"На виборчій дільниці №260480 у Надвірній (округ 88) спостерігачам заборонили підходити до столу видачі виборчих бюлетенів ближче, ніж на 5 метрів", - повідомив на своїй сторінці у Facebook юрист Андрій Крицький.

Комісія прийняла відповідну постанову, у якій йдеться про те, що "у зв’язку з тим, що представник від кандидата на пост Президента Тягнибока О.Я. Мельниченко Віктор Андрійович заважав членам комісії виконувати свої службові обов’язки шляхом нависання на членів виборчої комісії, … заборонити спостерігачам підходити до столу видачі бюлетенів на відстань не менше п’яти метрів". "За" таке рішення проголосувало семеро із дванадцяти членів комісії, решта утрималася.

Свої дії члени ДВК аргументували ст. 69 ч. 10 "Закону про вибори". Постанову підписали голова та секретар ДВК.

"З 8-ї до 20-ї години у день виборів ДВК працює виключно у формі органзації голосування. Враховуючи те, що процес голосування є неперервним, члени ДВК у цей час не мають права проводити засідання і, відповідно, приймати рішеня, - наголошує координатор ОПОРИ на Івано-Франківщині. - Крім того, виборча комісія не має права обмежувати права спостерігача, вказуючи йому, в якій формі і з якого місця він має проводити спостереження. Якщо спостерігач фізично перешкоджав членам ДВК здійснювати процес голосування, вони мали викликати правоохоронця, який мав би скласти проток про порушення. У будь-якому разі, ДВК не мала права відсторонювати спостерігача від виконання ним своїх обовязків, оскільки "нависання" не можна розцінити як неправомірне втручання в роботу ДВК, а тим більше, приймати таке рішення відносно всіх спостерігачів, присутніх на дільниці. У цьому випадку ДВК вчинила два порушення Закону України "Про вибори Президента України", порушивши ст. 28, ч.1 та ст. 75, ч.1.

Спостерігачі ОПОРИ склали акт про порушення.

 

За коментарями звертайтесь:
 

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. 

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.