5-6 вересня територіальні виборчі комісії Одеської області утворили виборчі округи з виборів депутатів обласної, районних рад, а також депутатів міських, сільських та селищних рад. ОПОРА здійснювала моніторинг утворення територіальних виборчих округів на виборах депутатів Одеської обласної ради, всіх районних рад в Одеській області, а також міських рад обласного центру, центрів всіх районів та міст Чорноморськ і Южний.

Одеська обласна ТВК постановою від 6 вересня утворила 10 виборчих округів з виборів депутатів Одеської обласної ради. Загальний склад облради становить 84 депутати.

До округу №1 (Ізмаїльський район) увійшли: Ізмаїльська, Вилківська, Кілійська, Ренійська міські громади, Суворовська селищна громада, Саф'янівська сільська громада.

До округу №2 (Болградський район) увійшли: Арцизька, Болградська міські громади, Бородінська селищна громада, Тарутинська селищна громада, Василівська, Городненська, Криничненська, Кубейська, Павлівська, Теплицька сільські громади.

Округ №3 (Білгород-Дністровський район) включає: Білгород-Дністровську, Татарбунарську міські громади, Саратську, Сергіївську селищні громади, Дивізійську, Кароліно-Бугазьку, Кулевчанську, Лиманську, Маразліївську, Мологівську, Петропавлівську, Плахтіївську, Старокозацьку, Тузлівську, Успенівську, Шабівську сільські громади.

До округу №4 (Березівський і Роздільнянський райони) увійшли: Березівська міська громада, Іванівська, Миколаївська, Раухівська, Ширяївська селищні громади, Андрієво-Іванівська, Великобуялицька, Знам'янська, Коноплянська, Курісовська, Новокальчевська, Петровірівська, Розквітівська, Старомаяківська, Стрюківська, Чогодарівська сільські громади, Роздільнянська міська громада, Великомихайлівська, Затишанська, Захарівська, Лиманська, Цебриківська селищні громади, Великоплосківська, Новоборисівська, Степанівська сільські громади.

Округ №5 (Подільський район) включає: Ананьївську, Балтську, Кодимську, Подільську міські громади, Зеленогірську, Любашівську, Окнянську, Савранську, Слобідську селищні громади, Долинську, Куяльницьку, Піщанську сільські громади.

До округу №6 (Одеський район) увійшов Київський район міста Одеси, до округу №7 – Малиновський район міста Одеси, до округу №8 – Приморський район міста Одеси, до округу № 9 – Суворовський район міста Одеси.

Округ №10 (Одеський район) включає Біляївську, Теплодарську, Чорноморську, Южненську міські громади, Авангардівську, Великодолинську, Доброславську, Овідіопольську, Таїровську, Чорноморську селищні громади, Великодальницьку, Вигодянську,  Визирську, Дальницьку, Дачненську, Красносільську, Маяківську, Нерубайську, Усатівську, Фонтанську, Яськівську сільські громади.

Одеська міська ТВК постановою від 5 вересня утворила в місті Одесі вісім виборчих округів: по два на кожен район міста: Київський, Малиновський, Приморський і Суворовський. При цьому загальна кількість виборців, які мають право голосу на цих виборах, складає 692 тисячі 57 осіб, а загальний склад Одеської міської ради – 64 депутати.

Одеська районна ТВК утворила вісім виборчих округів з виборів депутатів районної ради: до округу №1 увійшли Авангардівська, Великодолинська, Овідіопольська, Великодальницька, Вигодянська, Дачненська, Дальницька і Нерубайська громади; до округу №2 – Біляївська, Теплодарська, Яськівська і Маяківська громади; до округу №3 – Чорноморська міська і Таїровська селищна громади; до округу №4 – Київський район м. Одеси; до округу №5 – Малиновський район м. Одеси; до округу №6 – Приморський район м. Одеси; до округу №7 – Суворовський район м. Одеси; до округу №8 – Доброславська, Чорноморська селищні громади, Визирська, Красносільська, Усатівська сільські громади, Южненська міська громада і Фонтанська сільська.

Білгород-Дністровська районна ТВК утворила п’ять виборчих округів з виборів депутатів райради: до округу №1 увійшли Шабівська, Сергіївська і Кароліно-Бугазька громади; до округу №2 – Маразліївська, Мологівська і Старокозацька громади; до округу №3 – місто Білгород-Дністровський; до округу №4 – Саратська, Кулевчанська, Петропавлівська, Плахтіївська, Успенівська громади; до округу №5 – Татарбунарська, Дивізійська, Лиманська і Тузлівська територіальні громади.

Білгород-Дністровська міська ТВК утворила п’ять виборчих округів з виборів міської ради.

Березівська районна ТВК утворила чотири виборчі округи з виборів депутатів районної ради: до округу №1 увійшли Березівська міська громада, Новокальчевська, Раухівська громади; до округу №2 – Андрієво-Іванівська, Миколаївська, Стрюківська, Старомаяківська, Петровірівська громади; до округу №3 – Знам’янська, Коноплянська, Чогодарівська, Ширяївська громади (до округу №4 – Великобуялицька, Іванівська, Розквітівська і Курісовська громади.

Березівська міська ТВК утворила чотири виборчі округи на перших виборах до міської ради.

Болградська районна ТВК утворила чотири виборчі округи з виборів районної ради: округ №1 – Арцизька міська і Павлівська сільська громади; округ №2 – Болградська міська і Криничненська сільська громади; округ №3 – Бородінська і Тарутинська селищні та Теплицька сільська громади; округ №4 – Городненська, Кубейська, Василівська сільські громади.

Болградська міська ТВК станом на ранок 7 вересня не утворила виборчі округи:

«Мені ніхто не дзвонив. Сьогодні вже 7 вересня, але ніхто не дзвонив щодо утворення виборчих округів», – повідомила ОПОРІ секретарка виборчої комісії Альбіна Мокан.

ОПОРА звертає увагу, що рішення про утворення виборчих округів приймається територіальною виборчою комісією після початку виборчого процесу відповідних виборів, однак не пізніш як на другий день виборчого процесу (пункт 1 частини першої статті 196, частина третя статті 198, частина четверта статті 199, частина третя статті 201 Виборчого кодексу).

Ізмаїльська районна ТВК утворила шість виборчих округів: до округу №1 увійшла Ренійська міська громада; до округу №2 – частина Ізмаїльської міської громади; до округу №3 – частина Ізмаїльської міської громади; до округу №4 – Суворовська селищна громада і частина Саф’янівської сільської громади; до округу №5 – частина Кілійської, частина Вилківської міських громади  і частина – Саф’янівської громади; до округу №6 – частина Вилківська міської громади і частина Кілійської громади. Через те, що районна ТВК не дотрималася вимог щодо неможливості утворення територіальних округів з частин територій різних територіальних громад району, секретар районної ТВК В’ячеслав Страшилін подав окрему думку.

Згідно з положеннями ч. 3 ст. 201 Виборчого кодексу, територіальні виборчі округи на відповідних виборах утворюються з урахуванням принципу неперервності меж (зв’язаності територій) таких округів, та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Згідно з п. 3.7 Роз’ясненням ЦВК щодо утворення виборчих округів для організації і проведення місцевих виборів від 28.08.2020, при утворенні територіальних виборчих округів з виборів депутатів районної ради ТВО не можуть складатись з частин територій різних територіальних громад, але на території однієї територіальної громади може бути утворено декілька виборчих округів. При цьому до меж одного ТВО можуть входити декілька суміжних громад», - пояснила координаторка спостереження ОПОРИ в Одеській області Анастасія Матвієнко.

Ізмаїльська міська ТВК утворила чотири виборчі округи з перших виборів до міської ради.

Подільська районна ТВК утворила шість виборчих округів з виборів до районної ради: до округу №1 увійшли Балтська міська і Піщанська сільська громади; до округу №2 – Кодимська міська і Слобідська сільська громади; до округу №3 – Савранська і Любашівська селищні громади; до округу №4 – Окнянська селищна і Куяльницька сільська громади; до округу №5 – Ананьївська міська, Зеленогірська і Долинська сільські громади; до округу №6 – Подільська міська громада.

Подільська міська ТВК утворила п’ять виборчих округів з перших виборів до міської ради.

Роздільнянська районна ТВК утворила п’ять виборчих округів з виборів депутатів Роздільнянської районної ради. При цьому місто Роздільна поділено на округи №1 і №2; округ №3 утворено у межах Лиманської і Степанівської селищних громад; округ №4 – у межах Великомихайлівської селищної, Великоплосківської сільської, Новоборисівської сільської і Цебриківської селищної громад; округ №5 – у межах Затишанської і Захарівської селищних рад.

Роздільнянська міська ТВК утворила чотири виборчі округи з перших виборів депутатів Роздільнянської міської ради.

Чорноморська і Южненська міські ТВК утворили по чотири виборчих округи з виборів депутатів міських рад відповідно.

При цьому всі охоплені моніторингом ОПОРИ територіальні виборчі комісії утворили округи у такій кількості, яка дає можливість місцевим організаціям політичних партій висунути таку кількість кандидатів, що відповідає кількісному складу відповідної ради.

Рада

Кількісний склад ради

Встановлена ТВК орієнтовна кількість ТВО

Кількість ТВО

Одеська обласна

 

84

8

10

Березівська районна

 

38

3

4

Роздільнянська районна

 

38

3

5

Подільська районна

 

42

4

6

Одеська районна

 

64

6

8

Білгород-Дністровська районна

 

42

4

5

Болградська районна

 

42

4

4

Ізмаїльська районна

 

42

4

6

Одеська міська

 

64

6

8

Березівська міська

 

26

2

4

Роздільнянська міська

 

26

2

4

Подільська міська

 

34

3

5

Білгород-Дністровська міська

 

34

3

5

Болградська міська

 

26

ТВО не утворено станом на 7 вересня

ТВО не утворено станом на 7 вересня

Ізмаїльська міська

 

38

3

4

Чорноморська міська

38

3

4

Южненська міська

26

2

4

Нагадаємо, відповідно до частини 3 статті 201 Виборчого кодексу України територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер