Відшкодування пільг та субсидій для мешканців ОСББ продовжує залишатися топ-проблемою національного масштабу. Органи соціального захисту незаконно відмовляють соціально незахищеним мешканцям ОСББ в отриманні пільг та субсидій і вимагають в ОСББ погоджувати або затверджувати в органах місцевого самоврядування розмір внесків на утримання будинків та прибудинкових територій.  Попри те, що Міністерство фінансів та Міністерство праці і соціального захисту до сьогодні не надали роз’яснювального листа щодо порядку відшкодування пільг та субсидій в будинках ОСББ, співвласники успішно захищають свої права у судах.

Апеляційний скарга Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області на постанову Смілянського міськрайонного суду Черкаської області у справі за адміністративним позовом Об'єднання  співвласників багатоквартирного будинку «Маяковського 8» м. Сміла Черкаської області до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області, щодо визнання дій протиправними та зобов'язання здійснити відшкодування пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг для окремих членів ОСББ, Київський апеляційний адміністративний суд залишив без задоволення, а постанову Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 21.05.2012 р.  - без змін. 

Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області мотивувало подання апеляційної скарги тим, що суд першої інстанції не в повній мірі з’ясував обставини та обґрунтував своє рішення на недоведених обставинах.

Колегія суддів заслухавши всіх осіб, що з’явилися в судове засідання, перевіривши доводи апеляційної скарги, матеріали справи та докази вирішив не задовольнити судову скаргу Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області.

Нагадаємо, що постановою Смілянського міськрайонного суду Черкаської області від 21 травня 2012 року позов Об'єднання  співвласників багатоквартирного будинку «Маяковського 8»м. Сміла Черкаської області до Управління праці та соціального захисту населення виконавчого комітету Смілянської міської ради Черкаської області - задоволено.

ОСББ неодноразово зверталося до Управління із заявами про пояснення причин неналежного відшкодування за пільгами та субсидіями на внески, встановлені загальними зборами ОСББ від 4 серпня 2011 року. Управлянням була надана відповідь, що у заявах ОСББ не наведено економічну обґрунтованість та законодавче підґрунтя прийнятих загальними зборами ОСББ тарифів. Смілянський міськрайонний суд Черкаської області дійшов висновку, що дії Управління щодо належного відшкодуванню сум по пільгах та субсидіях ОСББ слід визнати протиправними. З чим погодилась і колегія суддів Київського апеляційного адміністративного суду.

Ухвала суду: pdf Sud_pilgy_subs.pdf  

Детальніше:
Тетяна Бойко,
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА