5 листопада Центральна виборча комісія прийняла в ОВК № 182 уточнені протоколи по результатах голосування у виборчому окрузі. Проте ситуація поки до кінця ще не вирішена.

Хоча протоколи і прийняті, але наразі у Центральній виборчій комісії знаходяться на розгляді скарги від кандидата у народні депутати Юрія Одарченка та «окремі думки» членів дільничної виборчої комісії № 650782, що розташована у колонії суворого режиму № 90. Лише після того, як ЦВК винесе рішення по цих скаргах, можуть бути оголошені результати голосування по одномандатному виборчому округу № 182.

Як повідомляє член ОВК № 182 Тарас Бузак на своїй сторінці у мережі Фейсбук, члени комісії, що підтримують Юрія Одарченка сфальшували протоколи засідання, на якому вони «відмінили» голосування на виборчих дільницях у СІЗО та в колонії № 90. Ті члени ОВК, що не брали участі у складанні цього протоколу, побачили, що у ньому навпроти їхніх прізвищ стоїть запис: відмовився підписати. Ці документи наразі знаходяться на розгляді у прокуратурі. Згідно з ч.2 ст.158 Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за порушення виборчих прав громадян» підробка або незаконне виготовлення, використання або зберігання незаконно виготовлених чи підроблених виборчих документів карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Партія «Батьківщина» наполягає, щоб Генеральна прокуратура притягла до відповідальності члена ЦВК Олександра Чупахіна, який є куратором Херсонської області, за те, що він ігнорує скарги на дії ОВК № 182, про це заявив на брифінгу 06 листопада Сергій Власенко.

Ще одна цікава деталь, що більш повно змальовує стан справ з голосуванням у закритих закладах. Сьогодні на сторінці Юрія Одарченка у мережі Фейсбук журналіст Євген Приходько опублікував лист, з яким звернулися ув’язнені, що відбувають покарання у виправній колонії № 90, в якому йдеться про те, що вони обурені тим, як Юрій Одарченко змалював голосування на їхній виборчій дільниці у телевізійній програмі. Також в цьому листі засуджені висловлюють свою підтримку діючій владі. 

lyst kolonia  90 дlst koknia 902

Таким чином, поки що не можна ставити крапку по результатах голосування на цьому виборчому окрузі.

Нагадуємо, що окружна виборча комісія № 182 (центр – Суворовський район м. Херсон) працювала над встановленням результатів голосування три доби, за цей час було декілька сутичок, скарги, зникнення печатки, відкрито кримінальну справу щодо дій та бездіяльності колишньої голови ОВК Марії Левківської. Всі ці події відбувались на фоні жорсткої боротьби між двома кандидатами Юрієм Одарченко (партія «Батьківщина») та Олександром Співаковським (партія «Блок Петра Порошенка»). За результатами підрахунку голосів переміг Олександр Співаковський з різницею у 174 голоси, що складає 0,26 %. Юрій Одарченко подав скарги до ЦВК та до суду з вимогою провести повторний підрахунок голосів на виборчій дільниці № 650782, що розташована у виправній колонії суворого режиму № 90.

 

За коментарями звертайтеся:
Наталія Богренцова – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Херсонській області
+38066174 45 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.