На Вінниччині кандидат у народні депутати по виборчому округу № 16 (центр місто Ямпіль) Роман Стаднійчук (самовисування) агітує всупереч законодавству.

Зокрема, спостерігачами Громадянської Мережі ОПОРА було зафіксовано, що політична реклама Романа Стаднійчука розміщена у маршрутному автобусі у місті Могилів-Подільський, незважаючи на те, що Закон України «Про вибори народних депутатів України» встановлює пряму заборону на розміщення носіїв політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування. Згідно частини 9 та 23 статті 74 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» забороняє розміщувати носії політичної реклами у громадському транспорті.

vinnitsa stadniychuk vinnitsa stadniychuk1

vinnitsa stadniychuk avtobus

Також варто зазначити, що на агітаційних матеріалах Романа Стаднійчука відсутні вихідні дані, що є порушенням виборчого законодавства. Відповідно до ст.69, ч.7 Закону «Про вибори народних депутатів України», «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Варто додати, що відсутність вихідних даних найймовірніше свідчить про фінансування політичної реклами не з коштів виборчого фонду: «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, фінансує із коштів свого виборчого фондузаходи і матеріали передвиборчої агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку» (ст.68, ч.7 цього ж Закону).

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.