У Житомирській області на дільницях спостерігачі ОПОРИ фіксують видачу виборцям членами дільничних виборчих комісії бюлетенів без пред'явлення паспортів. 

Найбільше таких випадків у одномандатному виборчому  окрузі № 65 (м. Новоград-Волинський).

ДВК №180279 с. Середи зафіксовано 3 випадки видачі бюлетенів без паспортів. ДВК №180682 с. Дублинки Новоград-Волинського району - 1 випадок. ДВК №181112 м. Баранівка - 3 випадки. Після зауважень спостерігачів ОПОРИ члени комісії почали відправляти виборців додому за документами. 

У ОВО №62 (м. Житомир) на дільниці №181432 виборцям члени комісії відмовлялися видавати бюлетені по ID-картці без довідки про прописку. Виборечиня поверталась додому за довідкою. 

На ДВК №181339, за словами спостерігача ОПОРИ, виборчиня прийшла з  довідкою про те, що паспорт в паспортному столі. Але їй відмовились видавати бюлетень. 

ОВО № 64 (м. Коростень) на  дільницях №180770 та №180390 були спроби видачі бюлетенів без паспортів, спостерігачі ОПОРИ  попередили голову і люди пішли за паспортами.

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України»:  «Вибори депутатів є загальними. Право голосу на виборах депутатів мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося вісімнадцять років. Громадяни України, які мають право голосу, є виборцями». У ч. 3 ст. 2 зазначено: «Документом, який підтверджує особу та громадянство України виборця на виборах депутатів, є: 1) паспорт громадянина України; 2) тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); 3) картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах); 4) паспорт громадянина України для виїзду за кордон; 5) дипломатичний паспорт; 6) службовий паспорт; 7) військовий квиток (виключно для військовослужбовців строкової служби)».

Згідно з ч.4 ст. 2 цього ж Закону документи, зазначені у пунктах 1, 2, 7 частини третьої статті 2, є підставою для отримання виборчого бюлетеня і можуть бути використані на звичайних та спеціальних виборчих дільницях.

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)