Троє людей подали до суду на ЦВК за реєстрацію як кандидата від «Народного фронту» по 94 окрузі Віктора Романюка. Позивачі -  виборець Марія Давиденко, кандидат від «Правого сектору» на тому ж окрузі Наталія Ковальчук і головний агітатор штабу кандидата від БПП Гліба Лірника - Сергій Скабела.

Причина всіх позовів одна – ЦВК закидають неправомірну реєстрацію Романюка, тому що він довгий час  перебував за кордоном, а отже не має права балотуватися. Нагадаємо, що, відповідно до ч. 4 ст. 54 ЗУ «Про вибори народних депутатів», кандидат має подати у ЦВК низку документів, у тому числі – інформацію про громадянство із зазначенням часу проживання на території України. А, відповідно до ст. 9 цього ж закону, депутатом може бути обраний громадянин України, що проживає в Україні останні п’ять років.

У позові до ЦВК автори зазначають, що громадянин, який хоче стати народним депутатом, має перебувати на території України абсолютну більшість днів кожного з п’яти річних періодів безпосередньо до дня виборів і посилаються на ЗУ «Про вибори народних депутатів», Податковий кодекс України і Конституцію. Кандидат від «Народного фронту» Віктор Романюк справді тривалий час був за кордоном і у цьому пункті не відповідає вимогам для реєстрації у ЦВК.

koval1 koval2

koval3 koval4

Віктор Романюк, у свою чергу, наполягає, що за кордоном перебував, уникаючи політичних переслідувань (проти нього велися кримінальні провадження щодо заводу «Індар», одного з підприємств, що займаються повним технологічним циклом виробництва інсуліну, де кандидат працював на посаді заступника голови правління з юридичних та економічних питань), і має відрядження від організації «Союз трудових колективів проти рейдерів» (ст. 9 ЗУ «Про вибори…» визначає відрядження як достатню причину перебувати за межами України, не втрачаючи при цьому права балотуватися до парламенту).

Суд в адміністративних позовах усім трьом відмовив.

Зазначимо, що позови виборця Марії Давиденко і кандидата Наталії Ковальчук пов’язані. Як зазначила сама Ковальчук у коментарі Громадянській мережі ОПОРА, перша позивачка є товаришкою кандидатки і від неї дізналася про ситуацію.

Наталія Ковальчук не згідна з рішенням суду, хоча, як сама зазначила, не вірить у правосуддя. Вона зазначає, що організацію, від якої кандидат має відрядження, Віктор Романюк створив сам. А отже, «Союз трудових колективів проти рейдерів» є зацікавленою стороною, тож документи, видані цим ГО, не можуть беззастережно братися до уваги. У штабі Романюка ОПОРІ повідомили, що мотиви кримінального переслідування  є політичними і пов’язані з інтересами сім’ї Януковича (судова тяжба щодо заводу «Індар» триває досі).

Надалі боротьбу за зняття Романюка з реєстрації Ковальчук проводити не буде. Обіцяє й надалі моніторити його дії. Натомість, ще хоче на власні очі переконатись, чи працює правоохоронна система, бо в судовій розчарована:

  - Чекаю ще одного виклику в прокуратуру, а саме Руслана Бадаєва (теж кандидат по 94 окрузі – ред.) за підкуп виборців. Я би хотіла туди підійти подивитись, як працюють у нас правоохоронні органи. Те, що правосуддя не працює, я вже зрозуміла, - сказала вона.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
Website:http://oporaua.org/                                                                                                                         
Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora