Представники об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та ініціативних груп дізнались, які енергоефективні заходи можна впроваджувати у будинку для того, щоб сплачувати менше.

Лектор, представник Екоклубу та експерт з енергозбереження Дмитро Сакалюк, представив покрокову інструкцію, як підвищити енергоефективність будинку після створення ОСББ. Усі енергозберігаючі заходи фахівець розділив на три етапи: заходи нульового рівня, першого та другого рівнів.

Нульовий рівень передбачає обстеження та визначення порядку дій. На цьому етапі співвласники будинку визначають нагальні проблеми та спільно формують пріоритетність у вирішенні кожної з них. Ті проблеми, які необхідно терміново усунути, – мають високий пріоритет і вирішуються першочергово. Ті, що недостатньо впливають на загальний стан будинку і вирішення яких не є терміновим, – мають низький пріоритет і «можуть зачекати».

До першого рівня, за словами пана Дмитра, належать:

  • утеплення;
  • промивка та балансування системи опалення;
  • облік та регулювання;
  • теплоізоляція трубопроводів;
  • утеплення вхідних дверей у під’їзді;
  • встановлення радіаторних екранів;
  • діодне освітлення.

Другий рівень енергозберігаючих заходів є надзвичайно важливим, однак не всі мешканці їх дотримуються:

  • експлуатація та обслуговування (мешканці повинні приділяти велику увагу сервісу та обслуговуванню);
  • дотримання умов надання послуг постачальниками (кожен може перевіряти та контролювати якість та кількість постачання води, електроенергії та тепла).

Важливо, що для кожного будинку перелік впровадження енергозберігаючих заходів є різним і їх реалізація дає різну економію. Тому важливо враховувати особливості конкретного об’єкту.

24 06 16 02

Окремим питанням стала економічна складова впровадження енергозберігаючих заходів. «Державна програма з енергозбереження передбачає відшкодування для ОСББ від 40% до 70% суми кредиту, залежно від кількості субсидіантів. У Рівному діє ще й Муніципальна програма сталого розвитку, згідно якої фінансування міста – 50-80% (до 500 тисяч гривень), а громади – 20% і більше. Окрім цього, у Рівному є співфінансування (50/50) встановлення приладів обліку та автоматики до них», – прокоментувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережа ОПОРА Ірина Кантарія.

Для того, аби детальніше розглянути питання економії та енергоефективних заходів у багатоповерхівках, учасники лекції отримали інформаційні матеріали, підготовлені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.