У селі Зіньків Віньковецького району (разом із Деражнянським, Летичівським, Старокостянтинівським і Старосинявським належить до одномандатного виборчого округу № 191 з центром у місті Старокостянтинів) виявлено близько двадцяти тисяч агітаційних листівок з компрометуючою інформацією про кандидата в народні депутати України Віктора Васильовича Бондаря. Упакована у два поліетиленові мішки поліграфічна продукція не містила даних про замовника, виконавця поліграфічних послуг, не було зазначено тиражу. Правопорушення запротоколювали працівники Віньковецького райвідділу міліції.

Xm Tchorny PR Zinkiv

Фото з офіційного веб-сайту управління МВС України у Хмельницькій області.

Мішки з «чорною» агітацією виглядали з автомобіля «Шевроле Лачетті», яким близько півночі керував 26-літній хмельничанин. Поширення такої агітаційної продукції є порушенням частини 7 статті 69 Закону «Про вибори народних депутатів України». Такі дії підпадають під адміністративну відповідальність за статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення – «Виготовлення або розповсюдження друкованих матеріалів передвиборчої агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їхній тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск». Статтею передбачено санкцію у вигляді штрафу на громадян у 170 - 510 гривень. Санкція стосовно посадових осіб — штраф від 850 до 1 190 гривень.

Наразі в одномандатному виборчому окрузі № 191 балотується тринадцять самовисуванців і семеро кандидатів, висунутих політичними партіями. Серед них двоє кандидатів Вікторів Бондарів.

Віктор Васильович Бондар – чинний депутат Верховної ради України. На чергових парлемнтських виборах здобув переконливу перемогу як самовисуванець, задіявши потужний матеріальний ресурс. Колишній міністр транспорту і зв’язку та голова Дніпропетровської облдержадміністрації напередодні виборів 2012 року почав підкреслювати спорідненість свого роду з селом Дашківці Віньковецького району, де він тепер зареєстрований як громадянин.

Перемігши на виборах 2012 року висуванця Партії регіонів Миколу Дерикота (знову балотується як безпартійний самовисуванець), Віктор Бондар відразу вступив у фракцію Партії регіонів. З початку 2014 року працює у складі парламентської групи «Суверенна європейська Україна», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

 

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів.
У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website: http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora                                             
Twitter: https://twitter.com/opora(@opora)