Кандидати у народні депутати почали застосовувати новий метод фінансової підтримки виборців у округах, у яких вони балотуються. Так, жителі Чигиринського району Черкаської області (195 округ) повідомили спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, що їм пропонують грошову допомогу від імені Володимира Зубика, кандидата-мажоритарника, члена Партії регіонів, який йде самовисуванням у 195 окрузі.

Варто вказати, що це основний кандидат від провладної партії, адже єдиний раніше офіційно представлений політичний гравець Олексій Головко відмовився балотуватися і був знятий з виборів.

Зокрема, у с. Тіньки Чигиринського району Черкаської області розповіли, що їм видають по 150 грн. на особу, проте, якщо виборець потребує значимішої суми, то йому можуть виплатити значно більше до 5 000 грн. Причиною  цього може бути, наприклад, важка хвороба тощо.

Заява

Як вдалося з’ясувати згодом, така матеріальна допомога має місце не лише у Чигиринському, а й у інших районах 195 округу. Так, спостерігач ГМ ОПОРА завітав до громадської приймальні Володимира Зубика у м. Драбів (195 округ) і побачив, що там утворена справжня черга. Виборці стояли в очікуванні, щоб написати заяву на матеріальну допомогу. Як зазначено на вже підготовлених бланках заяв, така допомога відбувається в рамках реалізації Програми «Суспільна допомога» черкаської обласної незалежної профспілки «Майбутнє Черкащини». Людина повинна особисто заповнити бланк, внести свої паспортні дані, місце проживання та ін. Після цього виборцю видають 150 грн. одразу і ще 150 грн. обіцяють видати згодом після 28 жовтня.

На відео видно, як виборці заповнюють заяви, серед яких лежать агітаційні матеріали Володимира Зубика, над ними банер кандидата та ін. Окрім того, спостерігачі стали свідками, як бабуся просить дати їй другу частину грошей, проте їй відмовляли і запевняли, що до 28 жовтня це не вирішиться, що також зафіксовано спостерігачем на камеру телефону.

За коментарями звертайтесь:
Сергій Варич
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Черкаській області
063 62 86 780
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.