У Семиполках Броварського району, що на Київщині, на дільниці №320271 виборець фотографував бюлетень.

 

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, молода жінка зайшла в кабінку для голосування і кілька разів сфотографувала своє обличчя на фоні бюлетеню. А це порушення частини 4 статті 76 Закону України “Про вибори Президента”, де читаємо: “Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється (...) здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.” Факт фотографування помітили члени ДВК.

Жінці кілька разів зробили зауваження, але вона не реагувала, аж поки не вкинула бюлетень у скриньку. Опісля члени комісії переконали її стерти зроблені фото.

Заборона фотографувати бюлетень з'явилася у законодавстві після  того, коли це почали використовувати для підкупу виборців — світлина бюлетеня була підтвердженням, що людина проголосувала саме за того кандидата, якому продала свій голос.

Громадянська мережа ОПОРА закликає виборців не порушувати закону і не фотографувати бюлетень, адже таким чином ви стаєте в один ряд із тими, хто потенційно може дійсно на таке піти і обміняти на гроші своє право на волевиявлення.

Якщо ж виборець вчиняє таке порушення заради розваги і розміщує світлину, наприклад, у Фейсбуці, то це тлумачиться як порушення таємниці голосування і тягне за собою кримінальну відповідальність. Правда, у тому випадку, якщо буде подана відповідна заява у міліцію.

 
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.