Радехівська міська територіальна виборча комісія утворила виборчий округ №1 з порушенням принципу неперервності. Шегинівська сільська територіально виборча комісія утворила виборчі округи раніше допустимого терміну. Міський голова Дрогобича Тарас Кучма закликав міську ТВК проголосувати за конкретний проєкт формування виборчих округів. Такий вчинок посадовця члени комісії назвали тиском. Також деякі члени комісій не дотримуються карантинних заходів під час засідань.

З 5 по 6 вересня усі територіальні виборчі комісії мали прийняти рішення про утворення територіальних округів з виборів депутатів місцевих рад. Під час виборів до рад кількістю менше 10 тис. виборців середня орієнтовна кількість таких багатомандатних округів визначається як ціла частка від ділення кількісного складу відповідної ради на 3. При цьому відхилення від їх середньої орієнтовної кількості не може становити більше ніж один округ. Кількісний склад кожної місцевої ради залежить від кількості виборців в громаді і визначена статтею 197 Виборчого кодексу.

Встановлення кількості мандатів здійснюється на засадах рівноправності голосів виборців, що за можливості допускає відхилення від орієнтовної середньої кількості виборців, яка припадає на кожний мандат, не більше ніж на 15%. Утворення багатомандатних виборчих округів має здійснюватися з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів. У рішенні про утворення багатомандатних виборчих округів також встановлюється кількість мандатів, які розподіляються на кожному такому окрузі, та зазначається кількість виборців у межах кожного округу. У разі встановлення меншої кількості мандатів порівняно з іншими округами передбачається необхідність формування такого округу з пропорційно меншою кількістю виборців, які мають право голосу на відповідних виборах.

Встановлення кількості мандатів здійснюється на засадах рівноправності голосів виборців, що за можливості допускає відхилення від орієнтовної середньої кількості виборців, яка припадає на кожний мандат, не більше ніж на 15%. Утворення багатомандатних виборчих округів має здійснюватися з дотриманням принципу неперервності меж (зв’язності територій) таких округів. У рішенні про утворення багатомандатних виборчих округів також встановлюється кількість мандатів, які розподіляються на кожному такому окрузі, та зазначається кількість виборців у межах кожного округу. У разі встановлення меншої кількості мандатів порівняно з іншими округами передбачає необхідність формування такого округу з пропорційно меншою кількістю виборців, які мають право голосу на відповідних виборах.

У випадку, якщо це ради з кількістю 10 тис. виборців та більше спосіб утворення округів дещо відрізняється та описаний у попередньому матеріалі.

4 вересня засідання провела Шегинівська сільська ТВК (Яворівський район). Про це Громадянська мережа ОПОРА дізналася від голови комісії Лесі Гончарук (ВО «Батьківщина»). На засіданні ТВК сформувала сім  територіальних виборчих округів:

  • округ 1 (села Шегині, Биків, Плешевичі). Кількість виборців - 1096;
  • округ 2 (села Баличі, Хатки, Малі Новосілки, Великі Новосілки, Золотковичі, Мочеради). Кількість виборців - 1339;
  • округ 3 (села Поповичі, Циків, Хідновичі, Тишковичі, Боратичі). Кількість виборців - 1270;
  • округ 4 (села Гусаків, Радохінці, Боєвичі, Гориславичі, Іорданівка). Кількість виборців - 1068;
  • округ 5 (села Мишлятичі, Конюшки, Липки, Ганьковичі, Тамановичі, Толуковичі, Боляновичі). Кількість виборців - 1249;
  • округ 6 (села Волиця, Тщенець). Кількість виборців - 1207;
  • округ 7 (села Мостиська Другі, Буців). Кількість виборців - 1142.

Наступного дня, 5 вересня, спостерігачка ОПОРИ після засідання Яворівської районної територіально виборчої комісії, запитала голову ТВК Ореста Бориса (ВО «Батьківщина»), який є куратором Шегинівської сільської ТВК, чому комісія провела засідання раніше терміну, ніж зазначено у  постанові Центральної виборчої комісії №204 від 28 серпня. Зокрема у  документі зазначається, що територіальні виборчі комісії мають утворити територіальні виборчі округи з виборів депутатів міських, сільських та селищних рад. Рішення про що приймається після початку виборчого процесу, проте не пізніше, як на другий день виборчого процесу. Тобто, не раніше 5 вересня і не пізніше 6-го.

У присутності спостерігача ОПОРИ Орест Борис зателефонував до голови Шегинівської сільської ТВК і сказав їй, що постанова комісії про утворення виборчих округів має бути переоформлена 5-им числом. Хоча у даному випадку мало місце процедурне порушення, проте воно, очевидно, було зумовлене тим фактом, що голова ТВК не знала, що рішення про утворення округів не можна приймати раніше 5 вересня.

7 вересня Громадянська мережа ОПОРА отримала постанову Шегинівської сільської ТВК. На документі вже була зазначена дата 5 вересня.  При особистій зустрічі із спостерігачкою ОПОРИ голова Шегинівської сільської ТВК уже змінила своє свідчення щодо того, що засідання відбулося 4 вересня і наполягала, що комісія засідала 5 вересня.

Новороздільська міська ТВК (Стрийського району) провела засідання 5 вересня. На ньому були присутні 13 членів ТВК, які розглянули питання щодо утворення територіально виборчих округів. Дискусія між членами комісій виникла щодо село Березина, яке не має автомобільного сполучення з округом, але безпосередньо межує з іншими селами громади.

У підсумку Новороздільська міська ТВК утворила 3 територіально виборчі округи, у яких обиратимуть депутатів до Новороздільської міської ради:

  • округ 1 (селище Розділ, села Березина, Горішнє, Долішнє, Берездівці, Гранки-Кути, Станківці, Підгірці, Тужанівці). Кількість виборців - 7232;
  • округ 2 (місто Новий Розділ (стара частина міста). Кількість виборців - 8926;
  • округ 3 (місто Новий Розділ (нова частина міста). Кількість виборців - 8874.

«За» це рішення проголосували 11 осіб, «проти» - 3. З такою кількістю територіальних виборчих округів не погодилося троє представників ТВК від політичної партії «Європейська Солідарність». Їх пропозиція передбачала утворення 4 округів, проте вона не отримала підтримки інших членів виборчої комісії. 

«Відповідно до закону межі не мають перериватися. А є проміжки між селами, де ні дороги, ні нічого. Тому я не розуміла, як їх можна ділити. Від партії жодних вказівок не було, ми просто обговорювали між собою, тому це була наша думка», - розповіла Іванна Гриник («Європейська Солідарності»).

Засідання Стрийської міської територіально виборчої комісії (Стрийський район) відбулося 5 вересня. На ньому були присутні 16 членів ТВК, а також представник від «Європейської Солідарності» Юрій Рицак. «За» присутність чоловіка на засіданні проголосували 11 осіб, «проти» - 1. Раніше ОПОРА писала, що у публікаціях у місцевих медіа Рицак розповідає про особливості цьогорічних місцевих виборів (стаття «Готуємося до виборів разом з «Європейською Солідарністю»).

На засіданні голова Стрийської міської ТВК Роман Пасимків («Слуга народу») запропонував свій проєкт поділу на територіально виборчі округи. На думку Пасимківа, до третього округу, де є місто Стрий, варто включити ще три села. Член комісії Іван Мокрицький («Європейська Солідарність») виступив проти такої пропозиції і зазначив, що краще, коли місто матиме три округи, а села поділити на два округи. Також свій проєкт запропонувала Наталія Поворозник («Голос»). У ньому членкиня хотіла одну із дільниць у першому окрузі, перенести у другий.

Члени ТВК голосували за три варіанти. Пропозицію Романа Пасимків підтримало 9 осіб, «проти» - 2. За пропозицію Івана Мокрицького - 9 «за», 1 «проти». За пропозицію Наталії Поворозник - «за» 3, «проти» - 13.

У підсумку 15 членів комісії проголосували «за» остаточний проєкт поділу від Івана Мокрицького. Утримався лише голова Стрийської міської ТВК Роман Пасимків. Зауважимо, що члени комісії на засіданні не дотримувалися карантинних заходів, а саме були без масок.

Цього ж дня відбулося засідання Миколаївської міської територіально виборчої комісії (Стрийський район). На ньому були присутні 12 членів ТВК. В порядку денному були питання складання присяги новими членами комісії, визначення тих, хто працюватиме на платній основі, а також утворення територіальних виборчих округів.

Голова комісії Володимир-Зеновій Титаренко (Об'єднання «Самопоміч») запропонував проєкт поділу на 3 виборчі округи. Член ТВК Іван Бутрин («Європейська Солідарність») зауважив, що голова мав попередньо надіслати проєкт для ознайомлення, але не зробив. Тому Бутрин попросив взяти перерву на 30 хвилин. Євген Бутрин відсканував документ і пішов у місцевий  штаб партії для обговорення.

Під час засідання голова комісії заявив, що однією з причин зміни адреси ТВК була присутність у приміщенні Миколаївської районної державної адміністрації штабу «Європейської Солідарності». Мовляв, осередок та районна державна адміністрація заважали роботі комісії.

Через пів години комісія продовжила свою роботу і всі члени ТВК  одноголосно проголосували за те, що 26 депутатів до Миколаївської міської ради обиратимуть у 3 територіально виборчих округах:

  • округ 1 (місто Миколаїв). Кількість виборців - 11046;
  • округ 2 (села Повергів, Колодруби, Липиці, Велика Горожанна, Підлісся, Трудове, Павуки, Ричагів, Кагуїв, Вербіж, Гонятичі, Новосілки-Опарські, Листв’яний, Мала Горожанна, Сайків, Дроговиж, Устя). Кількість виборців - 6955;
  • округ 3 (села Гірське, Раделичі, Криниця, Більче, Болоня, Рудники). Кількість виборців - 7641.

5 вересня засідання провела Жовківська міська територіально виборча комісія (Львівський район). На ньому були присутні 14 членів ТВК. Пропозицію поділу на округи запропонував член комісії від партії «Європейська Солідарність». Альтернативний проєкт запропонував представник партії «Голос». Він відрізнявся від першого лише тим, що село Крехів було включено в інший округ. Після озвучення аргументів щодо першого варіанту поділу на територіально виборчі округи, узгодження з штабом, представник «Голосу» не виносив свій проєкт на голосування, а підтримав пропозицію колеги.

Пустомитівська міська територіально виборча комісія (Львівський район) провела засідання 5 вересня. На ньому були присутні 13 членів ТВК, а також голова Львівської районної територіально виборчої комісії Віктор Децик (ВО «Батьківщина») та член районної комісії Андрій Зелінський (ВО «Батьківщина»). Голова комісії Наталія Вібла («Слуга народу») запропонувала проєкт поділу на 4 територіально виборчі округи, керівник районної комісії - на 3.  Після короткого обговорення ТВК проголосувала за те, щоб 26 депутатів до Пустомитівської міської ради обиратимуть у 4 територіально виборчих округах:

  • округ 1 (частина міста Пустомити). Кількість виборців - 5497;
  • округ 2 (частина міста Пустомити). Кількість виборців - 3108;
  • округ 3 (частина міста Пустомити). Кількість виборців - 2288;
  • округ 4 (села Семенівка, Береги, Віняви, Милошевичі). Кількість виборців - 1900.

Зазначимо, що під час засідання присутні були без масок. Не дотримувалися карантинних обмежень також не всі присутні на засіданнях Новокалинівської міської ТВК, Сокільницької сільської ТВК.

5 вересня засідання провела Грабовецько-Дулібівська сільська ТВК (Стрийський район). На ньому були присутні 13 членів комісії. На порядку денному були питання складання присяги новими членами комісії та утворення територіально виборчих округів. Без дискусій члени комісії підтримали проєкт, який запропонувала голова комісії і утворили 8 територіально виборчих округів:

  • округ 1 (село Гірне). Кількість виборців - 1263;
  • округ 2 (село Грабовець). Кількість виборців - 787;
  • округ 3 (села Воля-Довголуцька та Довголука). Кількість виборців - 909;
  • округ 4 (село Дуліби). Кількість виборців - 1430;
  • округ 5 (село Дуліби). Кількість виборців - 1331;
  • округ 6 (села Колодниця, Конюхів, Монастирець). Кількість виборців - 1117;
  • округ 7 (села Любинці, Хромогорб). Кількість виборців - 811;
  • округ 8 (села Нижня Стинава та Верхня Стинава). Кількість виборців - 1425.

«Ми вивісили постанову, але не всі люди задоволені. 7 серпня прийшло троє осіб, серед них був пан Сурмик. Запитали, чому такий поділ на округи, від чого ми відштовхувалися. Бо вони бачать дані в Державному реєстрі інші. Я пояснила, що брала кількість виборців станом на таке число, дані змінюються кожного дня. Я ж не брала цифри з потолка», - розповіла мережі ОПОРА голова Грабовецько-Дулібівської сільської ТВК Зоряна Василишин («Європейська Солідарність»).

Депутат Стрийської районної ради Ігор Сурмик зазначив ОПОРІ, що готовий розповісти свою позицію при особистій зустрічі.  І додав, що постанову комісії щодо утворення виборчих округів планує оскаржувати у суді.

У Куликівській селищній ТВК  засідання щодо утворення територіальних виборчих округів відбулося 5 вересня. На ньому були присутні 10 членів ТВК. Найбільше дискусій було щодо того, куди включити село Костеїв: до села Дорошів чи до села Куликів. Оскільки середня вартість мандата – 406 виборців. Лише з другого разу комісія проголосувала, що 22 депутатів до Куликівської селищної ради обиратимуть у таких 7 виборчих округах:

  • округ 1 (села Смереків, Перемивки, Могиляни, Артасів, Звертів). Кількість виборців - 1621;
  • округ 2 (село Мервичі). Кількість виборців - 938;
  • округ 3 ( частина селища Куликів). Кількість виборців - 1573;
  • округ 4 (частина селища Куликів, село Костеїв). Кількість виборців - 1670;
  • округ 5 (села Великий Дорошів, Малий Дорошів). Кількість виборців - 916;
  • округ 6 (села Віднів, Сулимів, Стронятин). Кількість виборців - 1124;
  • округ 7 (села Кошелів, Нове Село, Гребінці, Надичі). Кількість виборців - 1110.

6 вересня засідання провела Дрогобицька міська ТВК, на якому тривала запекла публічна дискусія щодо того, яким має бути підхід при утворенні виборчих округів. На ньому були присутні 15 членів комісії, юрист ТВК, а також представник від партії «Європейська Солідарність». Бути присутнім на засіданні хотів бути депутат Дрогобицької міської ради Роман Курчик, однак комісія проголосувала проти. 

На розгляд Дрогобицької міської територіально виборчої комісії було представлено два проєкти утворення територіально виборчих округів. Перший запропонувала голова ТВК Наталія Дем’яновська («Європейська Солідарність»). Він передбачав поділ міської громади на 5 виборчих округів за інтеграційним принципом. Кожен виборчий округ водночас охоплював і міську, і сільську місцевість.

Альтернативний проект запропонувала членкиня комісії Галина Гоцька (Об'єднання «Самопоміч»). Згідно з її пропозицією, громаду  також мали поділити на 5 округів, але три округи передбачалося у межах міста Дрогобич, у четвертий округ мали б об'єднати  навколишні села, а у п'ятий - у межах міста Стебник. Таким чином даний проєкт був сепараційним, оскільки розділяв міську та сільську місцевість у межах різних виборчих округів.

Зауважимо, що прихильником другого проєкту був міський голова Дрогобича Тарас Кучма, який ймовірно, буде повторно балотуватися на посаду голови. Він записав відеоролик і опублікував його на YouTube сторінці міської ради: «Так, я є голова міста, але ми розуміємо, якщо буде прийнятий цей проєкт округів, який зараз гуляє по Інтернету і є на столі у ТВК, це призведе до того, що буде знищене село. Є нормальні виборчі округа, які були затверджені, нам показані ще 2-3 місяці тому назад, де місто Дрогобич був 1, 2 і 3 виборчий округ. Мені дуже цікаво, хто автор цього проекту. І я звертаюся до членів ТВК, я вас закликаю, не робіть такі вчинки, за які вам потім буде соромно. Ми повинні підтримати нашого селянина».

За словами членів комісії, вони розцінювали це публічне звернення тиском міського голови на роботу виборчої комісії.

На цей відеоролик також відреагував депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний («Європейська Солідарність»): «Шановний пане Тарасе, власне, ТВК правильно нарізає округи, адже місто Дрогобич буде мати 22 депутати, а села 8 депутатів. Жодне рішення ніколи не буде прийняте на користь сіл, а якщо села будуть входити в міські округи, міська рада буде змушена виділяти кошти селам для їх розвитку, адже поділу на село - місто не буде. Знову місто хоче обділити села у розвитку, на чужій біді створити собі благополуччя, прикладом сьогодні є Стебник, який практично за цією схемою представлений у Дрогобицькій міській раді декількома депутатами, які нічого не вирішують, тому весь фінансовий ресурс залишається в Дрогобичі».

Після годинного обговорення, більшість членів комісії підтримали перший проект (10 членів - «за»). Відтак 38 депутатів до Дрогобицької міської ради обиратимуть у таких округах:

  • округ 1 (місто Стебник, села Болехівці, Нове Село, Верхні Гаї, Нижні Гаї, Бійничі). Кількість виборців - 17295;
  • округ 2 (частина міста Дрогобич, села Михайлевичі, Почаєвичі, Раневичі). Кількість виборців - 15922;
  • округ 3 (частина міста Дрогобич, села Воля Якубова, Добрівляни, Снятика, Залужани, Старе Село, Рихтичі, Хатки). Кількість виборців - 17039;
  • округ 4 (частина міста Дрогобич). Кількість виборців - 17699;
  • округ 5 (частина міста Дрогобич, села Бистриця, Биків, Глинне, Новошичі, Ортиничі, Брониця, Долішній Лужок, Дережичі, Лішня, Монастир-Лішнянський, Нагуєвичі, Медвежа, Ступниця, Котоване, Селець, Унятичі). Кількість виборців - 18252.

6 вересня також провела засідання Красненська селищна територіально виборча комісія (Золочівський район). На ньому були присутні 13 осіб. Голова комісії Леся Стойко («Слуга народу») запропонувала проєкт поділу на 4 територіально виборчі округи. Члени комісії переконували, що варто утворити 3. Після дискусій, ТВК утворила три територіально виборчі округи:

  • округ 1 (села Мармузовичі, Острічик Пильний, Петричі, Бортків, Скнилів, Мала Вільшанка, Сторонибаби, Утішків). Кількість виборців - 4151;
  • округ 2 (селище Красне). Кількість виборців - 5013;
  • округ 3 (села Балучин, Русилів, Задвір’я, Полоничі, Богданівка, Куткір, Безброди, Острів, Полтва). Кількість виборців - 4402.

За цей проєкт проголосували 12 членів ТВК. «Проти» була лише голова комісії.

«Мала бачення, що треба 4 округи. Наприклад, в першому окрузі 170 виборців, а в другому - 700. Комусь легко дістанеться мандат, а хтось попотіє. Члени комісії переконували, що менше округів - менше витрат, бо місцеві вибори і так тяжкі. Я погодилася, що рішення має бути колегіальним, не може бути однієї думки і впливу партій. Тому я просто утрималася», - розповіла ОПОРІ голова Леся Стойко.

Також 6 вересня засідання провела Стрілківська сільська територіально виборча комісія. На ньому члени ТВК утворили 4 територіально виборчі округи, у який обиратимуть 26 депутатів до Стрілківської сільської територіальної громади:

  • округ 1 (села Бусовицько, Верхній Лужок, Стрілки). Кількість виборців - 3272;
  • округ 2 (села Топільниця, Недільна, Тур’є, Тур’є-Горішнє). Кількість виборців - 2302;
  • округ 3 (села Лопушанка-Хомина, Тисовиця, Ясениця-Замкова, Велика Волосянка). Кількість виборців - 2205;
  • округ 4 (села Головецько, Гвоздець, Бабино, Грозьово, Виців, Мшанець, Галівка, Плоске, Ріп’яна, Дністрик, Смеречка). Кількість виборців 3096.

Цього ж дня Василь Курій зробив допис в одній із місцевих груп Самбірського району у соціальній мережі: «Увага!!! Перше засідання виборчої комісії в Стрілках. Так старалися нарізати округи, що порушили #закон. Об‘єднали в один округ Лопушанку-Хомину і Тисовицю. Якась голова комісії з Львова це пропустила. Ще раз для неуків - #Лопушанка_Хомина і #Тисовиця не межують, між нами #Стрілки, територію не можна розривати!» Василь Курій є депутатом Старосамбірської районної ради та фізичною-особою підприємцем. На минулорічних парламентських виборах кандидував у 125 виборчому окрузі (самовисування). 

Також Курій розповів ОПОРІ, що звернувся із заявою у поліцію щодо того, що територіальні виборчі округи, які утворила Стрілківська сільська ТВК, можуть мати межі перервності. На даний момент інформацію на предмет наявності порушення зі сторони виборчої комісії нами перевіряється, а тому не можемо ні підтвердити, ні спростувати правдивість повідомлення.

Водночас стало відомо, що Радехівська міська територіальна виборча комісія, яка 6 вересня провела засідання з утворення виборчих округів збирається на повторне засідання для внесення змін до меж трьох створених територіальних виборчих округів для обрання 26 депутатів до Радехівської міської територіальної громади:

  • округ №1 (місто Радехів, а також села Дмитрів, Криве, Середпільці, Мукані). Кількість виборців - 8973;
  • округ №2 (села Павлів, Вузлове, Раковище, Нестаничі, Бабичі, Шайноги, Станин, Немилів, Пиратин, Синьків, Оглядів, Дубини, Монастирок-Оглядівський, Опліцько, Гута-Скляна, Полове, Йосипівка). Кількість виборців - 8707;
  • округ №3 (села Стоянів, Бишів, Торки, Забава, Ордів, Сушно, Оборотів, Тоболів, Корчин, Андріївка, Гоголів, Збоївська, Новий Витків, Розжалів, Волиця, Радванці, Яструбичі, Тетевчиці, Сабанівка). Кількість виборів - 8502.

8 вересня після перевірки меж населених пунктів по кадастровій карті було виявлено, що виборчий округ №1 був створений з порушенням принципу неперервності, оскільки села Криве та Середпільці не межують з іншими населеними пунктами округу. Через це Радехівська міська ТВК проведе повторне засідання, під час якого затвердить нові межі і, можливо, іншу кількість територіальних виборчих округів, що буде вимушено зроблено з порушенням часових рамок.

Зазначимо, що рішення про утворення та перелік утворених багатомандатних виборчих округів із зазначенням меж та порядкового номера кожного такого округу має бути оприлюднене територіальними виборчими комісіями не пізніше наступного дня після його прийняття.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)