Закон України “Про вибори народних депутатів України” передбачає, що кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про їх офіційну реєстрацію. Передвиборна агітація, у свою чергу, закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.  Порушення строків передвиборної агітації забороняється.

Натомість на проміжних виборах народних депутатів України висування кандидатів політичними партіями відбувається з 19 травня по 6 червня включно, а шляхом самовисування громадяни можуть висуватися з 19 травня по 16 червня включно.

Спостерігачі ОПОРИ, які здійснюють діяльність в усіх одномандатних виборчих округах (ОВО № 23, № 27, № 85, № 114, № 151, № 183, № 206), станом на 1 червня 2016 р. не зафіксували високої активності потенційних чи зареєстрованих кандидатів.

За даними ЦВК, станом на 01 червня 2016 р. у семи одномандатних виборчих округах усього зареєстровано 17 кандидатів. Найбільше кандидатів на поточний момент зареєстровано в ОВО №114 (Луганська обл.) – 6 осіб, досі не зареєстровано жодного кандидата в ОВО №23 (Волинська обл.).

У період з 19 травня по 01 червня 2016 р. спостерігачі не зафіксували масових випадків дочасної агітації потенційних кандидатів, які ще не були офіційно зареєстрованими.  Зареєстровані кандидати здебільшого теж знаходяться на підготовчому етапі розгортання передвиборної агітації.

У той же час низка потенційних кандидатів, не чекаючи власної офіційної реєстрації, проводили діяльність, безпосередньо пов’язану із виборчим процесом. Зокрема,  в одномандатному виборчому окрузі № 206 (центр – м. Чернігів) де-факто передвиборчу кампанію розпочав Максим Микитась, який від імені благодійного фонду «Поліський оберіг» достатньо активно проводить соціальні та інфраструктурні акції.  

Із іншими прикладами активності зареєстрованих та потенційних кандидатів можна ознайомитися нижче.

ОГЛЯД ПЕРЕДВИБОРЧОЇ АКТИВНОСТІ ЗАРЕЄСТРОВАНИХ ТА ПОТЕНЦІЙНИХ КАНДИДАТІВ НА ПРОМІЖНИХ ВИБОРАХ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ

Чернігівська область, округ № 206

В одномандатному виборчому окрузі № 206 (центр – м. Чернігів) станом на 01 червня зареєструвалося три кандидати – Григорій Ткаченко, Єгор Фірсов і Олександр Шевель (усі шляхом самовисування). Зареєстровані та потенційні кандидати лише розпочинають свої передвиборчі кампанії, переважно через оприлюднення іміджевих матеріалів у друкованих ЗМІ.

Повноцінну кампанію, фактично завчасно, розпочав лише один потенційний кандидат, Максим Микитась. Напередодні виборів, очолив благодійний фонд “Поліський оберіг”, пов’язаний з міським головою Чернігова, Владиславом Атрошенком і одразу розпочав активну “благодійну діяльність”в окрузі від імені згаданого фонду. Так, під час свята Останнього дзвоника, в ЗОШ № 35 м. Чернігова від імені фонду було подаровано будівельні матеріали на ремонт школи, біля будинку на вул. Самоквасова, 5 прибрано повалені буревієм дерева, організовано свято в дитсадку с. Пакуль, проведено зустріч з жителями села Радянська Слобода тощо. Слід зазначити, що кандидат активно працював у окрузі ще з початку травня, зокрема, використовуючи бренд державної компанії “Укрбуд”, президентом якої він є  (реконструкція парку “Березовий гай”; привітання ветеранів до Дня Перемоги).  

Єгор Фірсов, (самовисуванець, зареєстрований 24.05.2016) про намір балотуватись в 206 окрузі оголосив на особистій сторінці в мережі Facebook і активно розпочав свою передвиборчу кампанію. Кандидат позиціонується як альтернатива Максиму Микитасю. Наразі діє приймальня кандидата в окрузі, а також підготовлено для розповсюдження друковані матеріали передвиборної агітації. Передвиборна робота також ведеться через медіа, в тому числі загальноукраїнські.

Григорій Ткаченко (самовисуванець, зареєстрований 24.05.2016) позиціонується як ефективний аграрій (підтриманий Аграрною партією України). Наголос у кампанії робить на енергозберігаючих технологіях, які сам, за його твердженнями, впроваджує  на виробництві. Так, під час прес-конференції 25.05.2016 він презентував енергозберігаючі лампи, які роздаватиме як агітаційну продукцію під час виборчої кампанії.

Представник Радикальної партії Дмитро Блауш до офіційної реєстрації розпочав передвиборчу кампанію з візиту Олега Ляшка в округ, де відбулася зустріч із соціальними працівниками Новозаводського району Чернігова, а також із студентами і викладачами ліцею побуту. Також на сторінці кандидата є інформація про зустріч із колективом ДНЗ № 75 та відвідання храму Святого Миколая у смт Ріпки, якому кандидат подарував ікони.

Про участь у виборах також заявила політична партія “Демократичний Альянс”, представник якої Ігор Андрійченко балотувався по 205 виборчому окрузі, та Ярослав Гіріч – кандидат від політичної партії “УКРОП”. “Опозиційний блок” висунув кандидатом Лідію Гаєвську, екс-заступника голови Чернігівської ОДА. Наразі агітаційних матеріалів кандидатів не зафіксовано.

Дніпропетровська область, округ № 27

В одномандатному виборчому окрузі № 27 (центр – м. Дніпро, Соборний район) станом на 01 червня зареєстровано троє кандидатів – Марина Денисенко, Загід Краснов і Вікторія Шилова (усі самовисуванці). Про намір балотуватися публічно заявили Вадим  Шебанов (екс-заступник міського голови Дніпра) та Оксана Томчук (адвокат Генадія Корбана). Також наприкінці травня в місті з’явилася зовнішня реклама можливого кандидата Тетяни Ричкової, яка себе позиціонує волонтером. Зареєстровані та потенційні кандидати не проводять активної передвиборчої кампанії.

Івано-Франківська область, округ № 85

В одномандатному виборчому окрузі № 85 (центр – м. Калуш) станом на 01 червня зареєструвався лише один кандидат – самовисуванець Святослав Кавінський. Потенційні кандидати передвиборної активності не проявляють. Так само як і не зафіксовано заяв про намір брати участь у виборах чи публічних заходів щодо висування кандидатів політичними партіями.

Полтавська область, округ № 151

Станом на 01 червня троє кандидатів зареєструвалося для участі у проміжних виборах до парламенту в одномандатному виборчому окрузі № 151 (центр – м. Лохвиця) – самовисуванці Микола Бондар і Віталій Ольшанський та Сергій Мамоян (“Партія простих людей Сергія Капліна”).

Передвиборна активність Сергія Мамояна проявляється в поширенні з партійних агітаційних наметів листівок із зображенням кандидата та закликом підписати петицію щодо законопроекту про ренту (“Щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату”).

У звітний період кандидатом, висунутим політичною партією, є тільки Сергій Мамоян (“Партія простих людей Сергія Капліна”), його активність проявляється в поширенні з агітаційних наметів партії листівок із зображенням кандидата та закликом підписати петицію щодо законопроекту “про ренту”.

У випуску Лохвицької районної газети “Зоря” від 12 травня 2016 року було розміщено оголошення про те, що з 12 по 27 травня по всій території Полтавщини буде проводитись збір підписів громадян на підтримку законопроекту про ренту, підписане депутатом Полтавської обласної ради Сергієм Мамояном. Станом на 26.05.2016 з наметів “Партії простих людей Сергія Капліна” роздаються інформаційні матеріали з фотографією Сергія Мамояна та петицією “Щодо упорядкування системи надходження та використання коштів із рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату”. Станом на 24.05.2016 Сергій Мамоян зареєстрований ЦВК як кандидат у депутати по 151 виборчому округу від політичної партії “Партія простих людей Сергія Капліна ”. Тож дану активність можна розцінювати як маніпуляцію громадською думкою з метою популяризації кандидата у виборчому окрузі.

Потенційний кандидат в депутати Ольшанський Олександр Іванович, котрий балотувався в 2014 році від Радикальної партії Олега Ляшка, постійно розповсюджує в окрузі вітальні листівки з нагоди державних та релігійних свят. Однак на даний момент він офіційно не є кандидатом. Натомість станом на 24.05.2016 ЦВК зареєстровано кандидатом в депутати самовисуванця Ольшанського Віталія Дмитровича, який не проявляє передвиборної активності.

Потенційний кандидат від партії ВО “Батьківщина” Руслан Богдан веде активну публічну діяльність у статусі керівника обласної партійної організації через партійні медіа та регіональні сайти новин. У той же час проти Руслана Богдана в інтернеті з’являються матеріали наклепницького змісту. Низка місцевих сайтів розмістили у себе матеріали, в яких потенційного кандидата звинувачують у педофілії.

Волинська область, округ № 23

Станом на 01 червня жодної передвиборної активності від потенційних кандидатів на виборах народних депутатів у одномандатному виборчому окрузі № 23 (центр – смт Маневичі) зафіксовано не було. Представники політичних партій також активності на окрузі не проявляли. До моменту реєстрації кандидатів жодних агітаційних матеріалів (зовнішня реклама, агітація у ЗМІ, прихована агітація) на 23-му виборчому окрузі не зафіксовано. У м. Камінь-Каширський, смт Любешів, смт Маневичі та м. Ківерці – основні населені пункти, у яких очікується передвиборна агітація, – жодних ознак активності від потенційних кандидатів не зафіксовано до сьогоднішнього дня.

Станом на 28 травня 2016 р. Всеукраїнський партійний з’їзд з висунення кандидатів на виборах провела лише політична партія “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. По 23-му округу від цієї політичної сили було висунуто Ірину Констанкевич, яка уже брала участь у виборах народних депутатів України у 2014 р. по 22-му виборчому округу (м. Луцьк).

Херсонська область, округ № 183

Станом на 01 червня єдиним зареєстрованим кандидатом в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 183 (центр – місто Херсон, Корабельний район) є самовисуванець Ілля Кива.

Активності від кандидатів, до реєстрації їх народними депутатами, не зафіксовано. Після проведення партійних з’їздів у більшості регіональних онлайн-медіа області розміщувались відповідні інформаційні матеріали про кандидатів.

Луганська область, округ № 114

В одномандатному виборчому окрузі № 114 (центр – смт Станиця Луганська) станом на 01 червня зареєструвалося шість кандидатів в народні депутати – Сергій Зарецький, Тарас Костанчук, Андрій Лесик, Віктор Ліщинський, Сергій Мошенський, Всеволод Філімоненко (усі самовисуванці). До моменту реєстрації жодної публічної активності (в мас-медіа чи на території округу) кандидати не проявляли.  

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.