У ДВК №321345, що на вул.Ярмаркова, 31у Переяслав-Хмельницькому, бракує виборчих бюлетенів. По законодавству, їх би мало бути з запасом, але є менше, ніж зареєстровано виборців у списку. Дільниця належить до 99 виборчого округу.

Список виборців на цій дільниці містить 689 прізвищ громадян, які мають здійснити там своє волевиявлення. Проте, на дільниці є тільки 688 бюлетнів.

Громадянська мережа ОПОРА інформує, що згідно із частиною 7 статті 71 Закону України "Про вибори Президента": «Виборчі бюлетені для кожної виборчої дільниці виготовляються у кількості, що на 0,5 відсотка перевищує кількість виборців, які включені до списку виборців на виборчій дільниці». Таким чином, згідно математичного розрахунку, на вищезгаданій дільниці мало бути на 3-4 бюлетні більше, ніж виборців.

Така норма передбачена для того, щоб виборець, який зробив помилку, міг замінити зіпсутий бюлетень і таки проголосувати. Частина 9 статті 76 Закону України “Про вибори Президента” каже: “У разі якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав йому виборчий бюлетень, з проханням видати йому інший виборчий бюлетень.”

 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.