На Вінниччині спостерігається масова видача виборцям бюлетенів без паспортів.

 

Так, на дільничній виборчій комісії №50866, що у селі Люлинці Оратівського району (виборчий округ №15) члени ДВК почали видавати бюлетені без пред’явлення паспорта. Після зауваження спостерігача ОПОРИ це припинилося.

На ДВК №50501, що у селі Лозівка Козятинського району (виборчий округ №13), спостерігачем ОПОРИ зафіксовано видачу бюлетеня за ксерокопією паспорта. Після зауваження спостерігача, члени комісії одноголосно проголосували за видачу бюлетеня виборцю за ксерокопією, і порушуючи закон, видали бюлетень.

Також на ДВК №51245, що у селі Лозна Хмільницького району (виборчий округ №13), видаються бюлетені без паспортів. На зауваження спостерігача ОПОРИ члени комісії не реагують, відповідаючи, що «вони знають цих людей і можуть їм і так видавати бюлетені».

Нагадаємо, що згідно статті 76 частини 1 та статті 2 частини 2 Закону України «Про вибори Президента України» можливість проголосувати надається виборцю лише за умови пред’явлення ним одного із документів, який підтверджує  особу та громадянство України (паспорт України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); військовий квиток для військовослужбовців строкової служби).

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.