Громадянська мережа ОПОРА закликає Мінрегіон якнайшвидше затвердити запропоновану Міністерством нову редакцію Типового статуту ОСББ.

24 травня 2012 року за пропозицією Президента України Верховною Радою  було відхилено проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо об'єднань співвласників багатоквартирного будинку" (реєстраційний номер 8474), якого очікували і на який покладали багато надій ОСББ України. Таким чином, багато нагальних проблем ОСББ залишилися нерозв'язаними.

У той же час, частину проблемних питань можна вирішити вже сьогодні, й це  в силах і в компетенції Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. 8 лютого 2012 року на офіційному Інтернет-сайті Мінрегіону оприлюднено проект нової редакції Типового статуту ОСББ (затвердження якого належить до компетенції саме цього міністерства). Проаналізувавши запропонований проект, ми бачимо, що його затвердження дозволить, зокрема:

- узгодити текст Типового статуту з новим законодавством, що набуло чинності після його затвердження (в першу чергу, Цивільним і Господарським кодексами),

- детально врегулювати питання управління і прийняття спільних рішень в ОСББ – з урахуванням практичного досвіду об'єднань і судової практики, що сформувалася за роки від часу затвердження Типового статуту,

- усунути проблему незаконного стягнення "вступних внесків" за прийняття в члени ОСББ,

- зменшити ризики маніпуляцій з кворумом на загальних (в тому числі "повторних") зборах,

- унеможливити незаконне відчуження спільного майна співвласників під видом майна ОСББ як юридичної особи.