Наприкінці квітня відбулося перше засідання Національної ради з питань створення та забезпечення функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, яку Уряд утворив 14 березня ц.р., як тимчасовий консультативно-дорадчий орган Кабінету Міністрів України. До складу Нацради ввійшли представники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, зокрема й Громадянської мережі ОПОРА, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, об'єднань профспілок і роботодавців, суб'єктів господарювання.

В ході засідання Нацрада затвердила план подальшої роботи, а також обговорила пропозиції щодо удосконалення нормативно-правової бази створення та діяльності ОСББ. Також було сформовано три профільні робочі групи, завданням яких є підготовка узагальнених пропозицій для коригування нормативно-правової бази щодо вирішення таких проблем ОСББ, як:

  • питання утримання та обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж,
  • експлуатації та капремонту ліфтового господарства,
  • питання тарифів та житлових субсидій для членів ОСББ,
  • отримання інформації про власників квартир у будинку для створення об’єднання тощо.

На думку Першого заступника Міністра Олександра Аліпова розв’язати низку суттєвих протиріч у взаємодії об’єднань із державними відомствами та природніми монополістами можливо лише в рамках системного підходу. Тож, сподіваймося, що представники громадськості та влади зможуть порозумітися, й Нацрада таки буде тим інструментом, що допоможе досягти поставленої мети – ухвалення законопроекту №8474, а не виявиться черговим PR-проектом Мінрегіону.

Детальніше:
Тетяна Бойко,
керівник житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА