В цілому, голосування у Луцьку пройшло спокійно. Лише на окремих дільницях спостерігачами ОПОРИ фіксувались окремі порушення.

У луцькій ДВК № 072071, що на пр. Відродження, члени комісії надали можливість двом виборцям, які мали голосувати удома, проголосувати в приміщені виборчої дільниці. Цей факт порушує ч.15 ст.77 Закону України «Про вибори Президента України». Зокрема, «у разі якщо виборець, включений до витягу із списку виборців для голосування за місцем перебування, прибув у приміщення для голосування після того, як члени дільничної виборчої комісії вийшли для організації голосування за місцем перебування, такому виборцю не може бути видано виборчий бюлетень для голосування до повернення членів комісії, які організовують голосування за місцем перебування, та з’ясування питання, чи не проголосував цей виборець за місцем перебування».

Причиною цієї ситуації стало те, що члени виборчої комісії, склавши витяг зі списку виборців у неділю (що теж є порушенням), забули проставити у списку виборців спеціальні позначки у графі «підпис виборця».

Інший інцидент на цій дільниці трапився, коли виборець не зміг проголосувати, оскільки у списку виборців навпроти його прізвища уже стояв підпис. Водночас виборець стверджував, що він не голосував. Голова ДВК запропонувала виборцю написати скаргу, якщо він вважає, що його права порушені, але жодної скарги до комісії з цього приводу не надходило.

Також по різних дільницях Луцька спостерігачі ОПОРИ фіксували випадки, коли виборці хотіли проголосувати на підставі закордонного паспорту чи посвідчення водія, але члени ДВК спрацювали професійно і не дали здійснити такого незаконного голосування.

Крім того, за повідомленням УМВС України у Волинській області, в приміщенні школи по вул. Львівська у Луцьку, де розміщується виборча дільниця № 071034, двоє чоловіків в стані алкогольного сп’яніння зірвали інформаційні плакати кандидатів. Порушники були затримані правоохоронцями, їх дії кваліфікують за ст.173 (дрібне хуліганство) Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

Прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся до:
 
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.