Рівненський окружний адміністративний суд відмовив двом кандидатам у депутати в перерахунку голосів на виборчих дільницях, де були зафіксовані факти недотримання виборчого законодавства. Проте, на думку суду, підстав для перерахунку голосів немає.

До ОВК 154-го виборчого округу надійшли скарги від довіреної особи кандидата в депутати Богдана Файфури. Кандидат вимагав перерахунку результатів голосування у більш ніж 40 дільницях округу. На думку Богдана Файфури, документи з результатами голосування на цих дільницях були передані в ОВК з порушенням виборчого законодавства. Адже транспортування виборчих документів здійснюється головою окружної виборчої комісії або його заступником та двома членами цієї виборчої комісії - представниками двох інших партій (блоків), які набрали найбільшу кількість голосів у територіальному виборчому окрузі. ОВК відмовилась прийняти до уваги скаргу, тому наступним кроком Богдана Файфури став судовий позов.

Суд, розглянувши позов кандидата, відмовив у перерахунку голосів на дільницях, так як під час транспортування пакунки з протоколами пошкоджені не були, а паралельний підрахунок голосів відповідав офіційним результатам. Рішення позивача не задовольнило, тому Богдан Файфура подав на апеляцію. Розглянувши заяву позивача, Житомирський апеляційний суд не задовольнив позивні вимоги кандидата. Нагадаємо, за результатами підрахунку голосів ОВК перемогу на окрузі отримав кандидат від політичної партії «Блок Петра Порошенка» - Олександр Дехтярчук з різницею у 246 голосів.

До ОВК 156-го виборчого округу надійшли скарги від довіреної особи кандидата в депутати по 156-ому виборчому окрузі Михайла Степчука, що балотувався до нового Парламенту за підтримки Політичної партії «Правий сектор». Кандидат вимагав перерахувати результати голосування на 18 дільницях округу, адже по цих дільницях були зафіксовані випадки вкидання бюлетеня до виборчої скриньки замість виборця іншою особою. По факту порушення спостерігачі від кандидата склали відповідний акт про порушення. Суд зобов’язав ОВК № 156 розглянути скаргу, проте кандидат-переможець Сергій Євтушок подав апеляцію на рішення суду.

По цьому ж округу ще один позов до суду подала і кандидат Ксенія Павловська. Вона вимагала перерахунку голосів на 25 дільницях округу. Проте докази, надані кандидатом, суд визнав такими, що не відповідають дійсності. Тому у позивних вимогах Ксенії Павловській було відмовлено.

Нагадуємо, за результатами підрахунку перемогу на окрузі № 156 здобув кандидат від політичної партії ВО «Батьківщина» Сергій Євтушок, що отримав 24 950 голосів.

За детальнішою інформацією звертайтесь до
Координатора спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України у Рівненській області
Анатолія Бондарчука
т. (096) 918-74-08
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 
ОПОРА системно інформуватиме суспільство про перебіг кампанії, дотримання чинного законодавства суб’єктами виборчого процесу, участь посадових осіб у перегонах, дотримання міжнародних стандартів організації виборів усіма зацікавленими сторонами. Масштабне громадське спостереження має на меті попередити порушення протягом передвиборчої кампанії та унеможливити зловживання під час підрахунку голосів.
Також ОПОРА проводитиме інформаційно-просвітницьку кампанію та надаватиме юридичну підтримку громадянам щодо захисту їх виборчих прав за номером гарячої лінії (044)221-44-06, (094)821-44-06.
Мапа порушень:http://map.oporaua.org/
Twitter:https://twitter.com/opora(@opora,#вибори14, #elect_ua)