У четвер, 5 липня, в ході чергового засідання Нацради з питань ОСББ експерти вкотре обговорили виконання завдань визначених Протоколом засідання Уряду №92.

У своєму виступі директор Департаменту житлової політики Віталій Шаповаленко повідомив, що на сьогоднішній день розроблений механізм надання ОСББ пільгових кредитів для здійснення енергоефективних заходів і 31 травня Кабміном затверджено це Положення (про порядок пільгового кредитування ОСББ). Такі проблеми як врегулювання питань експлуатації та обслуговування ліфтового господарства, газових мереж у будинках ОСББ, вироблення механізму відшкодування об’єднанням пільг та субсидій на оплату житлово-комунальних послуг поки що, за словами урядовця,  перебувають на фінішному етапі узгодження із центральними органами виконавчої влади. Що стосується відшкодування пільг і субсидій, то Віталій Шаповаленко запевнив присутніх, що Міністерство соцполітики вже надало свою відповідь, затримка поки що за Міністерством фінансів.

DSC_0343-1Щодо права власників будинку визначати виконавців ЖКП, то голова правління Громадської організації об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія» Людмила Шанц запропонувала внести зміни до Наказу №60 Мінрегіону (де передбачити, що  відмова підприємства-монополіста бути виконавцем послуг не допускається) на виконання Протоколу №92, але пан  Шаповаленко відповів, що це можливо лише із внесенням змін до законодавства. На запитання координатора житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Бойко про те, як все ж таки просувається справа із законопроектом про право співвласників отримувати інформацію про інших співвласників, представник Мін`юсту повідомив, що на засіданні Комітету ВР соціально-економічної політики було прийнято рішення рекомендувати ВР ухвалити цей законопроект в цілому.

Після аналізу стану виконання Протоколу №92 Національна рада закцентувала увагу на законопроекті №8391 «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», який був нещодавно прийнятий Верховною Радою. Оскільки законопроект містить порушення прав власників та передбачає необхідність сплати додаткових коштів за послугу з управління багатоквартирним будинком без покращення якості житлово-комунальних послуг, було ухвалено рішення звернутися до Президента з проханням застосувати право вето до законопроекту №8391.

Гостру дискусію викликав новий термін ОСБ (об’єднання співвласників будинку), запропонований членом ОСББ «Срібне Коло» та адвокатом Тетяною Монтян у новому законопроекті, автором якого вона виступає. Проблема у тому, що ОСБ є  іншою організаційно-правовою формою й немає нічого спільного із ОСББ. Але Тетяна Монтян переконана в тому, що потрібно говорити лише про ОСБ, оскільки  в Україні немає будинків лише з квартирами, а переважають будинки змішаного типу (із нежитловими приміщеннями). На її думку, в Україні можливий лише класичний кондомініум, всі інші форми суперечать Цивільному кодексу. 

Не менш бурхливе обговорення під час засідання виникло навколо 42 статті Земельного кодексу – «Земельні ділянки багатоквартирних житлових будинків».

Врешті-решт, було прийнято рішення не полишати роботу над концептуальними змінами законодавства щодо прав власності, однак повернутися до законопроекту №8474 і на його основі підготувати новий законопроект.

Окрім того, за підсумками засідання Національна рада більшістю схвалила розроблений Типовий Статут ОСББ та рекомендувала затвердити його Наказом Мінрегіону. А також було прийнято рішення довести до відома Прем’єр-міністра, що Протокол №92 щодо відшкодування пільг та субсидій для співвласників будинків ОСББ не виконується.

Національну раду з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків було утворено 14 березня 2012 року. Нацрада є тимчасовим консультативно-дорадчим органом Кабінету Міністрів України.

Детальніше:
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА