Про непрості відносини луганських ОСББ з монополістами в ході прес-конференції, що відбулася 22 червня, розповів координатор житлово-комунальних програм Луганської ОПОРИ . За словами громадського активіста, відносини між споживачами житлово-комунальних послуг та постачальниками в Луганську важко назвати чесними, справедливими та рівноправними.

Держава проводить політику подвійних стандартів в житлово-комунальній сфері й не зацікавлена в розвитку конкурентного середовища на ринку управління житлом. Для формування ринкової моделі необхідна демонополізація попиту і поява «клієнта» в особі ОСББ, а також демонополізація пропозиції - створення на основі малого та середнього бізнесу керуючих кампаній. До таких висновків дійшла Громадянська мережа «ОПОРА» у зв'язку з останніми політичними подіями в житловому секторі.

Єдиний спосіб для луганчан сьогодні відстояти свої житлові права - об'єднатися в ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирних будинків). Це, в першу чергу, елемент захисту житлових прав людей. Якщо цього не буде, то тоді будуть економічно необґрунтовані ціни на ці послуги. Щоб створити нормальні умови для роботи ОСББ, необхідна нормальна законодавча база. Без неї неможлива ефективна взаємодія між ОСББ та структурами-монополістами ЖКГ. Переконаний, що найбільшою проблемою ОСББ в Луганську  є те, що їм нав'язуються невластиві їм функції. Зокрема, обов'язки виконавців житлово-комунальних послуг. За експлуатацію будинку ОСББ не проти нести відповідальність, але якщо їм доводиться відповідати за якість комунальних послуг (тепло, вода, електрика, каналізація), то це вже незаконно.

Однак монополісти у сфері ЖКГ через суди вже зараз намагаються масово нав'язати ОСББ м. Луганська статус виконавців житлово-комунальних послуг. Особливо це стосується ТОВ «Луганськвода», яка змушує ОСББ, завдяки законодавчим колізіям, фактично бути виконавцями послуг ЖКГ в межах свого будинку.

Захід відбувся у рамках проекту Громадянської мережі ОПОРА «Врегулювання проблемних питань у відносинах ОСББ з підприємствами-монополістами» за сприяння Національного демократичного інституту міжнародних відносин.