28-29 листопада у Страсбурзі (Франція) відбувається конференція "Вдосконалення виборчих процесів та виборів: роль центрів підготовки учасників виборчих процесів", організована Радою Європи.

Захід об'єднав представників органів адміністрування виборів та центрів підготовки учасників виборчих процесів, міжнародних та громадських організацій із держав-членів Ради Європи. У роботі конференції бере участь менеджерка з комунікацій Громадянської мережі ОПОРА Яна Золотарьова. 

Під час панелі "Огляд навчальних практик для різних вибочих стейкхолдерів" представниця ОПОРИ розповіла про унікальний досвід організації — навчання представників поліції. 

"Після 2014 року національні та міжнародні спостережні місії визнавали вибори в Україні демократичними, вільними та чесними. Водночас лишилося ще багато сфер, які потребують вдосконалення, в тому числі розслідування виборчих злочинів і запобігання їм, — зазначила Золотарьова. — У 2015 році ОПОРА провела моніторинг розслідування виборчих правопорушень. Його результати показали: понад 75% кримінальних проваджень щодо злочинів проти виборчих прав під час парламентських виборів 2014 року були завершені безрезультатно; лише 4,5% кримінальних проваджень (13 з 291) дійшли до судових засідань; у 74% досудових розслідувань на місцевих виборах 2015 року слідчі органи не знайшли складу злочину. Ці цифри стали основною причиною того, що ми поставили собі за мету розробити систему навчання, яка підвищить компетентність працівників правоохоронних органів щодо ролі поліції під час виборів. Наші навчальні матеріали покликані підвищити рівень знань виборчого законодавства та кваліфікації виборчих правопорушень; покращити рівень реагування на фальсифікації на виборах; навчити складати первинну документацію, особливо протоколи; забезпечити належне розслідування виборчих правопорушень."

Представниця ОПОРИ розповіла про покрокову розробку навчальних інструментів для поліції: "Ми почали з розробки невеликих брошур на 20 карток з основними визначеннями, офлайн-навчання в регіонах та систематичного навчання в університеті, де ми відкрили спеціально обладнану кімнату — модельну виборчу дільницю. У відповідь на виклики пандемії COVID-19 ми перенесли навчання на онлайн-платформу та змінили програми відповідно до оновленого законодавства. Ми запровадили інноваційні підходи, такі як мобільний додаток, і вже готуємо матеріали для майбутніх післявоєнних виборів. У 2019-2021 роках ОПОРА навчила понад 70 000 поліцейських. Також ОПОРА отримала підтримку від Міністерства внутрішніх справ України та Національної поліції України (зокрема Головного слідчого управління) та налагодила системну взаємодію з цими органами до, під час та після виборчого циклу. Як результат, збільшилася кількість кримінальних проваджень, повідомлень про підозру та направлень до суду, а також були прийняті зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за виборчі правопорушення та злочини".

"Ми щиро віримо, що основна роль поліції у виборчому процесі полягає у запобіганні порушенням та злочинам проти виборчих прав громадян. І хоча зрозуміло, що робота поліції є лише однією зі складових правосуддя, належне документування та розслідування є не менш важливими для досягнення доброчесності виборчого процесу," — резюмувала представниця ОПОРИ Яна Золотарьова. 

Доповідачі та учасники конференції поділилися своїм досвідом та найкращими практиками. Вони обговорили, як можуть бути структуровані центри підготовки виборців; яка їхня роль, місія та ресурси. Вони також обговорили вплив навчань і тренігів на виборче середовище та культурний розвиток (як можна реалізувати політику тренінгів; основні виклики, глобальні тенденції й технології у виборчому процесі), а також обмінялися думками щодо основних перспектив зміцнення співпраці у цих сферах між державами-членами Ради Європи.